Tema for desember: Matkultur
Månedens tema handler om matkultur på SFO. SFO er en ypperlig arena for å lære om egen og andres kultur og se verdien i mangfoldet av kulturer. Mat er også et fint verktøy for å utforske ulike kulturer, der alle har egne erfaringer å komme med. Gjennom mat- og måltidsaktiviteter kan barna utvikle interesse, respekt og forstå verdien av likhter og ulikheter i et fellesskap.
Hva sier rammeplanen?
Gjennom å anerkjenne barnas ulike forutsetninger, perspektiver og erfaringer kan SFO bidra til at barna får utvikle et positivt forhold til seg selv og til egen og andres kultur og erfaringsbakgrunn. SFO skal legge til rette for at samiske barn kan bevare og utvikle sitt språk og sin kultur. Kultur skal ha en viktig plass i SFO. Gjennom kulturaktiviteter skal SFO gi støtte til at barna får skape sine egne uttrykk og får kjennskap til ulike måter å uttrykke seg på, slik at mangfoldet i barnegruppen blir representert. SFO skal bidra til at barna møter samisk kultur. SFO skal ivareta, anerkjenne og synliggjøre mangfold og legge til rette for at ulike språk, uttrykksformer og kulturer kan inkluderes i lek og aktivitet. I utformingen av lekemiljøet ute og inne skal SFO ta hensyn til mangfoldet i barnegruppen.
Bærekraftig matkultur
Når man utforske ulike matkulturer kan man også se etter bærekraftige måter å handle, tenke og leve på. I samisk matkultur spiser man for eksempel etter årstidene og lever i takt med naturen, med en fornuftig forvaltning av naturressursene.
Dette finner dere i månedens tema
I månedens aktivtetsopplegg kan dere utforske hvordan den samme råvaren kan brukes på ulike måter i ulike matkulturer, og hvordan ulike kulturer tilbereder den samme matretten. Disse aktivitetene gir en fin ramme for enkle og gode matopplevelser sammen, hvor barna også får rom til å uttrykke egne erfaringer.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i desember, men dere velger selv når dere ønsker å fokusere på temaet. Gjerne flere ganger i løpet av året.
Aktiviteter for barna
Grøtbar
Her lager barna forskjellige varianter av grøtretter med ulik topping og får lage sin egen “grøtbar” ut av disse.
Aktiviteten gir barna rom for kreativ utfoldelse med ulike valgmuligheter til å komponere sin egen grøt med næringsrik topping.
En råvare – Flere kulturer
I denne aktiviteten skal dere lage en eller flere potetretter og sammenlikne hvordan poteter brukes på ulike måter i ulike matkulturer.
Gjennom aktiviteten kan barna utvikle interesse, respekt og forstå verdien av likheter og ulikheter i et fellesskap. Barna lærer også hvorfor det å spise potet kan være bra for både kroppen og kloden.
Samisk tyttebærgrøt med byggryn
Vi kan lære mye om bærekraft gjennom samisk matkultur. For i samisk tradisjon er en gode på å leve i takt med naturen. Tradisjonell samisk matkultur varierer geografisk men består ofte av saue- eller reinsdyrkjøtt, fisk, bær og ville vekster. I denne aktiviteten skal vi bli bedre kjent med lokale råvarer og samisk matkultur, gjennom tyttebærgrøten.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om hvordan vi kan jobbe med matkultur og feire mangfoldet av kulturer på SFO gjennom mat og måltider. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
MATKULTUR PÅ UNDER 15 MIN
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
MATKULTUR PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Utforsk også
Dypdykk: Matglede i fellesskap Bærekraftig mat på SFO
Aktiviteter: Krydderløype Bli kjent – smaksbingo
Mer inspirasjon: Hvordan tilpasse mat til ulike matkulturer (Hdir)
Oppskrifter: Oppskrift på Bidos Oppskrift på indisk potetgryte med linser
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.