Epleforskning
Epleforskning
Barna får i oppgave å smake på ulike eplesorter og stemme på den sorten de liker best. Deretter blir de utfordret til en blindsmaking for å sjekke om de kan kjenne forskjellen på de ulike sortene. Dette er en ypperlig aktivitet å bruke for å markere den norske epledagen, siste tirsdag i september.
Dere kan gjerne bytte ut eplesortene med andre norske sesongvarer i flere sorter, for eksempel ulike sorter plomme, pære, jordbær eller potet.
Målet med aktiviteten
Målet med denne aktiviteten er å vise barna at det finnes mange ulike eplesorter, og at de alle gir forskjellig smaksopplevelse. Her får barna kjenne nyansene i ulike smaker på ulike norske eplesorter og bruke sansene for å beskrive konsistens, farge, smak og lukt. Slik utvides ordforrådet når de snakker om mat og smak. I denne aktiviteten kan de også bli bevisst på hvorfor det er bra å spise norske råvarer i sesong.
Hva sier rammeplanen?
Ved å ta utgangspunkt i barnas skaperglede, engasjement og utforskertrang skal SFO gi en god ramme for helhetlig utvikling og læring. SFO skal støtte opp under verdier, holdninger og handlinger som fremmer en bærekraftig utvikling. SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk.
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.