Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

3 timer – Næringsrik og bærekraftig mat

Næringsrik og bærekraftig mat på SFO

Mat som er bra for kroppen er ofte også bra for kloden. Matvalgene vi tar i SFO-hverdagen har betydning for klima og miljø, men også for barnas forståelse av hva som er gode matvalg for kroppen og kloden. Så hvordan kan vi ta helsefremmende og bærekraftige matvalg på SFO? Det skal vi dykke dypere ned i nå!

Program

  • Gjennomgang av tema og agenda – 5 minutter
  • Se film sammen – 15 minutter
  • Refleksjonsspørsmål – 15 minutter
  • Matlagingsaktivitet – 30 minutter
  • Måltidet – 30 minutter
  • Rydding og pause – 10 minutter
  • Se film sammen – 15 minutter
  • Refleksjonsspørsmål – 15 minutter
  • Gruppeoppgave: Kjør debatt! – 20 minutter
  • Finn de små grepene – 20 minutter
  • Oppsummering – 5 minutter

Snurr film!

15 min

Refleksjonsspørsmål i plenum

15 min

Gå igjennom ett og ett spørsmål. Tenk gjerne på spørsmålene individuelt først, før dere diskuterer med sidemannen. Til slutt kan dere dele refleksjonene med resten av gruppen.

Refleksjonsspørsmål

  • Hva gjør vi allerede på vår SFO som bidrar til at barna utvikler gode og helsefremmende matvaner?
  • Tenk på de tre F’ene – Fullkorn, Fisk og Frukt og grønt. Hvilke små og store grep kan vi gjøre hos oss for å servere mer av disse?

Matlagingsaktivitet

30 min

Lag grønn ertesuppe sammen!

Å lage grønn ertesuppe sammen med barna er et av aktivitetsoppleggene dere finner i Matjungelen. I denne aktiviteten tester dere ut retten sammen i personalet, slik at dere er godt forberedt til en eventuell matlagingsaktivitet sammen med barna i neste runde. I tillegg blir dere kjent med en næringsrik og bærekraftig rett med norske råvarer som vi gjerne kan spise mer av. Samtidig kan vi oppdage nye og spennende smakskombinasjoner, for i denne retten er det både erter, mynte og pære! Rart kanskje, men veldig godt, raskt og rimelig.

Måltidet

30 min

Dekk på bordet og gjør klart til et trivelig måltid sammen. 

Diskuter sammen mens dere spiser.

  • Hvordan var det å lage mat sammen?
  • Hva er mulighetene for å lage denne retten sammen med barna på SFO?

Rydding og pause

10 min

Snurr film!

15 min

Refleksjonsspørsmål

15 min

Gå igjennom ett og ett spørsmål. Tenk gjerne på spørsmålene individuelt først, før dere diskuterer med sidemannen. Til slutt kan dere dele refleksjonene med resten av gruppen.

  • Hva er det vi gjør hos oss allerede som bidrar til bærekraftige matvaner hos barna? Hva kan vi bli enda bedre på?
  • Hvordan kan vi på SFO bidra til at barna opplever at de selv kan være med og påvirke andre rundt seg på en positiv måte, til å ta gode matvalg for kroppen og kloden?
reddik

Gruppeoppgave – Kjør debatt!

20 min

Del dere inn i to grupper som skal argumentere for og i mot en sak 

Gruppe 1 – Samle argumenter for hvorfor vi IKKE BØR bytte ut noen av kjøttmåltidene med fisk og vegetariske retter
Gruppe 2 – Samle argumenter for hvorfor vi BØR bytte ut noen av kjøttmåltidene med fisk og vegetariske retter.

  • Legg deretter opp til debatt mellom de to gruppene, det kan være flere debattanter fra de to gruppene. Husk at dette skal være en fiktiv, men saklig debatt og man trenger ikke å stå inne for alle argumentene dere bruker i øvelsen.
  • Ta en runde til slutt og evaluer resultatet av debatten. Hva syns dere selv? Kom det fram noen argumenter som dere ikke har tenkt på før?

Små grep for næringsrik og bærekraftig mat på SFO

20 min

Filmene dere nettopp så tar opp ulike grep som SFO kan gjøre for å bidra til mer næringsrike og bærekraftige matvaner på SFO. Hvis dere skal velge ut ett mål som dere vil oppnå på deres SFO det neste semesteret, hva ville dere prioritert?

  • Bruk et par minutter til å skrive ned idéer hver for dere før dere deler i plenum.
  • La alle få komme med små og store forslag, og list opp alle foran dere.
  • Stem på det målet dere har mest lyst til å oppnå i løpet av de neste 6 månedene.
  • Hva er de neste stegene å ta for å komme nærmere målet? Hvilke utfordringer og muligheter finnes? Når vet dere at dere har oppnådd målet?

Oppsummering

5 min

Hva har vi gjort?

Hva har vi lært?

Hva var lurt, som vi tar med oss videre?

Les mer om  næringsrik mat på SFO og bærekraftig mat på SFO  under månedens tema.

basilikumshval

Gratulerer, du har kommet til bunns i dypdykket!

Ta meg til overflaten Tilbake til oversikt

Top