Restematkonkurransen til Matjungelen er i full gang, og SFO’ene i Matjungelen har fått i oppgave å sende inn forslag på det beste og triveligste restemåltidet. Vi tok en prat med familien Havre, som står bak #Spisoppmaten og sitter i juryen til restematkonkurransen. Kanskje de har noen lure tips til hvordan vi kan kaste mindre mat?
Familien «Spis opp maten»
Mette Nygård Havre og barna Matilde (11 år) og Oskar (8 år) har engasjert seg stort for å få flere til å kaste mindre mat. Familien startet en facebookside i fjor, som har fått masse oppmerksomhet, og nå har de også fått Q-meieriene til å stemple melkekartongene sine med «best før, men ikke dårlig etter». For man trenger jo ikke å kaste melken hvis den ikke er dårlig.
Hva er det som gjorde at dere ble så opptatt av restemat?
– Fordi det er viktig, sier Oskar og Matilde»
– Jeg har i mange år jobbet i renovasjonsselskapet BIR. Der har jeg med egne øyne sett hvor mye spisbar mat som kastes. Jeg kjente at slik kan det ikke fortsette. Derfor opprettet jeg Spis opp maten i sosiale medier for å inspirere og motivere til at flest mulig spiser opp maten de handler inn, sier Mette.
Matilde forklarer at det er viktig å spise opp maten, fordi folk har brukt mye tid på å lage maten og mye mat bruker vi mye energi på å frakte. – Da blir det for dumt å ikke spise opp maten vi handler inn, skyter Mette inn.
Men hva om dere blir mett før dere har spist opp?
– Da legger vi det i en boks og tar det med til lunch på skolen dagen etter. Rester i lunchboksen er kjempegodt sier Matilde.
Og hva gjør dere dersom dere ikke har en oppskrift som passer til restene?
– Da lager vi en oppskrift selv! – sier Oskar.
– Vi lar ikke det stoppe oss, sier Mette. Ofte er det kjekt å prøve å trylle noe godt ut av det man har. Som oftest klarer vi det!