Å dyrke poteter er ikke så veldig vanskelig, og det kan faktisk gjøres i en bøtte. Det er er en morsom reise hvor barna kan følge med på de forskjellige stadiene og hvordan EN potet kan bli til en hel haug! Dere kan selv velge om dere vil prøve med en enkelt bøtte, eller flere.
Mål med aktiviteten
Målet med aktiviteten er å gi barna en forståelse for matens reise fra jord til bord. Her får barna utvikle naturglede og utforskertrang mens de følger med på prosessen fra uke til uke. Til slutt får de kjenne på gleden og mestringsfølelsen av å få spise noe de har vært med på å dyrke helt selv. Når man har produsert maten helt selv er det også større sannsynlighet for at barna har lyst til å smake i neste omgang.
Når skal vi sette i gang?
Dette jungelprosjektet begynner på våren, og kan vare til ut på høsten, litt avhengig av hvilken type potet dere velger å dyrke. Siden potetene bruker forskjellig tid på å vokse kan dere lese på pakken med settepoteter og regne ut når dere må sette dem for at det skal passe med høsting. Temperaturen i jorden bør være over 10 grader, da trives potetene best. Normal settetid for potet som høstes i september er mellom 5.mai og 25. mai.
Dersom dere har poteter som skal gro gjennom sommeren kan det kanskje være lurt at noen tar med seg potetbøttene hjem slik at de får vann gjennom ukene når SFO er stengt.
Hvis dere ikke har noe erfaring med dyrking fra før kan det være litt skummelt å sette i gang, men husk at det er masse å lære, også om dere skulle være uheldig å ikke få det til. Da kan vi prøve igjen neste år med masse nyttig jungelkunnskap under beltet.
Forberedelser
Snakk litt med barna om poteter. Forslag til spørsmål å undre seg over sammen med barna.
- Er det noen av barna som har forsøkt å dyrke potet før?
- Hvilke andre grønnsaker vokser i jorda?
- Hva er bra med å spise potet, for kroppen og for kloden?
- Hva slags mat liker dere best å lage med potet? Deres beste potetrett?
- Hvilke potetsorter kjenner dere til? Er det forskjell i smak og konsistens på de?
Utstyr
- Bøtte eller potte
- Settepoteter
- Gjødsel
Bøtte eller en potte – Bøtten eller potten må være stor, minimum 10 liter men helst 15-20 liter. Jo større potte eller bøtte dere bruker, jo mer plass er det til røtter og knoller, og det blir enklere å holde jevn fuktighet. Borr noen hull i bunnen slik at det blir god drenering.
Settepoteter – Det er viktig at dere bruker friske settepoteter, og ikke poteter fra matbutikken. Settepoteter kan kjøpes på de fleste hagesentre. Dere kan enten velge en tidligsort slik at dere får smake på potetene raskere, eller en sort som er klar til å høstes i september, etter skolestart. De tidligste norske sortene er Hassel (gul) og Juno (rød). Sorter som er klare senere på høsten er Folva (gul), Celandine (gul) eller Nansen (rød).
Gjødsel: Poteter er ikke særlig næringskrevende. Litt langtidsvirkende gjødsel som for eksempel kugjødsel i jorden når dere setter potetene pleier å holde.
Gjennomføring
Sett knollen midt i potten ca. 10-12 cm under jordoverflaten. Husk å sette potetene med groene pekende oppover dersom dere har lysgrodd dem (Se under tips til variasjon og tilpasninger). Dekk gjerne til jorden i bøtten med gressklipp, tørt løv eller lignende. La barna gjøre så mye som mulig selv, de kan blant annet få ansvar for å sette potetene i bøtten. Dersom dere er mange barn og har flere bøtter, kan de gjerne deles inn i grupper og få ansvar for hver sin bøtte.
