Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kom i gang med dyrking på SFO

Dyrking kan være alt fra å så karsefrø på bomull i vinduskarmen, til å lage en hel kjøkkenhage. I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO.

Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang dyrkeprosjekter og utforske de mulighetene som ligger i å dyrke fram en helt egen matjungel sammen med barna. Det trenger ikke være vanskelig, det viktigste er å starte der dere er komfortabel og bare hoppe i det.

Under finner dere webinaret, et lite sammendrag og flere nyttige lenker som dere kan bruke hvis dere skal sette i gang med dyrking. Se gjerne webinaret sammen på et avdelingsmøte.

Se hele webinaret her:

Hvorfor dyrke?

Dyrking er en fin måte for barna å oppdage hvor maten kommer fra, hele veien fra jord til bord. Det legger også til rette for gode natur og matopplevelser for barna.

Innendørs dyrking

Spirer og mikrogrønt er enkelt å komme i gang med og barna liker smaken. Erter eller solsikkefrø er gøye å dyrke, og det er ingenting i veien for å bruke gamle fuglefrø eller erter fra butikken.

  1. Bløtlegg frøene over natten
  2. Så frøene tett i tett i en beholder med jord
  3. Vann frøene og hold jevn fuktighet
  4. Det tar ca 10-14 dager før de er spiseklare
  5. Klipp, spis og la dem gro igjen

I kasser og potter

  1. Du trenger: jord, frø, potter, merkepinner og et brett til å ha under.
  2. Planten trenger: godt lys, jevn vanning og  kanskje støttepinner.
  3. Husk å «herde» planten før dere setter dem ut. Det betyr at du tar dem med ut på dagtid og inn om natten den første uken.

I plantekasser

  1. Sett opp kassene dere dere vil ha dem, gjerne sørvent med mye sol
  2. Legg papp i bunnen
  3. Ha et lag med drenering i bunnen og jord oppå
  4. Plant i vei!

Direkte i bakken

  1. Dyrk i den jorden dere har
  2. Prøv gjerne gravefri dyrking: Dekk jorden med papp og legg kompost, høy eller gressklipp på toppen. Gravefri dyrking holder på fuktigheten og bekjemper ugress.

Noen eksempler på enkle vekster som dere kan dyrke på SFO

  • – Poteter
  • – Reddik
  • – Sukkererter
  • – Squash og gresskar (disse vokser fort og blir store)
  • – Jordbær, rabarbra og bær (de kommer igjen år etter år)

 

Annikken utdyper alle punktene i webinaret sitt, så vi anbefaler å ta en titt før dere setter i gang. Det ligger også mange fine filmer og ressurser på Økologisk Norge sine nettsider og Skolehager i Norge.

Husk at det ikke trenger å være så vanskelig. Start i det små og utvid etterhvert, det viktigste er å komme i gang.

Andre nyttige lenker

Fra jord til bord – Månedens tema for april. Her finner dere aktiviteter og ressurser for å komme i gang med dyrking på SFO.

Dyrking – Aktivitetsopplegg som dere kan gjøre sammen med barna om dyrking

Frøbomber – Aktivitetsopplegg hvor dere kan lage frøbomber som sprer ville vekster i naturen.

Video fra skolefrukt.no Fine filmer fra skolefrukt.no som viser hvordan tomat, eple og gulrot blir til fra frø til høsting.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Top