Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Plutselig er oktober her og mange planlegger feiring av Halloween. Det er en relativt ny festdag her i Norge, men oppleves likevel som en viktig dag for mange barn. Tradisjonen med gresskarlykter kommer egentlig fra Irland, hvor de skar ut ansikter i kålrot. Både kålrot og gresskar er gode råvarer vi kan dyrke og spise mer av her i Norge. Likevel er det nok først og fremst godteriet mange barn forbinder med Halloween. Hvordan løser vi det på SFO? Her er noen tips til en litt mer matnyttig og sunnere halloweenfeiring.

Bli enige om hvor fokuset skal ligge

Snakk sammen i personalet og med barna om hvilke feiringer dere ønsker å markere, og hvordan. Det kan bli mange merkedager med fokus på kaker og andre søtsaker i løpet av et år. SFO skal være en helsefremmende arena og bør på ingen måte bidra til å øke barns inntak av godteri, sjokolade og potetgull. Derfor kan det absolutt være en fordel å rette fokuset mot morsomme aktiviteter og sunnere alternativer til halloweenfeiringen med barna. 

Halloweenburger

Fruktbart foreldresamarbeid rundt halloweenfeiring

 Mange barn feirer også Halloween og andre merkedager på hjemmebane. Snakk gjerne med foreldrene om forventninger og hvordan dere ønsker å fordele fokuset. Kanskje har de allerede planlagt feiring hjemme, da kan det fort bli dobbelt opp med søtsaker.

Skummelt bra halloweenmat

Finn gode alternativer til en sunnere halloweenfeiring. Lag spøkelsesfigurer av banan, skjær ut skumle figurer i epler og pærer, eller tegn skumle ansikt på klementiner. Lag grønne monsterører av spinatpannekaker eller server kald eplemost med skumle isbit-figurer. Her er det bare fantasier som setter grenser etter et raskt googlesøk.

Gresskarklementin

Grøssete gresskarsuppe av restene

 Ikke bidra til matsvinn ved å kaste innmaten i gresskaret – vis heller barna at det går an å lage gresskarsuppe av restene etter at dere er ferdig med å skjære ut lykter.

Oppskrift: Klin kokos gresskarsuppe

Video fra frukt.no: Lær å skjære ut gresskar

Høsttakkefest

Et alternativ til Halloween kan være en høsttakkefest for å feire alt av markens grøde som vi kan glede oss over om høsten. Lag et langbord og feire både bonden og maten og alle gode krefter som er i sving for at vi skal få mat på bordet. Maten er virkelig noe å takke for – for eksempel med en høsttakkefest.

Gresskarsuppe

Spøkelsesteater

Ikke alle merkedager må feires med mat. Halloween innebærer også ofte kostymer, skumle eventyr, leker og kreative dekorasjoner. Hva med å invitere en lokal teatergruppe eller kulturskole til å lage en spennende forestilling for – eller med – dere, eller til å gjøre SFO om til et levende spøkelseshus!

Gjenbrukbar dekor

Det finnes mye engangstallerkener og kopper med halloweenmotiv i butikkene, men det er ikke spesielt miljøvennlig. Man kan vel så gjerne bruke det serviset dere har, og heller pynte bordene med halloweendekor som kan gjenbrukes. 

 

 

Ha en god og matnyttig halloweenfeiring!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen. ...

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i SFO og barnehage. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige retter i tråd med kostrådene. Næringsrike og bærekraftige retter til barn All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på ...

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Top