Tema for november: Fra fjord til bord
Denne måneden tar vi med barna på en reise fra fjord til bord! Vi skal utforske havet og alt som lever der og gjerne smake litt på godsakene også. Å spise fisk og sjømat er bra for kroppen vår, og det er også noe vi bør spise mer av. Her kan SFO spille en viktig rolle i å lære barna å smake på og tilberede fisk, og gi positive matopplevelser med fisk og sjømat. Når vi utforsker og lærer mer om havet og alt som lever der får vi også lyst til å ta vare på det.
Hva sier rammeplanen?
I rammeplanen står det at SFO skal støtte barnas naturlige nysgjerrighet og lyst til å utforske. SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk. Å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaring med hvordan de selv kan lage enkle og sunne måltider, og hvordan de sammen med andre kan skape trivelige rammer rundt måltidet.
Dette finner dere i månedens tema
Sammen kan dere dra på oppdagelsesreise i fjæra, og utforske hva som finnes av dyre- og planteliv. Aktiviteter som skattejakt og bingo kan vekke barnas naturglede og nysgjerrighet om livet i fjæra. Dere kan også sløye og filetere fisk som bidrar med nyttig kunnskap og praktiske matlagingsferdigheter som barna tar med seg videre i livet. Hvis barna har vært med og tilberedt fisken er det større sannsynlighet for at de også har lyst til å smake, og forhåpentligvis like fisken.
Vi anbefaler også at dere ser webinaret med Einar Risvik fra Nofima. Her snakker vi om hvorfor barn av og til er skeptisk til fisk og sjømat og hva vi kan gjøre for å gi barna en god opplevelse når vi skal utforske maten fra havet.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i november, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter for barna
Aktivitet: Sløye og filetere fisk
De fleste av oss får fisken ferdig fisket, fraktet, sløyet, filetert og pakket fra butikken. Det er både praktisk for oss i en travel hverdag, og gjør terskelen for å spise fisk enda lavere. Men hvis man er ute og fisker er det greit å vite hva man skal gjøre med fisken når man først har fått den på kroken.
Har dere prøvd å sløye en fisk før? Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, både barn og voksne kan få det til.
Aktivitet: Fiskepinnefabrikk
Vi vet at fiskepinner er populært hos barna – men når de kommer som
rektangulære biter i en pakke, er det ikke alle som tenker over at de faktisk er laget av ekte fisk.
I denne aktiviteten får barna lære hva maten er laget av og hvor den kommer fra. Når vi lager hjemmelagede fiskepinner sammen med barna er sjansen større for at de vil smake og liker det. De sprø fiskepinnene er en ypperlig inngang for barn som i utgangspunktet ikke er så vant med å spise fisk.
Aktivitet: Skattejakt i fjæra
Det er utrolig hvor mye spennende det er som lever i fjæra! Her finnes det vakre skjell, raske krabber, skummel tang og småfisk som leker gjemsel.
Målet med denne aktiviteten er å vekke barnas naturglede og nysgjerrighet om livet i fjæra, la de oppdage og bli kjent med ulike arter som finnes i naturen, og øve på å beskrive hva de finner.
Aktivitet: Bingo i fjæra
Hvis dere er i på tur i fjæra er det alltid mye å oppdage av dyre- og planteliv. Bruk bingoarket for å gjøre oppdagelsen til en gøyal lek for store og små, og lær mer om hva som befinner seg i fjæra samtidig.
Målet med denne aktiviteten er å la barna få utforske hva som finnes av dyre- og planteliv i fjæra, lære om fjæra og havet som matfat og undre seg over det de oppdager.
Film for barna
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om havet
Kan havet skifte farge? Hvordan puster fiskene? Og hvorfor spiser hvalene egentlig plast? Her får spørre om alt de lurer på om havet, og Håkon på Akvariet i Bergen forteller og forklarer.
Denne filmen er fin å se sammen med barna som en introduksjon på temaet Fra fjord til bord. Her er mange spennende fakta om havet, og kanskje pirrer den nysgjerrigheten for mer utforsking og undring sammen.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om matens vei fra fjord til bord, og hvordan vi på SFO kan være med på å ta vare på havet og alt som lever der. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
FRA FJORD TIL BORD PÅ UNDER 15 MINUTTER
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
FRA FJORD TIL BORD PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
WEBINAR: HVORDAN FÅ BARN TIL Å LIKE FISK
Ingen barn liker fisk! Eller jo, de gjør jo egentlig det. Men de trenger ofte litt hjelp på veien. Så hvordan knekker vi koden for å få barn til å bli glad i fisk?
Vi tar en prat med Einar Risvik og lærer bort noen nyttige grep som voksne kan gjøre for å gi barn positive smaksopplevelser knyttet til fisk og sjømat. Einar Risvik var seniorforsker på Nofima, styreleder i Skolematens venner, fagansvarlig i Norsk Smaksskule og forfatter av boken Kresne barn. Einar jobbet i mange år med å gi barn og unge gode mat- og måltidsopplevelser og deler massevis av kunnskap og erfaring med om temaet i dette webinaret.
Utforsk også
Matjungelfilm: Lær å sløye fisk med Matilda og Karoline Lag lakseburger med Fredrik Hald
Oppskrifter: Sjøburger Fiskekakespyd Ertesuppe med torsk
Dypdykk: Matmot Fra jord til bord
Aktiviteter: Havets skattekiste Jungelbingo: Mat i sesong
Mer inspirasjon: Fiskesprell Lerøy kit Planetpatruljen om tang
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.