Fiskepinnefabrikk
Vi vet at fiskepinner er populært hos barna – men når de kommer som
rektangulære biter i en pakke, er det ikke alle som tenker over at de faktisk er laget av ekte fisk. I denne aktiviteten får barna lære hva maten er laget av og hvor den kommer fra. Når vi lager hjemmelagede fiskepinner sammen med barna er sjansen større for at de vil smake og liker det. De sprø fiskepinnene er en ypperlig inngang for barn som i utgangspunktet ikke er så vant med å spise fisk.
Mål med aktiviteten
Målet med denne aktiviteten er å la barna bli kjent med fisk som råvare. Når barna får tilberede en rett fra bunnen av, som de gjerne er kjent med fra før, kan de oppdage hvor lett det er. I tillegg får de lære hva fiskepinner består av, og de får se deler av den prosessen som ligger bak de fiskepinnene som vi kjøper i butikken. Gjennom samtale kan de få en ekstra forståelse for matens reise fra fjord til bord. De blir også bevisst på at når vi lager mat fra bunnen av, kan vi selv ta valg som gjør maten vår mer bærekraftig.
Hva sier rammeplanen?
Å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaring med hvordan de selv kan lage enkle og sunne måltider, og hvordan de sammen med andre kan skape trivelige rammer rundt måltidet. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk. SFO bør følge nasjonale føringer for måltider. SFO bør legge til rette for måltidsglede med gode samtaler, deltakelse og opplevelse av fellesskap hos barna. Personalet bør delta aktivt i måltidet. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg.
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.