Tema for februar: Matmot
Matmot er det motsatte av å være kresen. Og når vi smaker på mat og drikke bruker vi alle sansene våre. Vi ser, hører, lukter, føler og smaker oss fram til opplevelsen av det vi spiser. For at barn skal lære seg å like nye matvarer, må de gjerne smake på en ny råvare opptil 15 ganger. Derfor er det viktig at barna har en positiv opplevelse av smaking slik at de tør å smake på nytt og på nytt, selv om de kanskje ikke likte råvaren ved første forsøk. Matmot er en ypperlig inngangsport når vi skal utforske nye matvarer sammen med barna og gi dem en positiv matopplevelse.
Hva står det i rammeplanen?
SFO skal støtte barnas naturlige nysgjerrighet og lyst til å skape og være kreative, engasjerte og utforskende. SFO skal legge til rette for daglige måltider som gir barna grunnlag for å utvikle matglede, fellesskapsfølelse og gode helsevaner. Måltidet er en daglig og hverdagsnær arena som handler om mer enn maten som spises.
Dette finner dere i månedens tema
I månedens Dypdykk kan dere lære mer om matmot og sansene våre og hvordan vi kan jobbe med dette på SFO. Med aktiviteter som Krydderløype og Sanseløype blir barnas sanser utfordret på en gøyal måte, og det kan igjen bidra til økt matglede og et større repertoar av mat som barna liker. Når vi vekker barnas naturlige nysgjerrighet med alle sansene gir det grobunn for å utforske enda flere nye råvarer og retter. Kanskje de til og med tør å smake igjen på mat som de ikke har likt før?
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i februar, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter for barna
Aktivitet: Krydderløype
Her skal barna smake, lukte og gjette på ulike kryddersorter som er satt opp etter en nummerert løype.
Dette er en aktiv og spennende oppgave som utfordrer barnas sanser, gir økt kunnskap om ulike krydder og hvordan de smaker, kunnskap som de senere kan anvende i matlaging.
Aktivitet: Sanseløype
Dette er en konkurranse der barna må bruke sansene – lukte, føle og smake – for å gjette seg frem til ulike matvarer langs en nummerert løype.
Det er en aktiv og spennende aktivitet som kan tilpasses ulike aldersgrupper, og gir barn økt kunnskap om sansene og råvarene de smaker på.
Aktivitet: Duftmemory
Duftmemory er et huskespill som ligner på spillet Memory, men i stedet for å huske bilder og figurer skal spillerne bruke nesen og lukte seg frem til å finne to like lukter.
Her vil barna få øve seg på å bruke luktesansen og utforske både kjente og ukjente. Her er det bare å sette nesene på prøve!
Aktivitet: Belgfruktbonanza
I belgfruktbonanza skal vi ta på oss forskerbrillene og utforske ulike belgfrukter. Barna skal lage fire forskjellige dipper med belgfrukter og bli kjent med de ulike smakene og teksturene, og deretter stemme på sin favoritt.
Dette er en spennende aktivitet hvor får lage dippene selv, som kan senke terskelen for at de tør å utfordre seg selv på å smake på belgfruktene.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om hva matmot er og hvordan vi kan hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat ved å bruke alle sansene. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
MATMOT PÅ UNDER 15 MINUTTER
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
MATMOT PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Utforsk også
Dypdykk: Matlaging med barn Hvordan påvirkes barns matvalg
Aktiviteter: Epleforskning Jungelbarnas favorittbrød Smaksbingo En råvare i fokus – kål
Mer inspirasjon: Video om sansene våre Webinar om å få barn til å like fisk
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.