
Tema for mai: Plast og resirkulering
Hva skjer om vi kaster avfall i naturen? Plast hører ikke hjemme i naturen og brytes heller ikke ned i naturen. Derfor er det viktig å unngå at avfall havner i naturen i første omgang. Hvis vi resirkulerer emballasjen riktig kan materialene håndteres riktig og naturressursene kan brukes på nytt og på nytt. Slik unngår vi at materialer og farlige stoffer havner på avveie -eller i naturen.
Hva står det i rammeplanen?
I rammeplanen står det at SFO skal ha gode rutiner for hygiene og avfallshåndtering og bør formidle disse til barna. SFO skal også støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg. Det står også at SFO kan vurdere hvordan områder i lokalmiljøet kan brukes i lek, utforsking og fysisk aktivitet.
La barna være en del av løsningen på plastproblemet
Barn og unge er ofte veldig opptatt av at vi ikke må kaste avfall i naturen. Og det har de helt rett i! Plast og resirkulering er tema som er lett for barna å engasjere seg i, og det er et område hvor barna kan kjenne at de er med på å gjøre en forskjell.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i mai, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter for barna

Aktivitet: Sorteringsstafett
Her lærer barna om gjenvinning og ulike sorteringssymboler gjennom en sorteringsstafett. Barna skal løpe og legge søppel i riktig søppelbøtte, for å lære seg hvilket type avfall som skal hvor.

Aktivitet: Plastjakt
Plastavfall skaper store problemer for mennesker, dyr og miljø. For å unngå at avfallet havner i havet er det viktig å plukke det opp, og her kommer plastjakten inn. Ta med dere hansker og poser ut på tur. Dere kan jakte på plast og avfall i fjæra, eller i andre naturområder i nærmiljøet deres.

Aktivitet: Plastkunst
Ta med barna på plastjakt i naturen og lag et kunstverk av plasten dere finner. Aktiviteten gir barna kunnskap og erfaringer om plast i naturen, og setter fokus på avfallssortering og gjenbruk av plast.
Introduksjonsfilm til barna
Hvorfor det da? Alt barna lurer på om plast og resirkulering
Hva er det egentlig som kan resirkuleres? Og hva skjer etter at vi har resirkulert? Kanskje man kan resirkulere matavfall? Og hvorfor kaster egentlig folk plast i naturen? Dette – og litt til – lurer Matilda og Natalie på, og Stine Cecilie Granlund fra Øvre Romerike Avfallsselskap svarer.
Denne filmen er fin å se sammen med barna, som en introduksjon til månedens tema.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om emballasje og spesielt plastemballasje, og hva vi kan gjøre for å ta vare på naturressursene våre på best mulig måte. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.

PLAST OG RESIRKULERING PÅ UNDER 15 MINUTTER
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.

PLAST OG RESIRKULERING PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Webinar – EN JUNGEL AV AVFALL
Lurer du på noe om kildesortering på SFO, og hvordan man kan involvere barna i dette med gjenvinning?
I dette webinaret er vi så heldige å få med oss Amalie Rosnes som er fagkonsulent i renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune og jobber med kildesortering i skolesammenheng. Vi har også med fått med oss en vaskeekte jungelhelt fra Korsvoll AKS. Rita Foss er baseleder ved Korsvoll, og skal fortelle mer om hvordan de jobber med å involvere barna i kildesortering hos seg.
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.