Bidos er den samiske nasjonalretten som lages av reinsdyrkjøtt og grønnsaker. Bidos kan være en fin inngang til å utforske samisk matkultur samme med barna.
Du trenger
500 g reinsdyrkjøtt – For eksempel grytekjøtt eller skavet reinsdyrkjøtt
6 ss hvetemel* (kan sløyfes)
2 l vann
1 løk
8 poteter
6 gulrøtter
Salt og pepper
Slik gjør du det
Skjær kjøttet i terninger og legg i en gryte.
Skrell og skjær gulrot, løk og potet i store biter.
Brun kjøttet i 2-3 minutter på middels varme.
Blant melet sammen med litt av vannet i et glass med lokk, og rist jevningen til melet er blandet godt ut i vannet.
Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet i gryten.
La alt koke opp.
Tilsett grønnsakene, og la alt koke til kjøttet og grønnsaken er møre.
Smak til med salt og pepper.
Bidos smaker godt med brød eller flatbrød og litt rørt tyttebær til.
*Allergener: Hvetemel
Cøliaki eller hveteallergi? Bruk maisenna i stedet for hvetemel. Meljevningen kan også sløyfes helt.