Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dyrke i vinduskarmen

Ikke plass til å dyrke ute? Eller kanskje dere ikke er helt klar for et skolehageprosjekt? Prøv å dyrke i vinduskarmen, da vel! Det kan bli mye god mat i vinduet også.

Mål med aktiviteten

Med denne aktiviteten får barna eierskap til maten dere dyrker ved å få ansvar for sitt helt eget planteprosjekt. Barna lærer hvordan frø spirer og gror, og alle ressursene som er i sving for at frøet skal bli til en plante vi kan spise. Det gir gode muligheter for mestringsfølelse, utforskertrang og naturglede. Å kunne dyrke sin egen mat er viktig kunnskap og erfaring som barna kan ha med seg videre i livet.

Ypperlige planter å dyrke i vinduskarmen

Erteskudd og alle slags mikrogrønt funker bra å dyrke i vinduskarmen. Mikrogrønt er planter man spiser som små spirer, i stedet for å la dem vokse seg store. Reddik, kål, erter, karse, ruccola og solsikke egner seg godt til mikrogrønt.

Urter fungerer også bra, særlig de litt sarte, som basilikum og koriander. De trenger at det er lunt og varmt.

Det samme trenger agurk, paprika og chili. Eller hva med en Jungelagurk? Den er ikke større enn ei drue, men ligner på en mikro-vannmelon. Frisk og god smak, og så klatrer den og blir som en gardin i vinduet. Ingefær kan også gå an å plante.

Forberedelser

Involver barna i planleggingen og spør hva de vil dyrke. Vil dere ta bilder og dokumentere de ulike stegene av prosessen kan dere gjerne planlegge for dette. Barna kan også dekorere sine egne plantepotter. Tenk gjennom hvor lang tid dere har, med tanke på hvilke vekster dere vil dyrke. Bestem dere gjerne for noe som dere kan spise før sommerferien. Tenk også på hvor mye dere har mulighet til å følge opp jungelen i vinduskarmen. Det lureste er å begynne med noe dere er komfortabel med så kan dere heller utvide jungelen etter hvert.

Utstyr

  • Frø
  • Jord
  • Potter med hull i bunnen til drenering
  • Brett eller skåler til pottene
  • Gjødsel, for eksempel Biobact
  • Vannkanne
  • Eventuelt garn/hyssing til å binde opp plantene med hvis dere dyrker klatrende planter

 

Frø: Dere kan få tak i dette på de fleste blomsterbutikker, hagesentre og i diverse nettbutikker. Kjøp gjerne egne mikrogrønt-frø, det blir billigere enn å bruke “vanlige frø”. Bortsett fra erter, her kan dere bare kjøpe billigste pakke tørre erter på matbutikken. For å plante ingefær, bruker dere bare en bit ingefærrot.

Potter: Plantene må ha potter. Det går an å dyrke i melkekartonger, druebegre, avispapirpotter og plastpotter. Husk at det må være hull i bunnen. Mikrogrønt og ertespirer trenger ikke så mye jord, og kan dyrkes i for eksempel en gammel langpanne. 

Jord: Hvis dere sår inne, trengs det en næringsfattig jord, for frøet har sin egen matpakke full av næring. Når plantene blir større, er det bra med kraftigere jord med mer næring. Se gjerne etter jord uten torv. Hvis dere finner lokal kompostjord er det veldig bra, men bruk den jorden dere finner.

1000 x 600 koreander hånd

Gjennomføring

1. Så frøene

Det står på posen når de bør sås, hvor dypt og hvor tett. Husk å vanne godt før dere sår, legg frøene i potta, strø jord over og trykk lett til, sånn at det blir god kontakt mellom frø og jord. Jorda skal likevel ikke bli for hard og kompakt, da blir det vanskelig for spiren å trenge igjennom. Tenk at du pakker dyna godt rundt frøet. Så er det bare å vanne og vente. Hold jorda fuktig, men ikke klissvåt. Da råtner frøet. De fleste frø liker at det er godt og varmt når de skal spire, men trenger ikke lys.

Hvis dere vil dyrke ingefær, lar dere litt ingefær ligge framme til det begynner å komme grønne spirer. Del den opp i biter med en grønn spire på hver bit, og legg i jord så dere såvidt ser toppen av det grønne titte opp som et lite knappenålshode. 

