En råvare – flere kulturer
Ta en potet
Poteten er en del av matkulturen i de fleste land, og er hovedingrediens i alt fra norske potetlefser til italienske gnocchi, belgiske pommes frites eller indiske aloo gobi. I tillegg kan den lett dyrkes alle steder i landet, og den tåler godt lagring. Det betyr at poteten også er en miljøvennlig råvare som vi kan spise mye av. I denne aktiviteten skal dere lage en eller flere potetretter og sammenlikne hvordan poteter brukes på ulike måter i ulike matkulturer.
Målet med aktiviteten
Målet med aktiviteten er å bli bedre kjent med ulike matkulturer, ved å se på hvordan samme ingrediens, altså poteten, kan brukes på ulike måter i ulike land og kulturer. Gjennom aktiviteten kan barna utvikle interesse, respekt og forstå verdien av likheter og ulikheter i et felleskap. Barna lærer også hvorfor det å spise potet kan være bra for både kroppen og kloden.
Hva sier rammeplanen?
Gjennom å anerkjenne barnas ulike forutsetninger, perspektiver og erfaringer kan SFO bidra til at barna får utvikle et positivt forhold til seg selv og til egen og andres kultur og erfaringsbakgrunn. SFO skal ivareta, anerkjenne og synliggjøre mangfold og legge til rette for at ulike språk, uttrykksformer og kulturer kan inkluderes i lek og aktivitet. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk.
Lenke til mer inspirasjon: Potetens historie
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.