Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bli med på Jungelaksjonen for havet

håven

La oss ta dere med på et eksperiment!

Plast i havet er et stort på problem i hele verden, men heldigvis er vi mange som har lyst å gjøre noe med det. Sammen med den frivillige organisasjonen Phamai starter vi derfor Jungelaksjonen for havet! Den neste måneden har vi lyst å invitere dere med på å pante flasker sammen med barn i Laos.

Jungelaksjonen for havet går ut på at barn i Norge panter flasker og sender panten til Laos. I Laos samler barna plast og lager Ecobricks som de får norske pantepenger for. Slik rydder vi verden for plast sammen!

La oss pante flasker i Laos!

 

Det finnes ingen panteordning i Laos

I dag finnes det ikke noen ordninger for resirkulering av plast i Laos, så plasten kastes faktisk rett i elven.  Årlig slippes 73 000 tonn plast i Mekong-elven som renner gjennom Laos og ut i havet. Dette ville bistandsorganiasjonen Phamai gjøre noe med. De holder til i en liten jungel-landsby i Laos. De har jobbet med å gi lokalbefolkningen muligheter for en bedre fremtid siden 2016, både gjennom utdanning og miljøprosjekter.

Ecobricks – et alternativt pantesystem

Organisasjonen Phamai har utviklet et resirkuleringssystem som heter Clean the Jungle. Det bygger på den norske gjenvinningsordningen, og et globalt system kalt Ecobricks. Systemet fungerer enkelt og greit ved at en brukt plastflaske fylles full av mindre plastbiter. Denne flasken er nå en Ecobrick – en bygningsmurstein av plast – som gjør nytte for seg som materiale i strukturer som gjerder, benker og husvegger. Lokalbefolkningen leverer slike Ecobricks til Clean the Jungle, og får pant tilbake.

Tenk globalt – handle lokalt

Sammen med Phamai har vi lyst å samarbeide på tvers av landegrensene for samle plast, pante flasker og lære om resirkulering forskjellige steder i verden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slik fungerer det

Barna i Norge

 

  1. Samler flasker som dere kan pante – Det kan være flasker dere har på SFO, flasker som barna tar med hjemmefra eller flasker dere finner når dere er på tur.
  2. Panter flaskene – Her kan dere finne den løsningen som fungerer best for dere. Enten om en på SFO tar ansvar for å pante flaskene, eller om hver enkelt tar ansvar selv for å pante og putter pengene i en sparebørse.
  3. Når dere har klart å pante så mange flasker som mulig kan dere bidra til Jungelaksjonen for havet ved å vippse pantebeløpet til  624017. Hele beløpet går direkte til utbetaling av pant via Clean the Jungle.

Barna i Laos

 

  1. Samler plast og flasker
  2. Lager ecobricks
  3. Leverer ecobricks til Clean the Jungle. For hver ecobrick får barna pant. Panten kommer direkte fra pantepengene som barna har samlet inn i Norge.
  4. Sammen unngår vi at plasten havner i havet!
13735119_1734112016848000_6153150467728166151_o

Bli med på eksperimentet og gi barna et nytt perspektiv på havplasten!

På denne måten sørger vi for at plasten blir resirkulert. Enten gjennom det norske pantesystemet eller ecobricks i Laos. 

Slik får barna lære om plastproblemet andre steder i verden hvor avfallshåndtering ikke er kommet like langt som her. De får engasjere seg for plastproblemet ute i verden og være med å bidra til at det kommer mindre plast i havet. Og det må jo være vinn vinn, eller hva?

Hvis dere skal ut å lete etter flasker kan dere jo også kombinere det med  aktivitetsopplegget Plastjakt i fjæra!

Har dere spørsmål til eksperimentet?

Ta gjerne kontakt med oss på post@matjungelen.no

Top