2. Når frøene spirer

Når frøet har spirt, må det ha lys. Hvis dere dyrker mikrogrønt og ertespirer, er de klare til å spises i løpet av 1-2 uker. De andre frøene trenger lenger tid, vanligvis flere måneder. Les på frøpakken, der står det. 

3. Når spirene trenger mer plass

Etter hvert som plantene blir større, må dere bytte potter, så plantene får nok plass. Det er ikke lurt å så i kjempestor potte med en gang, plantene liker ikke å ha for mye plass.

4. Når spirene trenger mer næring

Husk å gjødsle fra plantene har fått 2-3 ekte bladpar. De aller første bladene kalles frøblader, og ser ofte annerledes ut en de ekte bladene. Planter får energien sin fra sola, men for å kunne bygge blader, blomst, frukt og frø, trenger de byggesteiner. De byggesteinene kan vi gi dem i form av gjødsel. 

5. Høste og spise

Gled dere over veksten – Høst, spis og kos dere! La gjerne barna få være med å bestemme hvilken rett dere skal bruke veksten i. 

Lurt å tenke på underveis

Frøene – Ikke alle frøene kommer til å spire. Hvis det er gamle frø, vil færre spire. 

Vanning – Pass på at jorda ikke tørker ut, særlig ikke når plantene er nysådd og små. Lær dere å kjenne når jorda er for tørr, passe og for våt.

Lys – Planter som har for lite lys og/eller står for varmt, blir lange, lyse, tynne og slappe.

Oppbinding eller støtte – Hvis plantene trenger oppbinding eller støtte, må de få det. Det gjelder for eksempel agurk.

Pollinering – Paprika og chili kan trenge pollinering. Da bruker dere en q-tips eller en liten pensel, og dytter litt pollen fra blomst til blomst, som biene gjør. Har dere tomat, holder det ofte å riste litt på planta.

Litt mer om pollinering

Pollinering må til for at plantene skal bli befruktet, ellers blir det ikke frukt og frø. Pollen fra ei plante må lande på arret til ei annen plante. Det kan skje ved at pollenet svever med vinden, eller planta kan få hjelp av insekter. Da får insektet pollen på seg når det spiser fra en blomst, også drysser det litt av når de kommer til neste, og nytt setter seg fast. Sånn sprer de pollen og gjør at plantene kan lage frukt, sånn som paprika, tomat, agurk, chili, gresskar, appelsiner og epler. Noen planter pollinerer seg selv. Inne er det verken vind eller mange insekter, derfor trenger plantene hjelp fra oss om det skal bli frukt. Hvis de ikke er selvpollinerte, da. For å være sikker, er det lurt å pollinere med en liten pensel innimellom. 

Ingefær – er en tropisk plante som liker det fuktig og varmt, så hold jorda fuktig (ikke våt), og gi den gjerne en dusj med spruteflaske hver dag. Etter noen måneder (antakelig minst fem), kan dere prøve å grave litt og se om rota har vokst.

Dokumenter vidunderet – Ta gjerne bilder og mål, så dere ser hvor mye planta har vokst. 

 

Hvordan få det til over tid

  • Ha en dedikert person til å følge opp, og faste vanneansvarlige.
  • Ha en plan for hva dere skal gjøre i sommerferien. Kan plantene stå ute litt? Kan noen ta dem med hjem? Eller skal dere dyrke sånt som vokser fort og kan høstes før sommerferien?
  • Gjør dyrkingen til en del av SFO-rutinen, bygg flere aktiviteter rundt dyrking, så blir det ikke glemt bort.

 

Tips, tilpasninger og variasjon

Dere kan planlegge dyrkingen slik at barna kan ta med hver sin potte hjem før sommerferien. 

Alle barna kan skrive navnet sitt og male en fin plantepotte til planten sin.

Gjør dyrking som en av flere aktivitetsstasjoner på en større temadag om mat fra jord til bord.

Klar for neste steg?

Hvis dere har lyst på en litt større utfordring eller føler at dere er klar for neste steg, kan dere gå videre til Dyrke poteter i bøtte.

Her kan du lese mer om dyrking

Temaside: Fra jord til bord

Top