Plutselig er oktober her og mange planlegger feiring av Halloween. Det er en relativt ny festdag her i Norge, men oppleves likevel som en viktig dag for mange barn. Tradisjonen med gresskarlykter kommer egentlig fra Irland, hvor de skar ut ansikter i kålrot. Både kålrot og gresskar er gode råvarer vi kan dyrke og spise mer av her i Norge. Likevel er det nok først og fremst godteriet mange barn forbinder med Halloween. Hvordan løser vi det på SFO? Her er noen tips til en litt mer matnyttig og sunnere halloweenfeiring.
Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO
Bli enige om hvor fokuset skal ligge
Snakk sammen i personalet og med barna om hvilke feiringer dere ønsker å markere, og hvordan. Det kan bli mange merkedager med fokus på kaker og andre søtsaker i løpet av et år. SFO skal være en helsefremmende arena og bør på ingen måte bidra til å øke barns inntak av godteri, sjokolade og potetgull. Derfor kan det absolutt være en fordel å rette fokuset mot morsomme aktiviteter og sunnere alternativer til halloweenfeiringen med barna.
Fruktbart foreldresamarbeid rundt halloweenfeiring
Mange barn feirer også Halloween og andre merkedager på hjemmebane. Snakk gjerne med foreldrene om forventninger og hvordan dere ønsker å fordele fokuset. Kanskje har de allerede planlagt feiring hjemme, da kan det fort bli dobbelt opp med søtsaker.
Skummelt bra halloweenmat
Finn gode alternativer til en sunnere halloweenfeiring. Lag spøkelsesfigurer av banan, skjær ut skumle figurer i epler og pærer, eller tegn skumle ansikt på klementiner. Lag grønne monsterører av spinatpannekaker eller server kald eplemost med skumle isbit-figurer. Her er det bare fantasier som setter grenser etter et raskt googlesøk.
Grøssete gresskarsuppe av restene
Ikke bidra til matsvinn ved å kaste innmaten i gresskaret – vis heller barna at det går an å lage gresskarsuppe av restene etter at dere er ferdig med å skjære ut lykter.
Høsttakkefest
Et alternativ til Halloween kan være en høsttakkefest for å feire alt av markens grøde som vi kan glede oss over om høsten. Lag et langbord og feire både bonden og maten og alle gode krefter som er i sving for at vi skal få mat på bordet. Maten er virkelig noe å takke for – for eksempel med en høsttakkefest.
Spøkelsesteater
Ikke alle merkedager må feires med mat. Halloween innebærer også ofte kostymer, skumle eventyr, leker og kreative dekorasjoner. Hva med å invitere en lokal teatergruppe eller kulturskole til å lage en spennende forestilling for – eller med – dere, eller til å gjøre SFO om til et levende spøkelseshus!
Gjenbrukbar dekor
Det finnes mye engangstallerkener og kopper med halloweenmotiv i butikkene, men det er ikke spesielt miljøvennlig. Man kan vel så gjerne bruke det serviset dere har, og heller pynte bordene med halloweendekor som kan gjenbrukes.
Ha en god og matnyttig halloweenfeiring!