Tema for september: Mat i sesong
Her finner dere aktiviteter til tema Mat i sesong.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i september, når det bugner av norske råvarer i butikken og i naturen!
Når vi velger norske råvarer i sesong støtter vi den norske bonden. Det norske landbruket sørger for arbeidsplasser, og vi kan være selvforsynt med god og kortreist mat. Samtidig tar vi vare på all den gode kunnskapen og tradisjonene i det norske landbruket. Norsk frukt og grønt i sesong har oftest kort vei fra jord til bord, og derfor er maten helt fersk når den når deg. Slik blir det også mer bærekraftig å spise mat i sesong.
Med dette temaet i fokus lærer barna hvilke råvarer som produseres i Norge, de lærer når de ulike råvarene er i sesong, og hvorfor det er lurt å spise norske råvarer i sesong. Og så er det utrolig gøy å oppdage og oppleve de ulike norske råvarene med alle sansene – de smaker jo såå godt!
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om epledyrking
Hvor mange epletrær må man ha for å ha en gård? Og hvor bor egentlig eplebonden? Her får barna svaret på alt de lurer på av fruktbonden Arita.
Denne filmen er fin å se sammen som en introduksjon på temaet Mat i sesong. Her er mange spennende fakta om det å være en fruktbonde, og kanskje pirrer den nysgjerrigheten for mer utforsking og undring sammen.

Aktivitet: Sesongkalender
Dekorer SFO med norske råvarer i sesong gjennom året! Med denne aktiviteten får barna et visuelt og sanselig bilde på de ulike sesongene gjennom norske råvarer. Barna får et innblikk i hvilke råvarer som produseres i Norge, og når de ulike råvarene er i sesong.
Aktiviteten kan gjøres hver måned eller kvartal gjennom hele året, slik at dere tar for dere råvarene i en og en periode, helt til dere har smakt dere gjennom alle månedene. Eventuelt kan dere lage hele sesongkalenderen på én gang, henge den på SFO og bruke den aktivt for å snakke med barna om hvilke mat som er i sesong i de ulike månedene.
Se også om dere klarer å smake på alle råvarene i Matjungelens jungelbingo; Mat i sesong!

Aktivitet: Epleforskning
Barna får i oppgave å smake på ulike norske eplesorter og stemme på den sorten de liker best. Deretter blir de utfordret til en blindsmaking for å sjekke om de kan kjenne forskjellen på de ulike sortene. Ypperlig aktivitet å bruke for å markere den norske epledagen, siste tirsdag i september.
Aktiviteten viser barna nyansene i ulike smaker på ulike norske eplesorter, gir de grunnlag for sammenlikning med tanke på konsistens, farge, smak og lukt. Barna lærer de navnene på ulike eplesorter, og får vite hva som er positivt med å spise norske epler i sesong, med tanke på helse og miljø.
Tilpasning for smittevernhensyn: Gi hvert barn sin egen smakstallerken med ulike eplesorter for å tilpasse aktiviteten til COVID-19 situasjonen.
Utforsk også
Oppskrift: Eplevafler Havregrøt med eple og bringebær
E-læring: Bærekraftige matvalg Å mestre smaking
Aktiviteter: En råvare i fokus Sanseløype
Fra jungeltelegrafen: Utforsk sesongene med norske råvarer September er måneden for norske epler Bli kjent med fruktbonden Arita
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.