Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Plastjakt med jungelbarna på Sannidal

På Sannidal SFO har både plasjakt og sorteringsstaffett vært stor suksess. De er også et perfekt eksempel på at selv om de ikke har full matservering akkurat nå, så kan de likevel gå på oppdagelsesferd i Matjungelen hver eneste måned. Vi har tatt en prat med Vibeke Herfoss som er SFO-leder på Sannidal om hvordan de får det til.

Hvordan bruker dere Matjungelen?

Vi er på vårt andre år i Matjungelen, og vi følger årshjulet. Vi har brukt alle oppleggene som står under hvert tema.

I år har fjerde trinn eget Matjungel-opplegg, og så drar vi noen av aktivitetene over til de andre trinnene der det er mulig. Vi snakker mye med elevene rundt hvert tema, og vi har fokus på at vi ikke skal kaste mat. Per dags dato har vi ikke matservering i vår SFO, men da prater vi om temaene når elevene spiser nistene sine. Hver uke serverer i frukt og grønt, og da snakker vi om det vi spiser. Hvor kommer frukten fra, hvor vokser den, hva kan den brukes til og inneholder den noe som er bra for kroppen vår ?

I fjerde klasse har det vært ett supert opplegg i år. Samtalene rundt hver området har fungert kjempebra, og elevene har vært veldig aktive. Det kommer mye undring og tanker, og vi ser at barna er aktive og lærer mye. Spesielt smakeaktivitetene har vært veldig gøy for alle sammen.

 

Hvilke opplegg har dere hatt mest suksess med? 

Vi har hatt stor suksess med flere av oppleggene. Sorteringsstaffetten har vi gjort flere ganger, og i fjerde klasse har det vært Plastjakt og Havets skattekiste som har gjort mest suksess.

Sorteringsstafett

Sorteringsstafett ble først gjennomført i gymsalen, men den var så populær at barna ville gjøre det flere ganger. Da gjorde vi den ute, hvor vi la stasjonene til bunnen av uteamfien vår. Ved veggen la vi alt søppelet i en ring og så skulle barna løpe å hente ting og legge dem i riktig søppeldunk. Etterpå gikk vi gjennom alt søppelet og sjekket at vi hadde lagt det på riktig plass. Alle trinnen var med på denne aktiviteten og de syntes det var kjempegøy! 

Plastjakt

Vi laget et arrangement på Hold Norge rent. Ungene fikk utdelt hansker og søppelsekker. Været var så som så, med litt regn, men de hadde absolutt ikke lyst å gi seg. De var ivrige fra start til slutt, og alle barna har vært kjempeflinke og plukket mer søppel hjemme i ettertid.

Havets skattekiste

Her tente vi bålpanna i skolegården og laget maten sammen med barna. Vi hadde en god samtale om forskjellige fisketyper og grønnsaker. Det var veldig vellykket, og alle barna spiste opp. Flere sa faktisk at det var den beste maten de hadde smakt noensinne.

 

Plastjakten kan fort bli en morsom skattejakt i fjæra
Plastjakten kan fort bli en morsom skattejakt i fjæra
Hvordan synes barna det er å være i Matjungelen?

Elevene gleder seg til Matjungelen, og vi er nok alle enige om at vi har lært masse i Matjungelen, både elevene, foreldrene og de ansatte. 

Mange av elevene har fortsatt å plukke søppel både hjemme, på skolen og i SFO tid. Det er også gøy å høre at elevene snakker om søppelet de finner, for eksempel hvor vi skal gjenvinne glass. Vi har også hørt om elever som har spurt om mer fisk til middag, og det dukker opp spontane samtaler om for eksempel kortreist mat, og hvordan vi kan ta vare på jorda vår. 

Vi ansatte har også lært mye, like mye som elevene på noen områder. Vi er blitt mer bevisste, og vi er for eksempel blitt mye mer nøye på å velge mest mulig norske produkter, og sjekke hvor matvarene kommer fra.   

 

I mai er det fokus på plast og resirkulering. Hva gjør dere på Sannidal?

På Sannidal resirkulerer vi all plast, og passer på at alle skyller den. Vi snakker også mye om hvor plasten blir av, at mye plast ender i havet som mikroplast som igjen er skadelig for fiskene, og som vi igjen spiser. Vi er enige om at vi må ta vare på jordkloden som barna skal overta.

Har dere tips til andre SFOer om hvordan de kan jobbe med Matjungelen?

Begynn gjerne med de eldste – de er mest engasjerte. Ta barna med i planleggingen. Temaene kan man ta opp nesten når som helst, hvor som helst. Vi snakker jevnlig om Matjungelen på personalmøter, og setter av tid. Det er mye bra å bruke på nettsiden, og samarbeidet med Matjungelen fungerer fantastisk.

Barna på Sannidal reddet masse plast fra å havne i havet da de var på plastjakt i høst.
Barna på Sannidal reddet masse plast fra å havne i havet da de var på plastjakt i høst.

Litt fakta om Sannidal SFO

Sannidal SFO – tilhører Kragerø kommune. Vi ligger landlig til i den flotte bygda Sannidal.

Vi er en liten SFO på ca. 60 barn. I disse kohort-tider er vi mest mulig ute. Vi kan benytte klasserom, gymsal, skolekjøkken og amfi. Vi har et flott naturområdet og bruker uteområdet nær skolen mye.

Fokuset vårt er at alle skal ha det godt hos oss. Vennskap og aktive barn og voksne. Vi er med i Liv og røre- prosjektet og har fokus på fysisk aktivitet og sunt kosthold.

Les mer om Sannidal SFO her

Vibeke Herfoss er SFO-leder på Sannidal
Vibeke Herfoss er SFO-leder på Sannidal

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Top