Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hvordan engasjere barn til å bli matreddere?

I Matjungelen er det mye god mat, men dessverre havner en god del i søppelbøtten før vi rekker å spise den. Men maten man ofte kaster, er gjerne bra mat som kan bli til et deilig måltid. Derfor engasjerer vi nå jungelbarna for å finne ut av hvordan man kan bli gode matreddere i årets store konkurranse!

Matredderkonkurranse i Matjungelen

Hver høst arrangerer Matjungelen en stor matredderkonkurranse i samarbeid med frukt.no. Målet med konkurransen er å rette fokuset mot hvordan man kan redde mat fra å havne i søpla, og lage et trivelig restemåltid på SFO.

I årets jury har vi med Mette Havre fra “Spis opp maten, barna hennes Matilde og Oskar, Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt og Matjungelens prosjektleder, Kathrine Marthinsen. I konkurransen kan alle Matjungelbarn i SFO bidra med sitt beste forslag til hvordan man kan bli matreddere ved å lage et trivelig restemåltid.

Mette Havre har inspirert mange barn og voksne til å bli matreddere gjennom nettsiden Spis opp maten. Et godt råd fra Mette er å ha en egen restedag i uken. Involverer barna i matlagingen, så kan man sammen finne ut hva man kan bruke de ulike restene til. Her er det rom for mye matkreativitet!

Bli med i konkurransen og vinn en fargerik fruktfest til hele SFO klassen.

Mysteriepannekaker og magismoothie
Apeltun skole er heldige og har skolemåltider hver dag, men opplevde ofte at de hadde rester igjen mot slutten av uken. Deres største utfordring var å vite hva de kunne bruke restene til, og mye mat ble derfor kastet. Dette er det kanskje flere som kjenner seg igjen i, enten på skolen eller hjemme? Gjennom Matjungelkonkurransen, hvor man setter fokus på matredding, viste barn og voksne på Apletun SFO et stort engasjement og mye kreativitet rundt hvordan man bruker restemat. De laget smoothie og deilige mysteriepannekaker som inneholdt både paprika, salat, sitron, eple, kiwi og ananas. Og selv om mange av barna var bekymret for klumpene som dukket opp i røren og var noe skeptisk, ble alt mikset i en blender til en fløyelsmyk røre!

Når man setter gøyale navn på de egenkomponerte rettene er det klart man har lyst til å smake. Hvem vil ikke spise mysteriepannekaker og magimoothie?

Alt ble puttet i en blender- da merket man jo ikke noe til alle grønnsakene vi hadde “lurt” inn i røren! På denne måten fikk barna i seg masse næringsrik mat, fiber, vitaminer, mineraler, og proteiner blant annet.

Matreddertips fra jungelen

  • Planlegg måltidene for uken godt
  • Lag en fast restematdag
  • Bruk sansene til å vurdere om maten kan spises
  • Oppbevar maten riktig
  • Forsyn dere flere ganger istedenfor å ta for mye på tallerkenen
  • Frys ned mat som ikke blir spist.
  • Kjøp nedpriset datomat
  • Velg single bananer
  • Bytt ut ingredienser i oppskriften med de råvarene du har for hånden

“Vi kaster mye mat. På verdensbasis kastes 1/3 av all mat som produseres. Tenk om du var en bonde som dyrket gulrøtter og måtte kaste hver 3. gulrot!”

Pannekaker, smoothie og supper er perfekt å bruke som utgangspunkt når man skal lage restemat. Bruk gjerne utgangspunkt i noen basisoppskrifter, og lek deg frem med ulike ingredienser.

Ta en titt på Matjungelens temaside om matredding for gode tips.

Hvordan kan dere redusere matsvinnet på deres SFO?

Top