Sløye og filetere fisk
La barna lære å sløye fisk
De fleste av oss får fisken ferdig fisket, fraktet, sløyet, filetert og pakket fra butikken. Det er både praktisk for oss i en travel hverdag, og gjør terskelen for å spise fisk enda lavere. Men hvis man er ute og fisker er det greit å vite hva man skal gjøre med fisken når man først har fått den på kroken. Og uansett hvor god fiskelykke du har er det å kunne sløye og filetere fisk en nyttig kunnskap som er viktig for både voksne og barn å ta vare på. Det gir også en større forståelse for matens reise fra fjord til bord. Jo nærmere vi kommer matens opprinnelse, jo mer lærer vi at maten vi spiser er en naturressurs som vi må bruke på en bærekraftig måte.
Målet med aktiviteten
Målet med denne aktiviteten er å la barna bli kjent med fisk som råvare. Ved å lære hvordan vi sløyer, fileterer og tilbereder fisk får barna øve på praktiske matlagingsferdigheter. Samtidig som de blir mer fortrolig med råvarene og da er sjansen også større for at de både smaker på og liker maten. Slik kan vi legge til rette for at barn blir glad i å spise fisk.
Hva sier rammeplanen?
I rammeplanen står det at SFO skal støtte barnas naturlige nysgjerrighet og lyst til å utforske. SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk. Å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaring med hvordan de selv kan lage enkle og sunne måltider, og hvordan de sammen med andre kan skape trivelige rammer rundt måltidet.
Har dere prøvd å sløye en fisk før? Se videoen med Karoline og Matilda som viser hvordan man sløyer og fileterer makrell. Og så er det deres tur til å prøve!
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.