Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Restefest

En restefest handler om å gjøre gull av gråstein. Her kan dere forvandle matrestene til et smakfullt, rimelig og gøy SFO-måltid. En restefest kan være en bra start på et mål om å innføre jevnlige restematdager.

Mål med aktiviteten

Målet med restefesten er å redusere matsvinnet på SFO, innarbeide gode rutiner for avfallshåndtering og formidle dette til barna. Samtidig gir det barna praktiske erfaringer og kunnskap om bærekraftige matvaner og forbruk, gjennom kreativ bruk av restemat.

Hvorfor restefest?

I Norge kaster vi gjennomsnittlig 70 kg mat hver i søppelet hvert år. Det er mye mat! Det positive er at vi kan gjøre noe med det, og vi har alle en rolle i kampen mot matsvinnet. På SFO kan dere for eksempel innføre jevnlige restefester, og gjøre matreddingen til en gøy og lærerik aktivitet.

Forberedelser

Snakk om aktiviteten restefest i personalgruppen først. Hvordan skal restefesten være og hva krever det? Kan det være noe dere gjennomfører jevnlig på deres SFO? Planlegg gjerne for restefest en av de siste dagene i uken. Da kan dere gå igjennom alt dere har i fryse-, kjøle- og tørrskap og skrive ned de ulike restene som er til overs på mandagen, og så samle inn matrester fra måltidene i løpet av uken. 

Involver barna i forberedelsene

Snakk med barna om matsvinn, slik at de selv kan komme med sine tanker om hva matsvinn er og hva man kan gjøre med det. Snakk sammen med barna om hvorfor det er bra for miljøet å bruke opp matrestene.

  • Hva skjer med maten vi kaster? Hvor havner det?
  • Hvorfor er det ikke bra for natur og miljø at vi kaster mat som kunne blitt spist?
  • Hva er det vi har mest rester av på vår SFO? Hva har vi rester av i matpakken?
  • Hva tenker dere vi kan lage av matrestene som vi spiser på SFO? 
  • Hvordan kan vi bruke “litt sliten mat” i stedet for å kaste? For eksempel brune bananer og slappe grønnsaker. 
  • Hva kan vi gjøre på vår SFO for å kaste mindre mat i søppelet? Dette kan være en fin anledning til å introdusere konseptet restefest for barna. 

Involver gjerne barna i planleggingen av restefesten slik at de kan komme med egne forslag til hva som kan lages av restene. Kanskje barna kan finne på sin helt egen matredderoppskrift?

Snakk med barna og finn sammen ut hva rammen rundt måltidet på restefesten skal være? Hvordan vil dere gjøre det festlig? Dere kan for eksempel dekke på til langbord, servere maten til barna som kelnere på restaurant, synge en matreddersang, ha leker som en del av restefesten, kle dere ut eller gjøre noe annet trivelig med barna.

Tips: Skap gode rutiner på innkjøp og bruken av matvarer, slik at dere slipper å ha mye rester og utgåtte matvarer i utgangspunktet. Før dere kaster måltidsrester, tenk gjennom om dette kan brukes senere. 

Utstyr 

  • Råvarer fra frys, kjøleskap og tørrskap
  • Matrester fra måltidene på SFO
  • Kjøkkenutstyr til å lage matrettene
  • Pynt til restefesten – Bruk gjerne ting dere har fra før eller la barna være med å lage dekorasjoner
Deilig høstsuppe med selvplukkede grønnsaker

Gjennomføring

Ta gjerne barna med i selve matlagingen til restefesten. Ta for eksempel med en og en gruppe barn på kjøkkenet. Dette kan man rullere på hvis dere innfører restefest som en fast aktivitet.  

I forkant av måltidet kan dere snakke med barna om hva som serveres i dag og presentere “menyen” til restefesten på en positiv måte. Hvilke matvarer har dere reddet? La gjerne barna få sette navn på rettene, for eksempel matreddersuppe, mysteriepannekaker, jungelpasta eller papegøyesmoothie.

  • Fisk, fiskepinner og fiskekaker kan skjæres i biter og brukes som topping til en suppe dagen etter.
  • Andre typer påleggsrester som skinke og ost kan brukes i deilige matmuffins.
  • Eller kanskje dere kan lage en matreddersmoothie med ulik type frukt og grønt som var til overs?
  • Rester av havregrøt kan brukes i pannekakerøre dagen etter.
  • Man kan også fryse ned nesten alt av frukt/ grønt, kjøtt, ost, saus- og suppe rester og bruke de senere.
  • Tomatsuppen kan få nytt liv som pastasaus

Har dere mye rester og mulighet for å lage flere retter kan dere servere maten som en buffet. Har dere kun litt frukt og grønt til overs, kan dette fint brukes i en suppe eller i en smoothie sammen med flere nyinnkjøpte matvarer. Så lenge dere bruker opp de matrestene dere har er det mer enn godt nok. 

Viktige ting å tenke på underveis

Det er forskjell på om matvarer er merket med “Best før” eller “Siste forbruksdato”. Alt for mye mat som kunne vært spist havner i søpla. Mat som er merket med “Best før” dato, er også ofte “god etter”. Mat merket med “siste forbruksdato” bør respekteres, da det gjerne er varer som har kortere holdbarhetstid og kan bli bedervet. Bruk sansene for å finne ut om maten fremdeles er spiselig: SE – LUKT – SMAK.

Tips

  • Lær barna de reglene som gjelder på kjøkkenet – og repeter gjerne.
  • Ikke gi barna sløve kniver, da er det lettere for at de skjærer seg.
  • Ha et vått papir eller kjøkkenhåndkle under barnas skjærebrett, på denne måten ligger skjærebrettet i ro.
  • Lag en snittflate på grønnsaker, for eksempel del en gulrot i to slik at de får en snittflate som ligger i ro på skjærebrettet.

Tilpasninger og variasjon

Hvis dere har restefester jevnlig, så kan dere rullere på at barna er «ukens matredder» og samler inn matrester etter måltidene den uken.

Dere kan gjerne invitere foreldre på restefest på slutten av semesteret,  hvis dere har ekstra mye rester til overs. 

Har dere rester fra restefesten? Spør om barna vil ta med seg rester hjem, eller la barna få servere restene til personalet på SFO eller skole. 

Dere kan også lage egne matredderplakater som dere henger opp rundt omkring i lokalene, for å minne alle på å være matreddere i hverdagen. Det gir også gode muligheter for reflekterende samtaler om mat og miljø sammen med barna.

Lag en oppskriftssamling med SFOs beste resteoppskrifter. 

Gulrot

Klar for neste steg?

Hvis dere har lyst på en litt større utfordring eller føler at dere er klar for neste steg, kan dere gå videre til Veie matavfallet.

Mer om matredding

Temaside: Matredding

Webinar: Matredding på SFO – med Mette Nygård Havre

Top