Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Barn

September er måneden for norske epler

September er en fargerik måned hvor de norske epletrærne bugner av epler med ulike farger og smaker. Da passer det ekstra godt at barna skal få utforske månedens tema i Matjungelen som er Mat i sesong.

Hver måned blir Matjungelbarna introdusert for et nytt tema hvor de får leke og lære og mat som er bra for kroppen og kloden. Gjennom lek får de oppleve en jungel av smaker og reflektere over viktige temaer tilknyttet mat og bærekraft. Høstens tema bringer oss inn på smak og lokale frukter i sesong, og barnas oppdrag i september er «epleforskning«, der de skal smake seg gjennom en jungel av eplesorter og se om de smaker forskjell på de.

Unike smaksopplevelser
Når vi velger et eple så tenker vi ofte bare at eplene er grønne, gule eller røde, søte eller sure, men det finnes mer enn 7000 forskjellige sorter epler! Hver eneste eplesort gir en unik smaksopplevelse. Aktiviteten i Matjungelen gir grunnlag for sammenlikning med tanke på konsistens, farge, smak og lukt, samtidig utvides ordforrådet når de snakker om mat. Barna lærer navnene på de ulike eplesorter, og får vite hva som er positivt med å spise epler, med tanke på helse og miljø.

Foto: Astrid Hals - frukt.no
Foto: Astrid Hals - frukt.no

“Ingenting kan måle seg med norske, saftige og smakfulle epler i sesong!»

Eple er en av Norges mest spiste frukter, og vi spiser ca 11 kg epler per person per år! Bare bananen slår eplene i popularitet, det spiser vi ca 16 kg av per person per år. Vi som har lekt oss mye med å smake på eplesorter med både store og små vet at det er store forskjeller i hvilke eplesorter folk liker best. Barna liker ofte de syrlige eplene som Gravenstein og Discovery og  mens voksne liker de litt søtere typene som Aroma og Rød Prins. Kanskje dere oppdager noe annet? Mange voksne henter også mange gode matminner fra eplesortene de hadde i hagen som barn.

 

Den norske epledagen siste tirsdag i september

Siste tirsdag i september feirer vi den norske Epledagen, passende nok i den måneden med høysesong for norske epler.

Les mer om den norske Epledagen hos Frukt.no

Og siste onsdag i september er Verdens skolemelkdag, 16.oktober er verdens brøddag og 23.oktober er verdens grøtdag. Er det andre matvarer som fortjener sin egen dag?

 

Spis mat i sesong

Det er lurt å spise råvarer i sesong. Å spise norske epler om høsten er derfor et godt eksempel på et bærekraftig matvalg. Er de i tillegg kortreist, eller kanskje til og med ureist fra egen hage – så er det enda bedre. Å spise epler er ikke bare bra for kloden, det er også bra for kroppen. Det som er så bra med epler er at de er stappfulle av gode C-vitaminer som vi trenger for å holde oss frisk, og fiber som er bra for magen. Husk at mesteparten av vitaminene sitter i skallet, så behold skallet på.

 

Hva skal vi bruke eplene til da?

Eplet er svært anvendelig, både varmt og kaldt, i søte retter og middagsretter. Hva med å starte dagen med sesongens epler i havregrøten på epledagen? Oppskriften finner du her.

Eller hva med eplevafler? Kanskje arme riddere med epletopping? Eksperimenter gjerne med bruk av epler i ulike matretter, og slå dere løs med epleforskningen!

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/fotograf Synøve Dreyer

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Top