
Tema for oktober: Bærekraftig mat på SFO
Matvalgene våre påvirker ikke bare vår egen helse, de påvirker også mennesker, klima og miljø. Derfor er det også viktig å ha fokus på bærekraftig mat på SFO. I andre deler av Matjungelen ser vi på hvilke matvalg som er bra helsen, gjennom Helsedirektoratets kostråd. Men matvalgene våre påvirker både kroppen og kloden, så hvordan kan vi følge disse rådene og samtidig ta vare på miljøet? Heldigvis er som oftest helsefremmende matvalg også bærekraftige matvalg.
Hva sier rammeplanen?
Rammeplanen sier at SFO skal støtte opp under verdier, holdninger og handlinger som fremmer en bærekraftig utvikling. SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg.
Bra mat for kroppen og kloden
SFO kan sette fokus på bærekraftige matvalg i egne innkjøpsrutiner, men også i aktiviteter med barna. Det kan være i matlagingsaktiviteter med fokus på å spise frukt, fullkorn, fisk og sjømat, det kan være i fokus på å redusere matsvinn eller det å resirkulere emballasje riktig. Det er mange av temaene i Matjungelen som bidrar til bærekraftige matvaner og forbruk på SFO.
Dette finner dere i månedens tema
I månedens e-læring kan personalet lære mer om bærekraftige matvalg, og dere kan se webinaret med Eva Rustad De Brisis fra Helsedirektoratet om sammenhengen mellom et helsefremmende og bærekraftig kosthold. Det er bare å gå på safari mellom aktivitetsoppleggene sammen med barna. Dere kan for eksempel sette fokus på bærekraft gjennom Matjungelens natursti, eller leke dere med å utforske ulike kålsorter. Selv om disse er aktivitetene vi fremhever for denne måneden finnes det mange flere aktiviteter til temaet i aktivitetssiden.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i oktober men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter med barna

Aktivitet: En råvare i fokus – Kål
Kål er en fantastisk råvare med fascinerende utseende, som er både billig, sunn og bærekraftig å spise. I denne aktiviteten lærer dere om kål som råvare gjennom ulike stasjoner med konkurranser og quiz, i tillegg til å smake forskjell på ulike typer kål.

Aktivitet: Natursti om bærekraft
I denne aktiviteten kan barna gå fra post til post for å løse oppgaver knyttet til mat og bærekraft. Målet med aktiviteten er å la barna få undre seg og snakke sammen om temaer rundt bærekraftig mat, som f.eks restemat, lokal mat i sesong og plast.
Kompetanseheving for personalet
I disse dypdykkene får du lære mer om hvilke matvalg som er bra for både helsen og miljøet, og hvordan vi kan engasjere barna i bærekraftige matvalg på SFO. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.

Bærekraftig mat på under 15 minutter
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.

Bærekraftig mat på under 1 time
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
WEBINAR: Bærekraftige matvalg på SFO
Bærekraft går ofte hånd i hånd med et helsefremmende kosthold og det trenger verken være dyrt eller vanskelig å få til.
Med dette webinaret vil vi senke terskelen for å sette fokus på bærekraft på SFO og samtidig vise hvordan man kan få det til i praksis. Eva Rustad de Brisis er rådgiver i Helsedirektoratet, hvor hun blant annet har ansvaret for retningslinjen for mat og måltider i skolen og øvrig arbeid med ernæring i skolen. Eva er spesielt opptatt av å formidle måltidet som en ressurs i skolen – å investere i gode og trivelige måltider på skolen er en investering i skolemiljøet
Utforsk også
Dypdykk: Mat fra jord til bord Matredding Mat i sesong
Aktiviteter: Havets skattekiste Jungelbingo i naturen
Mer inspirasjon: Video om bærekraft fra FN-sambandet
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.