Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Frukt- og grøntpatrulje

Brokkoli-Matjungelen

Å la barna få være med i tilberedningen av enkle måltider, enten det er et lite mellommåltid med frukt og grønt eller et smøremåltid, er en god start for å involvere barna i matlagingen. 

Mål med aktiviteten

Gjennom å la barna få være med å kutte frukt og grønt til måltider kan de få praktiske erfaringer og kunnskap om mat, måltider og håndtering av kjøkkenredskaper. Målet er å gi barna en begynnende forståelse for hvordan de selv kan lage enkle og næringsrike måltider, samtidig som at vi støtter opp under barnas lyst til å skape, være kreative og mestre.

Hvorfor la barna komme til på kjøkkenet? 

Det er mange grunner til hvorfor barna bør få delta på kjøkkenet og i matlagingen. Barn er ivrige etter å lære og utforske, og de er ofte interessert i matlaging og har lyst til å slippe mer til på kjøkkenet. Gjennom å involvere barna i matlagingen får de tilegne seg kunnskap om matens opprinnelse, veien fra råvarer til måltid og hvordan man håndterer ulike kjøkkenredskaper. Det kan gi gode mestringsopplevelser. Barna har også ofte lettere for å smake på ny mat når de har tilberedt den selv. 

Forberedelser

Involver barna i planleggingen og spør hvilken frukt og grønnsaker de ønsker seg. Bruk norske kortreiste frukter og grønnsaker i sesong når det er mulig. Bruk gjerne den norske sesongkalenderen for å finne ut hva som er i sesong akkurat nå. Gå sammen i personalgruppen og diskuter hvordan dere vil gå frem. Skal dere ta med mindre grupper på kjøkkenet for å kutte opp til resten og rullere på hvem som er med, eller vil dere involvere alle barna? Hvem handler inn til måltidene? Kan det være aktuelt for dere å ta kontakt med en nærbutikk og høre om dere kan få noe overskuddsfrukt og -grønt fra dem? Sjekk at dere har nødvendig utstyr tilgjengelig, og vurder om dere trenger å slipe kniver eller eventuelt gå til innkjøp av noen billige barnekniver før dere går i gang.

Utstyr

 • Skjærebrett
 • Kniver
 • Eventuelt skreller
 • Skåler til de ulike råvarene

 

Kniver: Finn gjerne kniver tilpasset barnehender, for eksempel finnes det noen rimelige hos IKEA. Sørg for at knivene er skarpe nok. Sløve kniver gjør det lettere for barna å skjære seg.

26

Gjennomføring

1. Finne frem alt utstyr og skylle råvarer

Vask hender med såpe og vann. La gjerne barna hjelpe til med å finne frem skjærebrett, kniver og skåler til de ulike råvarene. Sørg for at alt utstyr er rent. Skyll frukt og grønnsaker under rennende vann, og gni forsiktig på overflaten av råvaren med fingrene mens dere skyller. Tørk råvaren med tørkepapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Om dere skal skylle bær, cherrytomater eller druer kan dere bruke et dørslag.

2. Vise kutteteknikk

Snakk om og vis barna hvordan en kniv brukes:

 • Hold på knivskaftet, ikke på bladet
 • Den skarpe siden av bladet kuttes med
 • Demonstrer med en frukt/grønnsak hvordan kniven skjæres med
 • Legg kniven på skjærebrettet når den ikke brukes

3. Kutte opp frukt og grønt

Vis og snakk om de ulike råvarene de skal få kutte opp. Har de smakt alle råvarene før? La barna få se og kjenne på de ulike råvarene. Deretter kan de få kutte frukt og grønnsaker selv, og legge dem i ulike skåler. Dere kan vise og forklare hvordan det gjøres og hvor store biter det skal være, eller barna kan få velge dette selv. Vis gjerne kutteteknikk på vanskelige råvarer som løk, mango og avokado.

4. Rydde og vaske opp

Klargjør alt før dere setter dere ned ved bordet. Vask opp og rydd bort alt utstyr dere har brukt. La barna få delta i både oppvask og rydding. De kan arbeide sammen i makkerpar, én av dem vasker og den andre tørker.

5. Servere og spise måltidet sammen

La barna få være med å dekke opp til måltid og servere til de andre barna. Sett dere ned sammen med barna og nyt måltidet sammen. Snakk gjerne om de ulike grønnsakene og fruktene dere har brukt. Er det noen som har smakt på noe nytt i dag? Hva annet kan vi bruke disse råvarene til?

Viktige ting å tenke på underveis

Husk å tilrettelegge etter barnas forutsetninger og erfaringer i matlaging. Har de brukt kniv før? Har de vasket opp før? Vis hvordan det skal gjøres, men husk å la barna slippe til og prøve selv slik at de får erfaringer med de praktiske ferdighetene. Det er viktig at dere voksne er tilstede, støttende og oppmuntrende, slik at barna kjenner seg trygge til å utforske kjøkkenredskapene og maten. Hjelp de barna som trenger litt ekstra støtte i håndteringen av redskaper.

Tips

 • Lær barna de reglene som gjelder på kjøkkenet – og repeter gjerne.
 • Ikke gi barna sløve kniver, da er det lettere for at de skjærer seg. Skarpe kniver er best.
 • Ha et vått papir eller kjøkkenhåndkle under barnas skjærebrett, på denne måten ligger skjærebrettet i ro.
 • Lag en snittflate på grønnsaker, for eksempel del en gulrot i to slik at de får en snittflate som ligger i ro på skjærebrettet.

Tilpasninger og variasjon

Lag matkunst! Oppfordre barna til å bruke kreativiteten til å lage fruktspyd eller pynte brødskiven med frukt, grønnsaker og bær. Hvem kan lage en bjørn på brødskiva? Hvem kan få flest farger på samme brødskive? Dette kan gjøre at flere av barna prøver ut nye ting. En morsom vri er å bruke pepperkakeformer eller kniv til å lage figurer av epler, banan, kiwi, melon, ananas og annen frukt. Husk å bruke hele frukten, slik at dere ikke må kaste mat unødvendig. 

Kombiner med aktiviteten Smakstreet, slik at dere kan fylle på treet for hver nye frukt eller grønnsak dere smaker på. Eller lag deres egen Sesongkalender og smak på det som er i sesong akkurat nå. 

Om dere ønsker å ta kuttingen et lite hakk videre og gjøre det som en del av et litt større opplegg, kan dere prøve aktivitetene våre Matpakkeverksted og Wrapbattle.

Klar for neste steg?

Hvis dere har lyst på en større utfordring eller føler at dere er klar for neste steg, kan dere gå videre til Matjungelklubb.

Her kan du lære mer om matlaging med barn

Temaside: Matlaging med barn

Dypdykk under 15 min: Matlaging med barn

Dypdykk under 1 time: Matlaging med barn

Top