Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Høstgryte

Høstgryte med rotgrønnsaker og bygg

Høstgryte med rotgrønnsaker og bygg

Om høsten bugner det av norske rotgrønnsaker. Da passer det ypperlig å lage en varm og fyldig høstgryte. Gryten er også en fin måte å få brukt opp slitne grønnsaker på! Denne høstgryten blir fort en favoritt både hos store og små med sin milde og gode tomatsaus, fargerike grønnsaker og mettende byggryn.

Høstgryte

Du trenger

  • 4 ss rapsolje eller flytende margarin*
  • 300 gram sjampinjong
  • 2 stk gul løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 400 gram byggryn*
  • 8 stk gulrøtter (ca. 900 gram)
  • 2 stk sellerirot* (ca. 1 kg)
  • 4 stk pastinakk (ca. 500 gram)
  • 2 L grønnsaksbuljong/-kraft*
  • 4 ss tomatpuré
  • 3 ss sterk sennep (f.eks. Dijon)
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper

Til servering:

  • Flatbrød*

Slik gjør du det

Tidsbruk: ca. 50 min.

  1. Start med å gjøre klar alle grønnsakene: Rens og skjær sjampinjongene i skiver. Finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrot, sellerirot og pastinakk og skjær i like store terninger, på cirka 2×2 cm.
  2. Varm opp rapsolje/flytende margarin i en stor, tykkbunnet gryte på middels sterk varme.
  3. Brun sjampinjongskivene i en tørr stekepanne på begge sider og legg til side i en skål.
  4. Ha finhakket løk i gryta og stek til den er blank og myk i 2-3 minutter.
  5. Tilsett hvitløk, byggryn og rotgrønnsaker. Hell over grønnsaksbuljong til det dekker grønnsakene, pluss litt til.
  6. Bland sammen tomatpuré, sennep, soyasaus og sukker i en liten skål og rør dette inn i gryteretten.
  7. Kok opp og senk temperaturen, la gryten småkoke til byggrynene og grønnsakene er møre, ca. 20 minutter. Tilsett mer kraft eller buljong dersom du synes gryteretten blir for tykk.
  8. Ha soppen i gryta.
  9. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med et godt flatbrød.

 

*Allergener: Laktose, melk, gluten, selleri

Laktoseintoleranse eller melkeallergi? Bruk rapsolje eller melkefri flytende margarin.

Glutenallergi? Bytt ut byggryn med hel bokhvete eller fullkornsris. Bruk glutenfri buljong.

Selleriallergi? Bytt ut sellerirot med en annen rotgrønnsak, for eksempel persillerot eller fennikel eller dropp og bruk mer av de andre grønnsakene i oppskriften.

 

Oppskrift og bilde er hentet fra Mills.no

Top