Smittevern og matservering – Webinar

Kombinasjonen smittevern og matservering på SFO kan være en vanskelig nøtt å knekke. Sammen med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet har vi laget et webinar om hvordan vi kan finne gode løsninger i en utfordrende hverdag med pandemi.

På slutten av webinaret blir det stilt mange gode spørsmål, og da har vi også med oss avdelingsdirektør Cathrine Børnes fra Utdanningsdirektoratet som svarer på spørsmålene sammen med Eva.

Vi har samlet webinaret, presentasjonen og flere nyttige lenker som dere kan bruke når der planlegger måltidene på SFO. Se gjerne webinaret sammen på et avdelingsmøte og ta en prat om hvordan dere kan komme i gang med, eller fortsette matserveringen på SFO.

Se hele webinaret her:

Det viktigste å ta med seg

  • De tre viktigste punktene:
    1. Ha god håndhygiene
    2. Hold avstand mellom kohortene
    3. Vær hjemme når du er syk
  • Reglene for matservering er de samme på gult og rødt nivå. Det vil si at dere kan servere mat på begge nivå.
  • Mat kan både lages og serveres på SFO. Det er også lov med buffetservering. Dette er helt innenfor reglene så lenge barna spiser i kohortene sine og alle har god håndhygiene.
  • Det er ikke bare lov, men også viktig å opprettholde matservering på SFO. Både for energipåfyll, som sosial arena og for å utjevne sosiale forskjeller.
  • Konsekvensene av COVID-19 rammer ulikt. Å fjerne måltider fra SFO og andre mattilbud i skolen kan forsterke ulikhetene.

Presentasjonen

Vi vet at mange gjerne ville få tilsendt presentasjonen til Eva. Den finner dere her. Det er viktig å huske på at dette er et øyeblikksbilde og at smittevernveilederen kan endre seg. Vi skal gjøre vårt beste for å holde innholdet oppdatert.

Refleksjonsspørsmål

Sett gjerne av litt tid på avdelingsmøte til å snakke om måltidstilbudet i dag og hvordan dere kan fortsette eller eventuelt starte opp igjen med matservering på deres SFO. Her er forslag til refleksjonsspørsmål som dere kan diskutere sammen:

  • Hvordan kan vi komme i gang med matservering igjen?
  • Hva er det enkleste for oss å komme i gang med av matservering?
  • Kan vi skjære opp frukt? Lage grøt? Ha smørelunsj? Andre grep?
  • Kan vi kombinere matservering med utetid?
  • Hvordan skal vi sikre at alle barna får i seg næringsrik mat i løpet av SFO-tiden?

 

Nyttige lenker

Smittevernveilederen

Bra mat på SFO

Oppskrifter fra Matjungelen

Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barneskole og SFO

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Kom i gang med dyrking på SFO

Dyrking kan være alt fra å så karsefrø på bomull i vinduskarmen, til å lage en hel kjøkkenhage. I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO. Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang ...

På besøk i Tømmerås sin skolehage

På Tømmerås skole har de tatt dyrking et steg videre og bygget de sin egen skolehage. Vi tok en prat med Skolehagegruppa, og her er det ikke bare grønnsakene som spirer og gror, men også barnas engasjement. Kan dere fortelle litt om hvordan dere kom i gang med skolehageprosjektet? Tidligere rektor på skolen leste om ...

Matmot og matglede på Høybråten AKS

Høybråten AKS på Stovner i Oslo har god plass til matlaging i hverdagen. Vi tok en prat med kjøkkenansvarlig Susanne Tiller som har mye snacks å by på når det gjelder matlaging med barna og det å skape positive måltidsopplevelser. Hvordan jobber dere med matlaging på Høybråten? Vi lager mat i tråd med retningslinjene fra ...

Top