Tema for juni: Matredding
Denne måneden skal vi være matreddere, og sørge for at så lite som mulig av spiselig mat forsvinner og havner i søpla før den rekker å bli spist. Og det er en viktig oppgave for både store og små, for matsvinn er et viktig problem som vi alle kan bidra til å løse. Matredding er noe mange SFOer er gode på så dere blir kanskje neste steg å involvere barna mer og la de få bli matreddere de også.
Hva sier rammeplanen?
Rammeplanen for SFO sier at når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk, og det å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaring med hvordan de selv kan lage enkle og sunne måltider. Videre står det at SFO skal ha gode rutiner for hygiene og avfallshåndtering og bør formidle disse til barna. SFO skal også støtte opp under verdier, holdninger og handlinger som fremmer en bærekraftig utvikling og oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg.
Involver barna i matreddingen på SFO
Ved å involvere barna i det å være matreddere kan SFO altså jobbe med mange deler av rammeplanen og bidra til å skape interesserte og miljøbevisste barn som ønsker å ta vare på naturen. For SFO er en ypperlig arena der barna kan få praktisk erfaring og forståelse for hvordan vi kan bruke mat som ellers ville blitt kastet. Slik kan barn også bli endringsagenter som også påvirker de rundt seg til å bli matreddere.
Dette finner du i månedens tema
I aktivitetsoppleggene denne måneden kan dere forske mer på hvordan oppbevaring av maten påvirker holdbarheten, og hvordan vi kan bruke sansene våre for å vurdere om maten er spiselig eller ikke. Dere kan også utforske hvordan brune bananer og annen overskuddsfrukt kan bli til deilige pannekaker og smakfulle smoothies.
I kunnskapsportalen får dere lære mer om utfordringene med matsvinn og hvordan man kan bli ekte matreddere på SFO!
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i juni, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter med barna
Aktivitet: Grønne jungelpannekaker
I denne aktiviteten får barna slippe til på kjøkkenet og delta i matlagingsaktiviteter som gir mestring og matglede. Ved å bruke brune bananer får barna samtidig en forståelse for hvordan man kan være en “matredder” i praksis.
Aktivitet: Matforskning
I denne aktiviteten får barna lære mer om matsvinn og hvordan vi bør oppbevare mat slik at den ikke blir dårlig og må kastes. Slik får barna bedre forståelse av hvordan vi kan få mer bærekraftige matvaner.
Aktivitet: Smuuudi
I denne aktiviteten får barna lage sin egen smoothie med overskuddsfrukt og -grønt, og eksperimentere og utforske ulike ingredienser. Det er ekstra smuud om dere bruker rester fra skolefrukt eller annen frukt, eller ber deres lokale butikk om å få litt overskuddsvarer. Godt blir det uansett!
Introduksjonsfilm for barna
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om Matredding
Må vi spise mye restemat når vi er matreddere? Hvorfor finnes det ikke rare gulrøtter i butikken? Og hva gjør statsministeren for at vi ikke skal kaste mat?
Matilda og Nathalie har mange spørsmål om matredding, og denne ganger er det Mette Nygård Havre fra Spis opp maten som er eksperten. Her kan barna få mange gode tips til hvordan vi kan bidra til å kaste mindre mat, og det viktigste av alt – få enda flere til å bli matreddere.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om problemet med matsvinn og hvordan vi på SFO kan bidra til bærekraftig utvikling, som matreddere. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
MATREDDING PÅ UNDER 15 MINUTTER
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
MATREDDING PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Utforsk også
Dypdykk: Matlaging med barn Bærekraftig mat på SFO Plast og resirkulering
Aktiviteter: Jungelbarnas favorittbrød Sorteringsstafett
Mer inspirasjon: Matsjokket – TV-serie på NRK Matvett – Guide til trygg gjenbruk av mat Matreddere på Gomalandet SFO
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.