Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Matredderne på Dalabrekka og Goma skole SFO

På Dalabrekka og Goma skole i Kristiansund har Berit Ulriksborg satt i gang et suksessprosjekt for å redde mat sammen med barna på SFO. Tre dager i uken henter hun mat på nærbutikken som ellers ville bli kastet. Og det blir det masse god mat av! 

Kan du fortelle litt om hvordan dere startet med matreddingen?

Det hele startet da vi meldte oss inn i Matjungelen høsten 2019. Vi kom godt i gang med utstyrskassen vi fikk da vi meldte oss på, men trengte mer råvarer. Kommunen har lite penger så da fikk jeg ideen om å spørre på matbutikkene i nærområdet om vi kunne få frukt og grønt som de ellers hadde tenkt å kaste. Det ville de gjerne være med på, og da var vi i gang.

Nå henter jeg frukt og grønt i den lille el-bilen min hver mandag, onsdag og fredag. Av og til er det så mye at det nesten ikke er plass til meg i bilen. En dag jeg hentet fikk jeg med meg 102 kilo!

Det er vinn-vinn for butikken og oss. Butikkene må betale for det de kaster, så de sparer masse penger på å gi det til oss i stedet. Og vi får masse fin mat som vi kan servere på SFO.

Hvordan involverer dere barna?

Barna gleder seg til varene kommer. De dukker rett ned i kassene for å lete etter ting de ikke har smakt før. For eksempel en dag fant de aprikoser som de aldri hadde smakt før og det syntes de var kjempegodt. 

Barna er også med på å vaske alt vi får, det er vi nøye på. Samtidig får de smake på det de vil. De får mange aha-opplevelser på hva de liker og ikke liker.

Masse god frukt og grønt reddes av matredderne på Gomalandet
Masse god frukt og grønt reddes av matredderne på Dalabrekka og Goma skole

Vi har også noen Matambassadører på SFO som er med og stiller opp på bilder og saker om prosjektet vårt. Vi har akkurat sendt inn film til Supernytt som laget en fin reportasje om hvorfor det er så viktig å redde maten. Matambassadørene vi har nå er ferdig på SFO så nå har vi akkurat valgt noen nye. Det er stor stas.

Se reportasjen om barna fra Dalabrekka og Goma SFO her, ca 06:50 inn i klippet.

Ellers er jo hele skolen involvert siden alle får frukt og grønt fra oss. Vi har så mye frukt og grønt at vi også har begynt å levere det vi ikke får spist til barnehagen over veien.

Hva lærer barna av dette?

Vi ser at mange av barna har endret holdning til det å kaste mat og det er noe de tar med seg hjem også. Vi hadde en gutt som ga streng beskjed til moren sin da hun skulle kaste restene fra matpakken. Restene skulle ikke i søppelet, det skulle han spise til kvelds! Det viser at det nytter.

Vi resirkulerer også alt avfallet fra maten vi henter og barna er veldig involvert i å vaske plasten og passe på at all emabalasjen havner riktig.

Er det noe som er vanskelig når dere redder så mye mat? 

Nei, ingenting. Det eneste er at vi har manglet en del kjøkkenutstyr. Men det får vi en løsning på nå. Vi har søkt og fått innvilget penger fra et Bærekraftsfond så nå skal vi få en del nytt som vi kan bruke til å tilberede maten med. Men vi skaffer også mye via gjenbruk. Jeg har for eksempel skaffet nye kaffekopper til hele skolen som vi fikk gratis etter at jeg la ut en melding på facebook og spurte om noen hadde noe til overs.

Hvis vi har mer mat igjen lager vi fruktsalat til lærerne eller grønnsakssuppe. Hvis vi har enda mer sender vi det med dem hjem.

Har dere noen tips til andre skoler som ønsker å jobbe med matredding?

Jeg synes alle skal ta kontakt med nærbutikkene i sitt område og høre om de kan få den maten som er til overs.

Og det gjelder egentlig for alt. Mangler dere noe på enheten, så legg ut en post på facebook. Det er så mange som har saker som de ønsker å gi bort. Vi får spill, leker og lego, møbler og alt er gjenbruk. Vi har fått så mye fint, og det er bare å tørre å spørre. Her på Dalabrekka og Goma har vi ikke kjøpt inn leker på 7 – 8 år. Man må jo bruke litt tid på å hente, men da går det jo an å spørre leder om man kan få betalt for en time. 

Matreddere i aksjon!
Matreddere i aksjon!

Det er bare å sette i gang! Og få med alle. Alle kollegene mine er enestående, og alle er blitt hektet på matredding og gjenbruk.

Hvis det er vanskelig å få noen med er det bare å bestikke dem med litt frukt! 

Kom i gang med matredding på SFO:

Litt fakta om Dalabrekka og Goma SFO

Dalabrekka og Goma skole, tidligere Dalabrekka skole og Gomalandet skole (sammenslått skoleåret 2022-2023), ligger i Kristiansund kommune i Møre og Romsdal. På skolen er det ca. 350 elever, og alle elevene på skolen får frukt levert på klasserommet fra matredderprosjektet til SFO.

Dette sier Rådmannen i Kristiansund, Arne Ingebrigtsen om prosjektet på Dalabrekka og Goma SFO

«Vi jobber mye med bærekraftsmålene i Kristiansund kommune og her jobber vi langs tre akser: Sosialt, økonomisk og Klima og Miljø. Prosjektet til Berit og Gomalandet [i dag: Dalabrekka og Goma] er så bra for det svarer på alle disse tre.»

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Top