Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Intervju med familien Havre

Restematkonkurransen til Matjungelen er i full gang, og SFO’ene i Matjungelen har fått i oppgave å sende inn forslag på det beste og triveligste restemåltidet. Vi tok en prat med familien Havre, som står bak #Spisoppmaten og sitter i juryen til restematkonkurransen. Kanskje de har noen lure tips til hvordan vi kan kaste mindre mat?

 

Familien «Spis opp maten»

Mette Nygård Havre og barna Matilde (11 år) og Oskar (8 år) har engasjert seg stort for å få flere til å kaste mindre mat. Familien startet en facebookside i fjor, som har fått masse oppmerksomhet, og nå har de også fått Q-meieriene til å stemple melkekartongene sine med «best før, men ikke dårlig etter». For man trenger jo ikke å kaste melken hvis den ikke er dårlig.

Hva er det som gjorde at dere ble så opptatt av restemat?

– Fordi det er viktig, sier Oskar og Matilde»

– Jeg har i mange år jobbet i renovasjonsselskapet BIR. Der har jeg med egne øyne sett hvor mye spisbar mat som kastes. Jeg kjente at slik kan det ikke fortsette. Derfor opprettet jeg Spis opp maten i sosiale medier for å inspirere og motivere til at flest mulig spiser opp maten de handler inn,  sier Mette. 

Matilde forklarer at det er viktig å spise opp maten, fordi folk har brukt mye tid på å lage maten og mye mat bruker vi mye energi på å frakte. – Da blir det for dumt å ikke spise opp maten vi handler inn, skyter Mette inn. 

Men hva om dere blir mett før dere har spist opp?

 – Da legger vi det i en boks og tar det med til lunch på skolen dagen etter. Rester i lunchboksen er kjempegodt sier Matilde.

Og hva gjør dere dersom dere ikke har en oppskrift som passer til restene?

– Da lager vi en oppskrift selv! – sier Oskar.  

– Vi lar ikke det stoppe oss, sier Mette. Ofte er det kjekt å prøve å trylle noe godt ut av det man har. Som oftest klarer vi det!

Tove K. Breisten
Tove K. Breisten
Tove K. Breisten

Hva er favorittmaten deres? Og hva er den beste restematen av det?

Matilde: – Pappa sin hjemmelagde pizza. Den er også supergod å ha med på skolen til lunch dagen etter. 

Mette: – Torsk og poteter for det kan bli til plukkfisk. Det er så godt!

Oskar: – Pizza er min favorittmat. 

Hender det at dere lager ekstra mat, slik at dere får rester?

Oskar: – Noen ganger sier jeg til mamma at hun må koke litt ekstra pasta fordi jeg synes det er så godt å spise på skolen eller når jeg kommer hjem fra skolen, før middag. Men vi spiser alltid opp all pastaen til slutt altså!

Men hva sier klassekamereatene deres når dere har med rester i matpakken da? – De blir misunnelige og sier at det ser så godt ut! Noen har begynt med middagsrester i lunchboksen fordi de har sett at vi har det. Det er bra!

Kan barn få voksne til å spise opp maten? 

– Ja!!!! Sier Oskar og Matilde i kor.  Hvordan da? – Hvis det er mer mat igjen så kan barna be de voksne om å ta vare på resten av maten. Den kan jo fryses og spises en annen dag. 

I Matjungelen skal de ikke bare lage et restemåltid, det skal være et TRIVELIG restemåltid. Hva er oppskriften på et trivelig måltid for dere?

 – Når vi lager maten sammen, sier Matilde. – Når vi får kutte opp og bli med å lage maten. Det er også kjekt å lage middag til de voksne. Mamma blir veldig glad når jeg lager pølsewok til hun kommer hjem! Oskar syns det er best når han får være med og lage pannekaker eller bananboller.

Siste spørsmål – Har dere et tips til SFO eller skole om hvordan de kan kaste mindre mat?

– Ja, sier Matilde. Man kan lære barna om matsvinn og fortelle hvor viktig det er for miljøet at vi spiser opp maten. – Hvis SFO er på butikken så kan de se etter mat som er nærmt dato og kjøpe brune bananer, legger Oskar til. – Og så må både de voksne og barna lære at best før ikke betyr dårlig etter!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top