Et tips for å få flere poteter er å ha bare litt jord i bunnen av bøtten først, legge potet i jorden og dekke med 10-12 cm jord. Så når potetplanten har kommet et stykke opp av jorda kan dere fylle på mer jord, og gjøre denne prosessen et par ganger. Da kan dere få flere etasjer med poteter!
Sørg for at det er 5-6 cm opp til kanten, slik at det blir enkelt å vanne. Jorden holdes jevnt fuktig hele sesongen. Vann når jorda kjennes tørr. Siden somrene i Norge ofte kan være våte er det lurt å lage noen hull i bunnen av bøtten for drenering av vann.
Når er potetene klar for høsting?
Når potetplanten blomstrer begynner det å dannes knoller under planten. Dere kan begynne å høste så smått til egen middag. Bruk greip, ikke spade. Da unngår dere å skade potetene. Når potetrisene (hele potetplanten) begynner å visne og dere skal ta opp alle potetene, bør dere gjøre dette i finvær for å unngå tørråte.
Plantene vil fortelle dere når dere skal ta opp potetene. Vanligvis vil plantene begynne å bli gule og falle over ende og dette er tegn på at det er tid for å ta opp potetene. Dere kan også se på beskrivelsen på den potettypen dere har kjøpt hvor lang tid det tar for poteten å vokse. For eksempel vil en Yukon Gold potet bruke rundt 100 dager fra setting til høsting.
Dere kan velge om dere vil høste alle potetene på en gang, eller om dere vil hente ut etter behov. Hvis dere vil høste det dere trenger der og da, ta opp en av plantene. Ta av de potetene dere trenger og sett planten tilbake i jorden. Vann den godt. Dette kan også potensielt føre til at planten vokser frem større poteter eller at det kommer helt nye poteter innen neste gang du skal høste litt. Dere kan faktisk vente med å høste alle potetene helt frem til potetplanten har visnet ganske så mye.
Etter høsting
Etter at dere har høstet potetene bør dere sjekke tilstanden på skallet. Dersom skallet er fast og litt glatt og det ikke skallet av når dere gnir litt på det, betyr det at den er perfekt til å oppbevares. Dersom dere ser en potet som skaller litt av når dere gnir på det betyr det at disse potetene ikke er ¨modne¨ nok i form av at skallet ikke er fast nok til å kunne oppbevares noe særlig. Disse potetene er best å spise raskest mulig.
Plasser potetene i et mørkt sted i opptil to uker for å la dem sette seg og tørke litt før dere vasker bort jorden. Dette bidrar til at potetene ikke råtner så fort. Ved oppbevaring bør dere plassere potetene på et mørkt og godt ventilert sted slik at de får tørke ut skikkelig. Potetene trives best oppbevart i temperatur mellom 4-6 grader. En kald bod, kjeller eller lignende er gode plasseringer.
Tips, tilpasninger og variasjon
Hvis dere skal dyrke poteter i flere bøtter, kan dere også teste ut forskjellige sorter og se om dere smaker forskjellen.
Lysgroing
Lysgroing er en måte å la potetene få små groer, eller skudd før du setter poteten i jorden. Lysgroing gjør at potetplanten kommer raskere i gang. Det kan være morsomt for barna å følge med på hvordan potetene utvikler groer i vinduskarmen før dere planter dem i jorden. Det er ikke nødvendig, men med lysgroing kan barna også følge med på at groene dannes, og at det kommer skudd på knollene. Hvis knollene blir lysgrodd under gode fuktighetsforhold vil det også dannes små røtter på groene. Til lysgroing trenger knollene godt med lys. Legg dem i vindusposten for eksempel, pass på at de har jevn fuktighet. Hvis det blir for tørt så skrumper potetene inn og da kan groene bli ødelagt. Dere kan lese mer om lysgroing her.
Klar for neste steg?
Hvis dere har lyst på en litt større utfordring eller føler at dere er klar for neste steg, kan dere gå videre til Dyrking i pallekarm