Hvis du sliter med kresne barn rundt matbordet av og til, er du ikke alene. For kresenhet blant barn er vanlig – men i de aller fleste tilfeller kan det heldigvis overvinnes. Motsetningen til kresenhet er nemlig matmot, og det kan vi hjelpe barna til å få mer av!
7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO
Tips til mer matmot
Her kommer noen tips til deg som vil oppfordre barna til mer matmot, og ta knekken på kresenheten:
-
Servér noe nytt sammen med noe velkjent
Det gjør det nemlig mindre skummelt å smake på det nye! Det kan for eksempel være torsk med tacokrydder eller brokkoli med litt smeltet ost. Husk at det ikke finnes “riktig” og “feil” mat når vi snakker om smaksopplevelser – det handler om å utforske mat med alle sanser og bli kjent med egen smaksopplevelse. Se oppskrift på torsketaco her.
-
Vær tålmodig
Hvis barnet spytter ut ertene for andre dag på rad, er det lett for å gi helt opp på erter. Men av og til må vi smake på en ny matvare helt opp til 15-20 ganger før vi liker den! Oppmuntre derfor barnet til å smake, og prøv gjerne å servere de aktuelle matvarene i forskjellige retter. En fin huskeregel er at alle skal smake – men man trenger ikke å spise opp.
-
Gjør smaking til en positiv opplevelse
Ikke tving barnet til å spise opp. Hvis barna blir presset til å spise opp maten sin, kan de få en negativ assosiasjon til maten – og dermed vil de kvie seg ekstra mye til å smake på den igjen. Gjør heller smakingen til en morsom opplevelse, for eksempel med blindtester og leker. Se for eksempel aktiviteten Sanseløype.
-
Ikke bruk dessert som belønning
Det å bruke dessert som belønning for å spise opp mat barnet ikke liker ser ut til å virke mot sin hensikt. Det vil forsterke den positive assosiasjonen til desserten og samtidig forsterke den negative assosiasjonen til maten du ønsker at barnet skal spise opp.
-
Invitér barna med på kjøkkenet!
Hvis barna får delta i matlagingen, med rom til å utforske og eksperimentere med smaker, kan det senke terskelen for å smake på det de selv har laget. Barna blir mer motivert til å smake på nye ting når de får være med å lage maten og bli kjent med råvarene først. De får også mer eierskap til det de har laget, og syns det er gøy å spise noe de har laget selv.
-
Lag ett måltid.
Lag et stort måltid til alle, og la så barna bestemme hvor mye de spiser. Det er større sannsynlighet for at barnet prøver ny mat dersom det vet at man ikke automatisk får favorittmaten sin når man nekter å spise.
-
Vær en god rollemodell.
Prøv å være en god rollemodell ved å vise at du synes det er spennende å smake, og at du koser deg med maten. Over tid kan det påvirke barnet til å prøve flere nye smaker selv.
Hvorfor er mange barn kresne?
Det kan være mange grunner til at barna sitter og pirker mistroisk i maten. Kanskje de er mett, kanskje de har mageknip, kanskje de holder på å få tenner? Det kan også være en del av et helt naturlig utviklingstrinn. For fra naturens side er det faktisk ganske lurt at små barn er skeptiske til ny mat. Det har nemlig kunnet forhindre dem i å spise giftige ting når de begynte å kravle rundt og utforske verden på egenhånd. Denne medfødte skepsisen mot å smake nye ting kalles neofobi, og det er noe barna vokser av seg i løpet av de første årene.
Øvelse gjør mester
Det å være altetende dyr – som vi mennesker jo er – krever tilvenning. Vi må rett og slett øve opp smaksløkene våre. Vi har en medfødt preferanse for søtt, og salt. Umami utvikler vi også fort sansen for. Men de to andre grunnsmakene – surt og bittert – må vi lære oss å like. Denne læringsprosessen begynner faktisk allerede i livmoren og gjennom amming. Vi kan altså bokstavelig talt få smaken på mat inn med morsmelken! Vi blir med andre ord preget av hva moren vår spiser.
Matmot fra rollemodeller
Så fort vi begynner å spise selv, blir vi naturlig nok også påvirket av hvilke matvarer foreldrene våre setter på bordet. Men vi blir også påvirket av å se hvordan andre spiser. Hvis en som voksen prøver å få barnet sitt til å spise brokkoli, men ikke tar det på sin egen tallerken, er det ikke sikkert at barnet tør å smake på brokkolien selv. Hvis den voksne derimot spiser brokkolien med glede, er det mye større sjanse for at barnet får lyst til å smake på den også. Som voksne er vi altså viktige rollemodeller, som direkte og indirekte lærer barna hvilken mat som er trygg og god å spise.
Utforsk maten med alle sansene
For å få bukt med kresenheten, må vi altså ta på forskerbrillene og gå i gang med å øve. Øve på å ha mot til å smake, selvfølgelig. Men også på å lukte, se, ta på – ja, til og med høre. For når vi spiser og drikker, bruker vi faktisk alle sansene våre. Så når vi skal jobbe med å fremme barnas matmot, må de få lov til å bruke alle sansene sine. De må rett og slett få lov til å leke med maten! Vi fremmer barnas matmot ved å la dem oppleve maten med alle sansene, og ved å skape et positivt fokus på eksperimentering og utforsking av mat. Når barna får utforske nye matvarer og øve seg på å sette ord på hvordan de opplever maten, blir de også bedre kjent med seg selv og sitt eget forhold til mat.
Lykke til!
Vil du lære mer om matmot? Se denne videoen om matmot på under 15 min, fra kunnskapsportalen vår.