Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mangfold og matglede på Låby SFO

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna.

Matglede og måltidslogistikk i en travel hverdag 

SFO-leder på Låby SFO, Anita Vangen, forteller at de har et bevisst fokus på mat- og måltidsglede. – Som SFO-leder har jeg ofte dette med organisering av måltider og evaluering av menyen vår på agendaen på planleggingsdager. Det er viktig at hele SFO-personalet skal oppleve at mat- og måltidsglede på SFO er betydningsfullt. På Låby SFO er det om lag hundre barn fordelt på tre baser, og alle tre basene har tilgang på kjøkken som muliggjør tilberedelse av mat på flere steder. De har ikke avsatt midler til en egen matansvarlig, så det praktiske rundt bestilling av mat, forberedelser, tilberedning og gjennomføring av måltider må gjøres i ordinær arbeidstid sammen med mange andre oppgaver. – For å få til dette må vi ha en felles forståelse for at dette er noe som er viktig å bruke tid på, forteller Anita.

På Låby SFO serverer de varmmat fire ganger i uken, og på mandager er det smøremåltid. Matplanen blir laget for 4 uker i strekk. I tillegg har hver base også «ukens matplan” hengende godt synlig for barn og voksne. Den inneholder bilder av de kommende måltidene.  – Dette engasjerer barna, og er noe de er veldig opptatt av. De følger med på menyen daglig, forteller Anita.

Involverer foreldrene i å feire et mangfold av matkulturer

Låby er en skole med stort mangfold og barn fra mange ulike nasjonaliteter, og i februar bestemte de seg derfor for å sette fokus på tema “mangfold” i SFO. I den forbindelse arrangerte SFO en kurvfest hvor foreldre ble invitert til å ta med seg en matrett fra sitt hjemland, og det ble en stor suksess! – All mat ble satt på et langbord med matretter fra Vietnam, Romania, Kosovo, Uganda, Botswana, Somalia, og Nederland, forteller Anita. Barna synes dette var spennende og selv om noen av dem synes det er litt skummelt med nye smaker og lukter, var det overraskende mange som ville smake. Det var også veldig hyggelig å se hvor stolte barna var når mamma eller pappa kom med en matrett til SFO. Det ble en kjempefin opplevelse, og har gjort at barna har blitt flinkere på å smake, forteller Anita engasjert. – Barna fikk barna med seg det fine oppskriftsheftet fra Matjungelen hjem etter denne festen. Vi har nemlig spart heftet til en spesiell anledning og synes det passet fint i forbindelse med kurvfesten!

Mangfold11

Temabasert SFO med inspirasjon fra Matjungelen

Anita forteller at de gjerne skulle hatt mer tid i hverdagen til å la barna ta mer aktivt del i matlagingen, men at SFO-tiden ikke alltid strekker til. – Det er likevel viktig å se de mulighetene vi har slik at barna kan oppleve måltidsglede hver dag, poengterer hun. I skolens ferier og i arbeid med et mangfold av ulike temaer får barna delta mer aktivt. Her har de blant annet dyrket tomater og chili, plukker blåbær, grillet fiskekakespyd og laget grønnsakssuppe.

Vi bruker oppskriftsheftet og tar med oss ideer fra nyhetsbrevene vi får fra Matjungelen. Hver gang jeg får mail fra Matjungelen med aktuelle temaer og ideer, videresender jeg dette til alle som jobber på SFO slik at de kan få ideer og tips til å bruke med sine grupper. – Siden vi har 3 ulike baser hvor barna er fordelt trinnvis jobber vi litt ulikt med aktivitetene, forteller Anita.

– Det er nyttig at mye i Matjungelen er knyttet opp til arbeid med temaer og ikke minst at det er nært knyttet opp til rammeplanen for SFO. Vi opplever jo at mat og måltidsglede fremmer mye læring og sosial kompetanse, og Matjungelen har vært med på å gjøre oss enda mer bevisste på dette, forteller Anita.

Har din SFO lyst til å høre mer om matglede og fellesmåltid? Sjekk ut denne inspirerende videoen om matglede på våre hjemmesider og lær mer om hvordan et måltid kan være en god arena for fellesskap på SFO. 

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Fisk og sjømat er godt for kroppen og kloden, men hvordan få inn nok fisk og sjømat i smøremåltidet i SFO? Fisk er nemlig ikke bare middagsmat - fisk kan også fint spises som plukkemat, pålegg på skiva, rulles i wraps, eller blandes til en deilig påleggssalat. Bare se her!  Hva har sjømaten og sola ...

Top