Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Barn som spiser fisk

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. Bli med på fiskefest!

Fra fjord til bord

– Det er en torsk! Nei, forresten, det er det ikke, torsken har jo skjegg.

Barna stimler rundt sjømatkokken Fredrik Hald mens han viser frem en av råvarene som skal spille hovedrollen på Raudeberg SFO denne ettermiddagen.

– Sei? Makrell? Laks? spør de nysgjerrig.

– Ja, det er en laks, svarer kokken.

– Den er ganske søt! Og se så glatt den er!

Fredrik forteller at barna skal få være med å lage lakseburger, og havets skattekiste: en sølvkiste full av fisk og grønnsaker (har du lyst til å prøve selv, er det bare å trykke videre for oppskriftene på lakseburger og havets skattekiste!). Selv om han er profesjonell kokk, klarer han seg fint med det utstyret de har på SFOen allerede. På bordene står det skjærebrett, gulrotskrellere, skarpe kniver, aluminiumsfolie, og masse ferske råvarer – og sammen med Fredrik går barna i gang med matlagingen.

– Jeg liker laks! Jeg liker sei! Jeg liker krabbe! Jeg liker alt! utbryter de etter tur.

4

Fisk er fett!

Fisk har fått rykte på seg for å være noe som mange barn er skeptiske til – men sånn trenger det ikke være. Det finnes mange grep vi kan ta for å få barn til å bli nysgjerrige på å spise fisk, og på fiskefest i Raudeberg får vi se flere av dem i praksis.

Når barna får være med på kjøkkenet, får de nemlig også mer lyst til å smake på maten etterpå. Og man trenger ikke være en profesjonell kokk som Fredrik for ta barna med på matlagingen altså, både SFO-ansatte og foreldre kan få til dette! Det viktigste er å starte med noe enkelt og så kan man bygge videre på det etterhvert som man blir komfortabel. Barna får kjenne på stolthet over å servere noe de selv har vært med på å lage, og det øker også motivasjonen for å smake. Når vi i tillegg gjør fiskemåltidet til noe stas (pynt opp til fiskefest! Pakk fisk og grønnsaker inn i en skattekiste! Servér fisk som en burger!), kan det også bidra til å snu skepsis til glede.

Matjungelen året rundt

Selv om en fiskefest er noe litt utenom det vanlige på Raudeberg SFO, viser den at det går fint an å bruke fisk på SFO til hverdags. Matjungelen har mange aktiviteter som fokuserer spesielt på fisk og sjømat – her finner du for eksempel inspirasjon til hvordan du kan ta barna med på å sløye og filetere fisk eller på fiskepinnefabrikk!

SFO-leder på Raudeberg SFO, Olaug Gjesdal, forteller at Matjungelen har blitt en viktig del av hverdagen.

– Matjungelen er læreplanen vår. Vi har bare én planleggingstime i uken, og da er det så fint at alt bare ligger der, og jeg kan plukke det jeg trenger fra Matjungelen. Hvis jeg ikke hadde hatt Matjungelen å referere til, måtte jeg ha funnet på alt selv – og det hadde tatt lang tid. Det er ikke alt vi kan gjøre akkurat som det står, men der er jeg så glad for å få forsikringer fra Matjungelen om at det er greit å tilpasse det sånn at det passer for oss. Og jeg føler meg trygg på at det vi gjør er bra. Det er også lett å tydeliggjøre overfor foreldrene.

3

Et smil fra en skeptiker

Det summer av forventning på skolekjøkkenet på Raudeberg SFO. Rommet er pyntet med fiskegarn, skjell, tang og lyslenker og langbordene er dekket opp til fest. Barnegruppen som har vært med på å lage mat, kan stolt presentere maten for til medelevene sine.

– Ååå, fiskeburger! Det er kjempegodt!

Barna åpner nysgjerrig aluminiumsfolie-pakkene sine, så dampen oser opp av de små skattekistene, og en fristende lukt av ovnsbakt fisk og grønnsaker sprer seg i lokalet. Rundt bordene går maten ned på høykant.

– Mmmm, så godt det smaker!

Da matlagingen skulle begynne, var det et av barna som utbrøt “Jeg liker ikke fisk!” Men det har han visst glemt, der han sitter rundt bordet sammen med de andre SFO-barna. For så fort han tar en bit av fiskeburgeren(?), utbryter han:

– Oj, dette var godt!

Lag fiskefest på deres SFO!

I denne filmen ser du akkurat hvordan fisk ble til fest og hvordan vi fikk laget i stand mat til hele SFO på et helt vanlig SFO-kjøkken. Av og til trengs det bare litt ekstra matglade medhjelpere og en god plan.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Top