Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fra pilot til stor satsing på kompetanseheving for ansatte i AKS

Kompetanseheving for AKS-ansatte: Oslo kommune satser på gode måltider i AKS

Hvordan kan ansatte i AKS skape bedre måltider for barna? I løpet av de neste to årene skal 28 AKS i Oslo bli med oss på en skreddersydd og praktisk kompetanseheving for ansatte, for å bidra til næringsrike og bærekraftige måltider. Programmet gjennomføres på oppdrag fra Utdanningsetaten i Oslo kommune, og bygger på et vellykket pilotprosjekt fra 2022 til 2023 som bidro til å forbedre matserveringen i tråd med rammeplan og kostråd.

«Det har vært veldig lærerikt å se hvordan vi kan gjøre enkle grep for å få barna til å smake på nye matvarer og bli mer involvert i matlagingen.» – Kursdeltaker i AKS.

Kompetanseheving for AKS-ansatte er viktig for mat og måltidsarbeidet

Gode mat- og måltidsopplevelser er viktig for barns trivsel, læring og helse, og i AKS og SFO har mat og måltidsglede en sentral rolle. Gode måltider på denne viktige arenaen kan også bidra til å utjevne sosiale forskjeller, og gi barn gode forutsetninger for helsefremmende matvaner.

Barna samles rundt måltider i skolefritidsordningene hver dag. Likevel viser undersøkelser at mange AKS og SFO opplever utfordringer med matservering – blant annet på grunn av begrensede ressurser, fasiliteter, kompetanse eller tidspress.

Dette var noe Utdanningsetaten i Oslo kommune har ønsket å sette fokus på, derfor satte vi i gang «Kompetanseheving for mat- og måltidsglede i AKS» som pilotprosjekt på fire Aktivitetsskoler i Bydel Gamle Oslo i 2022-2023.

Målet var å øke kompetanse, forbedre praksis rundt matservering og tilføre konkrete verktøy i mat og måltidsarbeidet. Og resultatene viser at målrettet og praktisk kompetanseheving kan gi store gevinster for både ansatte og barn.

Barn deltar i matlaging - Foto Tove Breistein

Kompetanseheving tilpasset hverdagen i AKS

Pilotprosjektet var bygget opp rundt fire fysiske kurs på hver enkelt AKS, gjennomført over ett år. Kursene var både teoretiske og praktiske og tok for seg:

Næringsrik og bærekraftig mat – hva betyr det i praksis på AKS?
Matservering til mange – enkle, sesongbaserte matplaner i en travel hverdag
Matglede og matlaging med barn – hvordan skape matmot og involvere barna i enkle mataktiviteter?
Bruk av tilgjengelige verktøy og ressurser – Introduksjon til Matjungelens verktøy og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider.

Innholdet utviklet vi sammen med AKS-ansatte, basert på deres ønsker og behov, rammer og ressurser. Kursene inkluderte også veiledning, samarbeidsmøter og refleksjonsoppgaver, slik at personalet fikk eierskap til  prosessen i fellesskap.

«Det var utrolig nyttig å få konkrete verktøy og inspirasjon til hvordan vi kan inkludere matglede i hverdagen. Vi har nå et helt annet fokus på hva vi serverer, og hvordan vi engasjerer barna.» – Kursdeltaker i AKS

Positive resultater fra pilotprosjektet


Økt kunnskap blant ansatte:

Kartlegging før/etter prosjektet viste en økning i ansatte som opplevde å ha god kunnskap om samtlige av temaområdene i kurset. Blant annet innen:

  • Næringsrik mat (19 % økning)
  • Bærekraftige matvalg (39 % økning)
  • Matkultur (42 % økning)
  • Fra 1 av 10 til 9 av 10 ansatte opplevde å ha god kunnskap om matmot etter prosjektet 
  • Fra 2 av 10 til 7 av 10 ansatte opplevde å ha god kunnskap om matredding og matsvinn etter prosjektet.


Forbedret matservering i AKS:

  • Flere AKS serverte mer frukt og grønt og reduserte samtidig kjøttforbruket.
  • Flere AKSer ansatte nye medarbeidere med matansvar.
  • 93 % av ansatte kjente til nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider etter prosjektet (mot 49 % før prosjektstart).


Bedre utnyttelse av Matjungelens verktøy:

Vi så at den praktiske gjennomgangen hadde betydning for om gratis tilgjengelige ressurser som Matjungelen blir brukt eller ikke, blant annet kunnskapsportalen Dypdykk.

Flere ansatte uttrykte også at kursene bidro til en bedre forståelse av hvordan de kunne jobbe med matglede i en travel hverdag. 

Barn spiser grøt
Foto - Margrethe Vikan Sæbø - Matjungelen

Rulles ut på 28 AKS i Oslo kommune i 2025-2026

Med de positive resultatene fra pilotprosjektet skal vi nå rulle ut kompetansehevingen til flere AKS i Oslo kommune, og det gleder vi oss stort til å komme i gang med.

Her vil AKS-ansatte få utforske utfordringer og muligheter i fellesskap, få praktisk veiledning, konkrete matplaner, og økt kunnskap om næringsrik og bærekraftig mat, for en positiv endring i dagens måltidspraksis. Kurset tilpasses rammene på AKS og skal bidra til læring og kvalitetsutvikling i fellesskap – rundt noe så gøy og viktig som mat og måltidsglede for barns i AKS.

Nå gjør vi oss klar for å bidra til gode måltider på enda flere AKS i årene fremover!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tofte SFO krydrer hverdagen med matlaging

Hos Tofte SFO er mat og måltidsglede et av punktene i rammeplanen som de har jobbet spesielt mye med. Med matlaging på menyen gir de barna rom til både mestring, matglede og sosialt fellesskap. Denne artikkelen ble først publisert i magasinet hos SFOnett. På sørspissen av Hurumhalvøya i Asker kommune, omkranset av både fjord, skog ...

Vinn råvare-gavekort på 1000 kroner!

Hjelp oss med å bli enda bedre – og bli med i trekningen av et råvare-gavekort på 1000 kroner, til innkjøp av fisk og sjømat til deres SFO/AKS! Vi trekker 5 heldige vinnere. I forrige uke sendte vi ut den årlige spørreundersøkelsen til alle som er påmeldt i Matjungelen SFO. Vi håper at så mange ...

Nye oppskrifter til SFO og AKS er servert!

Vi gjentar suksessen og gir dere enda flere oppskrifter til SFO og AKS. De er både raske, rimelige, i tråd med kostråd og kan lages til mange, på lite budsjett, med norske råvarer i sesong. Og, ikke minst: De smaker skikkelig godt. Næringsrike og bærekraftige oppskrifter til SFO og AKS All respekt til matansvarlig som ...

Top