Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

På Strindheim SFO har de hatt stor suksess med Matjungelen. Fjorårets fjerdeklassinger gikk på oppdagelsesferd i Matjungelen hver eneste uke. På sommer-SFO har de også hatt sin helt egen matfestival! Vi har tatt en prat med Helle Blekken Tranøy, som er baseleder på Strindheim SFO, om hvordan de har fått det til.

Hvordan bruker dere Matjungelen?

Vi har brukt Matjungelen på flere forskjellige måter, både med aktiviteter fra matjungelen.no og årshjulet, i tillegg til at vi har hentet inspirasjon fra Matjungelen til å lage egne aktiviteter.

Siden vi startet med Matjungelen har vi etablert grønnsakshage og vi har mer matlaging sammen med barna. I fjor hadde vi på 4. trinn Matjungelen hver torsdag, og barna kunne da ha alt fra sanseløype til forberedelser til neste dags lunsj. Der bakte de blant annet kaldhevede rundstykker på torsdag som vi stekte og spiste til lunsj på fredag. Vi har laget havets skattekiste, hatt epleforskning og laget smoothie med frukt som ikke ser «perfekt» ut. I tillegg har vi reddet mat ved å bruke gamle bananer i banankake, laget rislapper av restene av risengrynsgrøt og vafler av restene etter havregrynsgrøt. Samtidig har vi samarbeidet med nærbutikken og fått sponset eksotisk frukt og grønnsaker.

Jeg har også gjennomført kurskveld for kolleger om hva Matjungelen er og hvordan vi kan bruke det i hverdagen. Her brukte vi opplegget dere har på nettsiden deres og lagde mat sammen.


TIPS!
Våren 2022 lanserte Matjungelen sin helt nye kunnskapsportal Dypdykk, hvor man kan dykke dypere ned i inspirerende og faglig jungelpåfyll som er forankret i rammeplanen for SFO. Her finnes korte videosnutter med refleksjonsspørsmål, timeskurs til personalmøter og fulle halvdagsprogrammer som kan brukes i planleggingsdager.

Barna har laget en jungelpalme fylt med smaksrike råvarer.

Hvilke opplegg har dere hatt størst suksess med?

Barna selv synes det er veldig artig å få være med å lage- og smake på mat. Ekstra artig er det selvsagt å få skrelle og kutte selv. De to aktivitetsoppleggene vi har hatt størst suksess med er havets skattekiste og smoothie.


HAVETS SKATTEKISTE
Barnas klare favoritt har vært havets skattekiste. Her fikk barna selv skjære opp alle ingrediensene med kniv- og skjærefjølsettene vi fikk i startpakken til Matjungelen. Etterpå fikk de hvert sitt stykke med aluminiumsfolie og fikk selv plukke og velge hvilken fisk og hvilke grønnsaker de ville ha i sin skattekiste. Stor suksess!

Den største utfordringen her var å skille hvilken skattekiste som var hvem sin. For oss har det fungert bra å bruke bakepapir og skrive navnene ved siden av produktet, og har på den måten kunne hatt kontroll på hvem som skal ha hvilken. Mens vi ventet på at skattekistene skulle bli ferdige ryddet vi og dekket på til langbord. Restene av grønnsakene ble satt frem som snacks dagen etter.

SMOOTHIE
Smoothie har også vært en suksess hos oss. I tillegg er det en super måte å bruke opp både gammel frukt og yoghurt. Da barna lagde smoothie ble de inndelt i grupper, og hver gruppe måtte bli enig om hvilke ingredienser de ville bruke og navn på sin smoothie.

I juli er det fokus på sommer-SFO. Hva gjør dere på Strindheim?

På sommer-SFO har vi akkurat fullført Barnas Matfestival, hvor vi hadde mat som tema hele uken. Mandag kinnet barna smør selv. Vi brukte syltetøyglass og ristet fløte til det ble smør. Kjernemelka som ble igjen brukte vi i vaffelrøre. Tirsdag hadde vi sanseløype hvor barna fikk smake, lukte og kjenne på forskjellig frukt, krydder og grønnsaker, så skulle de gjette seg til hva de smakte, kjente og luktet.  Onsdag dro vi på piknik i nærmiljøet og hadde fokus på et koselig måltid ute. Torsdag lagde vi wok på grillen. Her var det barna som kuttet grønnsakene som skulle i woken. Fredag var det pizzafest hvor alle barna fikk lage sin egen pizza.

I år er deler av skolegården avstengt på grunn av utbygging av nytt lekeområde, og vi har derfor ikke tilgang på grønnsakshagen vår. Til vanlig er også den en naturlig del av Matjungelen da det både må lukes, vannes, sjekkes og ikke minst, smakes på det som befinner seg i kassene. Her har vi hatt størst suksess med sukkererter.

Har dere noen tips til andre SFOer om hvordan de kan jobbe med Matjungelen?

Det beste tipset må kanskje være: start i det små. For vår del er den største utfordringen at vi har så mange barn, så det kan av og til bli litt kaos når alle skal sette i gang med sine oppgaver. Det er heller ikke alltid aktiviteten går helt slik som vi har tenkt, men det er veldig god læring i det også, både for oss ansatte og for barna. Da vet vi hva vi må gjøre annerledes neste gang.

Når barna skreller grønnsaker bruker de å sette seg i amfi eller i en ring med stoler. Midt i ringen legger vi ut søppelsekker som dekker gulvet, slik at barna kan skrelle rett på gulvet og det blir på den måten en mye enklere opprydningsjobb etterpå. De største og hardeste grønnsakene skjærer som regel vi vokse opp i litt mindre biter før barna starter på oppgaven. Det beste tipset er nok likevel å ha plastrene i umiddelbar nærhet, da uhell ofte skjer når barn skal prøve seg på skrelling og kutting, og noen for aller første gang.

Litt om Strindheim skole SFO

Strindheim SFO tilhører Trondheim kommune, og ligger i bydel Østbyen.

På Strindheim SFO er det per i dag 273 barn og 28 ansatte. SFOen er inndelt etter baser, og hvert trinn er for seg selv. På hver base er det et lite kjøkken som vi kan benytte. I tillegg har vi mat- og helserommet som kan benyttes av og til. Vi bruker også klasserommene aktivt.

Et av målene ved Strindheim SFO er at barna skal få oppleve hvor spennende livet kan være, og at de kan påvirke hverdagen gjennom å ta egne valg.

Les mer om Strindheim SFO her.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på SFO

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke ...

Top