Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tofte SFO krydrer hverdagen med matlaging

Hos Tofte SFO er mat og måltidsglede et av punktene i rammeplanen som de har jobbet spesielt mye med. Med matlaging på menyen gir de barna rom til både mestring, matglede og sosialt fellesskap.

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet hos SFOnett.

På sørspissen av Hurumhalvøya i Asker kommune, omkranset av både fjord, skog og mark, finner vi Tofte skole. På denne skolen er det rundt 65 barn som deltar i SFO. Hver uke tilbyr de barna et bredt aktivitetstilbud, hvor matlaging er én av aktivitetene de kan velge å være med på. Det er veldig populært – både blant guttene og jentene, ifølge Gry Merethe Hyttebakk, avdelingsleder for Tofte SFO.

Matlaging som valgfri aktivitet

Matlaging er en av aktivitetene elevene fra 2. til 4. trinn kan velge å delta i. På kjøkkenaktiviteten har de plass til 10-12 barn, og det er alltid mange som velger kjøkken, ifølge Gry. Barna er med på hele prosessen – de kutter råvarer, baker, koker og steker. Og mens maten tilberedes, dekker noen av barna på og ordner til måltidet. – Det har vært viktig for oss å gjøre aktiviteten valgfritt. Når barna har lyst til å lage mat, gjør det prosessen enklere, poengterer Gry.

– Noen uker – når vi har planlagt grønnsakssuppe eller baking – får 1. trinn lage mat til dagen etter, sier Gry. Ved å gjøre dette får også elevene på 1. trinn kjennskap til redskap og kjøkken. – Enkelte dager får et par stykker fra 1. trinn også lov til å servere mat til de andre. Det er også veldig populært, sier Gry.

Havets skattekiste til alle

De gangene de har litt ekstra tid setter de voksne seg ned sammen med barna, og ser på hvilke oppskrifter fra oppskriftsheftet til Matjungelen som frister. – “Havets skattekiste” fanget de fort opp og var svært ivrige den første gangen de skulle lage, sier Gry. Åtte ivrige små kokker ble med og lagde mat til hele 40 barn. – Da gikk det unna på kjøkkenet, og vi hadde en stor jobb med å lage mange skattekister. Det ble et langt samlebånd, alle med en viktig rolle. Og det aller beste var at nesten alle de andre synes det var kjempegodt! Det var store smil og fornøyde barn da de fikk skryt for god mat av de andre barna, forteller Gry.

Havets skattekiste Strindheim
Samarbeid og mestring

Ved Tofte skole har de en egen spesialavdeling som skiller seg fra de andre klassene, men på SFO er alle barna samlet. Og det bidrar med mye glede! – Det er morsomt når de fra spesialavdelingen velger kjøkken. De mestrer så godt oppgavene de får, forteller Gry. Gjennom matlagingsaktiviteter lærer barna mye om samarbeid, og hos Tofte SFO er det barna selv som får ansvaret for å delegere oppgaver. – De blir enige om hvem som skal servere og når de skal bytte på med de ulike oppgavene, sier Gry.

De har også opplevd at de barna som har deltatt mye på kjøkkenet, lærer bort til andre det de har lært og erfart. Det bidrar til mye mestring hos barna, og gjør også jobben enklere for de voksne. – Vi passer også på å skryte av barna til foreldrene. Det har ført til at flere slipper til på kjøkkenet hjemme. Mange spør etter oppskrift, og da viser de ansatte foreldrene Matjungelen sin oppskriftsside, slik at de kan lage det samme hjemme.

Matlaging og utforskende aktiviteter øker barnas matmot

Når barna får være med på matlagingen øker også matmotet. Hos Tofte har de alltid vært opptatt av at barna skal få lov til å ta del i aktiviteter på kjøkkenet – fra å være med å planlegge måltidet, til å lære hvordan de holder en kniv og kutter ulike råvarer, til å lage og servere maten, og rydde opp etterpå. – Ved å ta med barna på planlegging og matlaging, har vi erfart at de tør å smake på ulike matvarer og retter, sier Gry.

De er også flinke til å la barna få utforske mat gjennom ulike aktiviteter, og oppfordrer barna til å bruke sansene sine. – I skolens ferier, når det er lange dager på SFO, har vi brukt oppskriftsheftene fra Matjungelen mer aktivt. Et eksempel fra en kjøkkendag: Vi deler gruppa i to, der den ene gruppa har jungelbingo (hentet fra nettsiden til Matjungelen) og den andre gruppa lager mat. Da passer vi på at alle som vil får lukte og smake. Hvordan smaker mel? Hvordan føles rått egg? Vi bytter midt på dagen, slik at alle får gjort begge deler.

Kommer langt med en god plan

Ifølge Gry kommer man langt ved å gjøre noen enkle forberedelser før man går i gang på kjøkkenet. – Det som er viktig å huske på er å planlegge godt, finne frem og gjøre klart det man skal bruke før barna kommer (også klippe opp plaster). Vi har barn fra ulike kulturer og med ulike allergier, det har gjort det litt utfordrende noen ganger, men ved å planlegge godt og gjøre de riktige forholdsreglene går det veldig greit.

Gry sine råd til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO

  • Finn den/de voksne i personalgruppa som liker å lage mat, kan slippe litt kontroll og stole på at barna tar litt styring selv. Legg lista lavt, og ikke still for høye krav.
  • Ta barna med på planleggingen.
  • La barna bli kjent på kjøkkenet, og ha riktig verktøy tilgjengelig. Skarpe kniver er helt nødvendig.
  • Det kan være lurt å finne frem det meste før barna kommer, slik at dere kan fokusere på prosessen og det som skal gjøres.
  • Husk at barn liker å få ansvar!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Vinn råvare-gavekort på 1000 kroner!

Hjelp oss med å bli enda bedre – og bli med i trekningen av et råvare-gavekort på 1000 kroner, til innkjøp av fisk og sjømat til deres SFO/AKS! Vi trekker 5 heldige vinnere. I forrige uke sendte vi ut den årlige spørreundersøkelsen til alle som er påmeldt i Matjungelen SFO. Vi håper at så mange ...

Nye oppskrifter til SFO og AKS er servert!

Vi gjentar suksessen og gir dere enda flere oppskrifter til SFO og AKS. De er både raske, rimelige, i tråd med kostråd og kan lages til mange, på lite budsjett, med norske råvarer i sesong. Og, ikke minst: De smaker skikkelig godt. Næringsrike og bærekraftige oppskrifter til SFO og AKS All respekt til matansvarlig som ...

Mangfold og matglede på Låby SFO i Halden

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Top