Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kom i gang med rammeplanen

Opplegg til personalmøte om rammeplanen

Dette opplegget passer fint til et lengre personalmøte eller en ettermiddag med sosialfaglig påfyll. Opplegget består en matlagingsaktivitet og en gruppeoppgave som personalgruppen gjør sammen. Målet med opplegget er å få en felles forståelse for innholdet i rammeplanen og finne konkrete aktiviteter og fokusområder fra Matjungelen som dere kan bruke når dere planlegger årshjulet deres opp mot rammeplanen.

Matjungelen som verktøy for rammeplanarbeidet i SFO

Matjungelen kan brukes som et verktøy i arbeidet med rammeplanen på SFO og dekker de fleste temaene som rammeplanen vektlegger, med maten som utgangspunkt. For mat handler om så mye mer enn bare råvarene vi spiser. Mat kan blant annet knyttes til fellesskap, lek, kultur, kreativitet, utforsking, mestring, naturglede, miljøbevissthet og språkutvikling. SFO er en ypperlig arena for å sette fokus på nettopp dette. 

Les mer om hvordan Matjungelen kan brukes i arbeidet med rammeplanen.

Tid til gjennomføring

Dere bør sette av ca. tre timer for gjennomføring. Opplegget kan for eksempel gjennomføres på kveldstid som en sosialfaglig samling eller som en del av en planleggingsdag eller et lengre personalmøte. Finn et tidspunkt som passer for dere. Beregn også noe tid til forberedelser og innkjøp.

Fasiliteter til gjennomføring

Du kan enten ha oppe en presentasjon av kurset på prosjektor gjennom hele aktiviteten, eller du kan skrive ut presentasjonen på ark og bare vise video og introduksjon på skjerm. Filmfremvisning og presentasjon kan gjøres i klasserom eller lignende, og matlagingen kan gjøres på et kjøkken. Hvis det finnes prosjektor på kjøkkenet kan hele aktiviteten gjennomføres her.

Andre forberedelser

Spørsmålskortene og temakortene printes ut og klippes til på forhånd. De skal deles ut i løpet av måltidet. Gruppeoppgaven og aktivitetsopplegg for Smuuudi kan også med fordel printes ut på forhånd. Sørg også for å ha alt utstyr, lokaler og råvarer på plass før kurset begynner. Huskelister for dette finner du på denne siden. Lykke til!

Du finner alt du trenger nedover på denne siden

Forberedelser – før kurset

Matjungelen brokkoli

Handleliste

Til Smuuudi:

 • Frosne bær for eksempel blåbær, bringebær, jordbær
 • Bananer, finn gjerne brune overskuddsbananer i butikken
 • Annen frukt og grønt, for eksempel pære, plomme, spinat, melon
 • Juice – for eksempel eple- eller appelsinjuice
 • Yoghurt eller syrnet melk
 • Krydderurter, for eksempel mynte og basilikum
 • Chili, ingefær 
 • Sitron og lime

Her kan dere velge et utvalg av ingredienser, og se gjerne om dere har noe frukt eller grønt allerede som kan brukes opp i en smoothie. Beregn ca 1/2 banan, 1 dl blandet frukt/bær/grønt 1 dl juice/yoghurt per porsjon.

Utstyrsliste

 • Prosjektor (kan droppes)
 • PC med lydavspilling
 • Plass til å lage smuudi
 • Blender eller stavmiksere, bakeboller, skjærebrett og kniv
 • Glass til å drikke smuudi
Asset 21@4x

Utskrifter

Materiell som SFO-leder printer ut i forkant. «Selvstyrt matkurs printversjon» er for dere som IKKE har tilgang til prosjektor under matlaging.

Aktivitetsopplegg- Smuuudie

Temaene i Matjungelen – til gruppeoppgaven

Spørsmålskort – Refleksjonsspørsmål 

Presentasjon – print versjon

Årshjulet

Presentasjon

Introduksjonsvideo

Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?

Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no 

Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.

Top