Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

På Strindheim SFO har de hatt stor suksess med Matjungelen. Fjorårets fjerdeklassinger gikk på oppdagelsesferd i Matjungelen hver eneste uke. På sommer-SFO har de også hatt sin helt egen matfestival! Vi har tatt en prat med Helle Blekken Tranøy, som er baseleder på Strindheim SFO, om hvordan de har fått det til.

Hvordan bruker dere Matjungelen?

Vi har brukt Matjungelen på flere forskjellige måter, både med aktiviteter fra matjungelen.no og årshjulet, i tillegg til at vi har hentet inspirasjon fra Matjungelen til å lage egne aktiviteter.

Siden vi startet med Matjungelen har vi etablert grønnsakshage og vi har mer matlaging sammen med barna. I fjor hadde vi på 4. trinn Matjungelen hver torsdag, og barna kunne da ha alt fra sanseløype til forberedelser til neste dags lunsj. Der bakte de blant annet kaldhevede rundstykker på torsdag som vi stekte og spiste til lunsj på fredag. Vi har laget havets skattekiste, hatt epleforskning og laget smoothie med frukt som ikke ser «perfekt» ut. I tillegg har vi reddet mat ved å bruke gamle bananer i banankake, laget rislapper av restene av risengrynsgrøt og vafler av restene etter havregrynsgrøt. Samtidig har vi samarbeidet med nærbutikken og fått sponset eksotisk frukt og grønnsaker.

Jeg har også gjennomført kurskveld for kolleger om hva Matjungelen er og hvordan vi kan bruke det i hverdagen. Her brukte vi opplegget dere har på nettsiden deres og lagde mat sammen.


TIPS!
Våren 2022 lanserte Matjungelen sin helt nye kunnskapsportal Dypdykk, hvor man kan dykke dypere ned i inspirerende og faglig jungelpåfyll som er forankret i rammeplanen for SFO. Her finnes korte videosnutter med refleksjonsspørsmål, timeskurs til personalmøter og fulle halvdagsprogrammer som kan brukes i planleggingsdager.

Barna har laget en jungelpalme fylt med smaksrike råvarer.

Hvilke opplegg har dere hatt størst suksess med?

Barna selv synes det er veldig artig å få være med å lage- og smake på mat. Ekstra artig er det selvsagt å få skrelle og kutte selv. De to aktivitetsoppleggene vi har hatt størst suksess med er havets skattekiste og smoothie.


HAVETS SKATTEKISTE
Barnas klare favoritt har vært havets skattekiste. Her fikk barna selv skjære opp alle ingrediensene med kniv- og skjærefjølsettene vi fikk i startpakken til Matjungelen. Etterpå fikk de hvert sitt stykke med aluminiumsfolie og fikk selv plukke og velge hvilken fisk og hvilke grønnsaker de ville ha i sin skattekiste. Stor suksess!

Den største utfordringen her var å skille hvilken skattekiste som var hvem sin. For oss har det fungert bra å bruke bakepapir og skrive navnene ved siden av produktet, og har på den måten kunne hatt kontroll på hvem som skal ha hvilken. Mens vi ventet på at skattekistene skulle bli ferdige ryddet vi og dekket på til langbord. Restene av grønnsakene ble satt frem som snacks dagen etter.

SMOOTHIE
Smoothie har også vært en suksess hos oss. I tillegg er det en super måte å bruke opp både gammel frukt og yoghurt. Da barna lagde smoothie ble de inndelt i grupper, og hver gruppe måtte bli enig om hvilke ingredienser de ville bruke og navn på sin smoothie.

I juli er det fokus på sommer-SFO. Hva gjør dere på Strindheim?

På sommer-SFO har vi akkurat fullført Barnas Matfestival, hvor vi hadde mat som tema hele uken. Mandag kinnet barna smør selv. Vi brukte syltetøyglass og ristet fløte til det ble smør. Kjernemelka som ble igjen brukte vi i vaffelrøre. Tirsdag hadde vi sanseløype hvor barna fikk smake, lukte og kjenne på forskjellig frukt, krydder og grønnsaker, så skulle de gjette seg til hva de smakte, kjente og luktet.  Onsdag dro vi på piknik i nærmiljøet og hadde fokus på et koselig måltid ute. Torsdag lagde vi wok på grillen. Her var det barna som kuttet grønnsakene som skulle i woken. Fredag var det pizzafest hvor alle barna fikk lage sin egen pizza.

I år er deler av skolegården avstengt på grunn av utbygging av nytt lekeområde, og vi har derfor ikke tilgang på grønnsakshagen vår. Til vanlig er også den en naturlig del av Matjungelen da det både må lukes, vannes, sjekkes og ikke minst, smakes på det som befinner seg i kassene. Her har vi hatt størst suksess med sukkererter.

Har dere noen tips til andre SFOer om hvordan de kan jobbe med Matjungelen?

Det beste tipset må kanskje være: start i det små. For vår del er den største utfordringen at vi har så mange barn, så det kan av og til bli litt kaos når alle skal sette i gang med sine oppgaver. Det er heller ikke alltid aktiviteten går helt slik som vi har tenkt, men det er veldig god læring i det også, både for oss ansatte og for barna. Da vet vi hva vi må gjøre annerledes neste gang.

Når barna skreller grønnsaker bruker de å sette seg i amfi eller i en ring med stoler. Midt i ringen legger vi ut søppelsekker som dekker gulvet, slik at barna kan skrelle rett på gulvet og det blir på den måten en mye enklere opprydningsjobb etterpå. De største og hardeste grønnsakene skjærer som regel vi vokse opp i litt mindre biter før barna starter på oppgaven. Det beste tipset er nok likevel å ha plastrene i umiddelbar nærhet, da uhell ofte skjer når barn skal prøve seg på skrelling og kutting, og noen for aller første gang.

Litt om Strindheim skole SFO

Strindheim SFO tilhører Trondheim kommune, og ligger i bydel Østbyen.

På Strindheim SFO er det per i dag 273 barn og 28 ansatte. SFOen er inndelt etter baser, og hvert trinn er for seg selv. På hver base er det et lite kjøkken som vi kan benytte. I tillegg har vi mat- og helserommet som kan benyttes av og til. Vi bruker også klasserommene aktivt.

Et av målene ved Strindheim SFO er at barna skal få oppleve hvor spennende livet kan være, og at de kan påvirke hverdagen gjennom å ta egne valg.

Les mer om Strindheim SFO her.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Rekordmange nye SFOer påmeldt i Matjungelen

Mer enn 100 nye SFOer har funnet veien inn i Matjungelen! Matjungelen har jevnlige påmeldingsrunder hvor alle som ønsker å bli en Matjungel-SFO kan melde seg på. I forrige påmeldingsrunde som varte fra 3.mai til 30.mai fikk vi ny rekord i antall påmeldte nye SFOer til aktivitetsprogrammet. Hele 104 nye SFO og AKS skal nå ...

Mills blir ny jungelpartner i Matjungelen!

Matjungelen vokser og har fått med Mills som ny jungelpartner! Nå kan vi virkelig løfte arbeidet med å øke matglede og engasjement for næringsrik og bærekraftig mat blant både barn og voksne. En jungel av mat Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram der barn kan leke og lære om mat som er bra for både kroppen ...

Top