Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
SFO-leder og barn på slettaelva sfo

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen.

Superbarna er med på matlagingen

Ivrige tredjeklassinger sitter rundt bordene og kutter frukt til den store gullmedaljen. Det skal bli til fruktsalat for hele SFO. På Slettaelva SFO har de fått navnet Superbarna, som er med og lager mat til alle på SFO. I dag er det fruktsalat ved siden av smøremåltidet, andre dager er det havrelapper på menyen. Resten av barna er i gymsalen og ute i skolegården og leker, mens de venter på å få komme inn og spise. 

Mat er absolutt noe som engasjerer barna, sier Marianne

– Superbarna hjelper til med å servere mat til de forskjellige trinnene flere dager i uken, og når det er rom for det hjelper de også til med å lage maten, forteller Marianne Berntsen, SFO-leder ved Slettaelva skole. De har også startet vennskapskafé på fredager, som Superbarna drifter med hjelp av de voksne. Mat er absolutt noe som engasjerer barna, sier Marianne. 

Barn lager fruktsalat
Barn lager fruktsalat på SFO

Tok grep om måltidet på SFO etter brukerundersøkelse

– Vi gjennomførte en brukerundersøkelse i 2021, hvor måltidet på SFO fikk veldig dårlig skår. Etter det bestemte vi oss for å prioritere måltidet, forteller Marianne. – Vi pusset opp kjøkkenet og fikk inn en ressurs på kjøkkenet deler av dagen på SFO. Vi meldte oss også på i Matjungelen, og fikk masse inspirasjon gjennom årshjulet og aktivitetsoppleggene. Kjøkkenansvarlig lager, i samarbeid med SFO-leder, månedlige planer for måltidene på SFO – og justerer etter hvert som de ser hva som fungerer og ikke på deres SFO.

– I dag er mat og måltidsglede et fokusområde på vår SFO, og Matjungelen har bidratt til at vi serverer mer mat fra bunnen av og tilbyr frukt og grønnsaker til barna hver dag. Matjungelen har også økt fokuset vårt på gode måltidssituasjoner med barna, og ikke minst at barnas stemme har fått en større plass i hverdagen hos oss, sier Marianne.

Involverer barna i matlagingen

Rammeplanen for SFO oppfordrer til å involvere barna i matlagingen. Når barna slipper til mer på kjøkkenet kan det gi barna verdifulle ferdigheter, glede og mestring med praktisk matlaging. Det har de også erfart på Slettaelva SFO. 

– Barna blir engasjert når de får være med å lage mat, og når de får ansvar for aktiviteter. Det er også viktig at barna opplever å bli lyttet til og at deres stemme tas på alvor, sier Marianne. – Vi startet veldig engasjert med å lage blant annet supper i alle slags farger, men det var det litt ymse tilbakemeldinger på fra barna. Barnas stemme måtte tas på alvor. Derfor fant vi en middelvei, med rød tomatsuppe og grønnsakssuppe som de sikre valgene som barna liker.

Samtidig jobber de med å utforske barnas matmot, blant annet i sammenheng med å sette fokus på fisk og sjømat. – De fleste barna vil helst ha pizza og taco, men vi er tålmodige og fortsetter å utfordre barna til å prøve å smake på ulike fiskeretter, og serverer blant annet laksetaco til barna, noe de aller fleste liker, sier Marianne. De har også brukt Fiskesprell som verktøy for å sette fokus på fisk i SFO. 

Alva Sivertsen Ballo og Othilie Borthen-Lindberg er Superbarn på Slettaelva SFO
Alva Sivertsen Ballo og Othilie Borthen-Lindberg er Superbarn på Slettaelva SFO

Et lite kjøkken ble starten på en stor idé

Superbarna brukes i måltidssituasjoner på alle trinn. – Hver høst samles 3. trinn, hvor vi går gjennom regler for Superbarna. De må være profesjonelle når de lager og serverer mat. Ikke si æsj, rydde opp etter seg og bruke hansker når de håndterer mat. 

– Ideen med Superbarna startet da vi pusset opp kjøkkenet. Vi måtte da flytte til et mye mindre kjøkken, hvor det ikke var plass til så mange på en gang. Det krevde at vi rullerte på hvem som kunne være på kjøkkenet og spise samtidig. Da innførte vi at 3. trinn ble kalt Superbarn. De delte ut klesklyper til barna som kunne komme inn å spise, og krysset av på en liste. Når vi flyttet inn på det nye kjøkkenet ønsket vi å fortsette med det. Men det ble for hektisk å gjøre det hver dag, forteller Mariannee. Det ble starten på vennskapskaféen med Superbarna på fredagene. – Fredager er alle barna ferdige samtidig på skolen, og ressursen på kjøkkenet har tid. Så det synes både barna og de voksne er en fin måte å avslutte uken på. 

Tips til andre SFO

Slettaelva SFO har gjort mange lure grep for å komme dit de er i dag med mat- og måltidsarbeidet sitt. Hvilke tips vil de gi andre SFOer som er nysgjerrige på å komme i gang?

– Start i det små! Matjungelen gir mye matinspirasjon til aktiviteter og måltider. Det er ferdige opplegg som kan hentes ut, så det er enkelt å begynne og man trenger ikke bruke mye tid på planlegging, sier Marianne. Måltid og måltidsglede er forankret i årsplanen til SFO, men de må likevel jobbe med å holde fokus på hva det er de ønsker, og tar det jevnlig opp på personalmøtene. Marianne forteller samtidig at de som andre SFOer har utfordringer når det kommer til bemanning, og de er nok ikke like flinke hele tiden til å prioritere mat. – Men vi prøver, og det setter både barna og foreldrene pris på! 

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Top