Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Måltider og smittevern på SFO

Vi vet at mange av dere synes det er vanskelig med matservering samtidig som dere skal opprettholde smittevern gjennom koronapandemien. Vi tok en prat med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet for å få vite hvilke regler som gjelder, og få tips til hvordan vi fortsatt kan ha trygge og gode måltider sammen på AKS og SFO:

– Hvorfor er måltidet viktig på SFO/AKS?

– Måltidet på SFO/AKS er viktig av flere grunner. Skoledagen forlenges for mange elever når de er på SFO/AKS etter skoletid, og da blir det lenge mellom lunsjen på skolen og middagen hjemme. Måltidet på SFO/AKS bidrar til å opprettholde en god måltidsrytme samtidig som det er en mulighet til å gi barna nødvendig påfyll av energi. Aller helst i form av sunn og næringsrik mat. I tillegg kan måltidet benyttes som en sosial arena for inkludering, gode samtaler og språkstimulering.

– Mange SFO/AKS har tilpasset mattilbudet sitt i forskjellig grad, og anbefalingene fra kommunene varierer. Hvilke anbefalinger eller regler kommer fra helsemyndighetene med tanke på matservering og smittevern i SFO/AKS? 

– Anbefalinger og regler med tanke på matservering nå under covid-19-pandemien finnes i smittevernveileder for barneskole og SFO. På landsbasis skal fortsatt alle skoler følge tiltak på gult nivå i veilederen. I tillegg skal mat fremdeles tilberedes og serveres i tråd med regelverk og råd fra Mattilsynet.

Tidligere sto det i smittevernveilederen at buffetservering skulle unngås. Dette har man nå gått bort ifra og SFO/AKS kan servere for eksempel et vanlig smøremåltid med brød og pålegg hvor elevene forsyner seg selv. Forutsetningen for dette er at dere følger punktene som gjelder matservering i smittevernveilederen og at alle elever og ansatte utfører god håndhygiene med håndvask eller desinfeksjon av hendene før mathåndtering og spising. I tillegg er det selvsagt viktig at alle som er tilstede er uten symptomer på nyoppstått luftveisinfeksjon og er ekstra nøye med håndhygienen. Før måltider og mathåndtering bør alle vaske hendene. Det gjelder både for ansatte og elever.

Dette er punktene for matservering og måltider på gult nivå:

  • Elevene skal ikke dele mat og drikke.
  • Mat kan tilberedes på skolen/SFO etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
  • Barna bør spise i sine kohorter.
  • Ved felles spiserom, bør kohortene spise til forskjellig tid.
  • Bord og stoler vaskes av etter hver gruppe.

Punktene over er gjengitt fra smittevernveilederen 26.10.2020. Det er viktig å huske på at smittevernveilederen kan oppdateres.

– Hvordan kan vi ivareta måltidet med ekstra hensyn til smittevern?  

– Man kan ivareta måltidet i den covid-19-situasjonen vi er i dag så lenge man forholder seg til punktene i smittevernveilederen som er gjengitt over. Helsedirektoratet mener også at det er ønskelig at skolene kommer i gang igjen med mattilbud i SFO/AKS, dog smitteverntilpasset.

For mange vil måltidet i SFO/AKS være et positivt bidrag til dagens totale kosthold. Koronapandemien og tiltakene for å håndtere den rammer elevene skjevt. Dessverre rammes elever med lavere sosioøkonomisk bakgrunn som gruppe hardere enn elevere fra høy sosioøkonomisk bakgrunn. Fra før vet vi at forskjellene i kosthold også følger sosiale skillelinjer, noe gode og sunne måltider i SFO/AKS kan bidra litt til å utjevne.

– Hva mener du er viktig for SFO å tenke på nå når det kommer til mat og måltid?  

– At alle er inkludert i et sosiale og hyggelig måltidsfellesskap hvor elevene får påfyll av sunn og næringsrik mat, og selvfølgelig at smittevernrådene som er gitt for skolen følges. Men selv med smittevernråd, er det fullt mulig å gi elevene et mattilbud på SFO/AKS – og det er viktig.

Les mer om matglede i felleskap her

Flere nyheter fra jungeltelegrafen

Fra pilot til stor satsing på kompetanseheving for ansatte i AKS

Kompetanseheving for AKS-ansatte: Oslo kommune satser på gode måltider i AKS Hvordan kan ansatte i AKS skape bedre måltider for barna? I løpet av de neste to årene skal 28 AKS i Oslo bli med oss på en skreddersydd og praktisk kompetanseheving for ansatte, for å bidra til næringsrike og bærekraftige måltider. Programmet gjennomføres på ...

Tofte SFO krydrer hverdagen med matlaging

Hos Tofte SFO er mat og måltidsglede et av punktene i rammeplanen som de har jobbet spesielt mye med. Med matlaging på menyen gir de barna rom til både mestring, matglede og sosialt fellesskap. Denne artikkelen ble først publisert i magasinet hos SFOnett. På sørspissen av Hurumhalvøya i Asker kommune, omkranset av både fjord, skog ...

Vinn råvare-gavekort på 1000 kroner!

Hjelp oss med å bli enda bedre – og bli med i trekningen av et råvare-gavekort på 1000 kroner, til innkjøp av fisk og sjømat til deres SFO/AKS! Vi trekker 5 heldige vinnere. I forrige uke sendte vi ut den årlige spørreundersøkelsen til alle som er påmeldt i Matjungelen SFO. Vi håper at så mange ...

Nye oppskrifter til SFO og AKS er servert!

Vi gjentar suksessen og gir dere enda flere oppskrifter til SFO og AKS. De er både raske, rimelige, i tråd med kostråd og kan lages til mange, på lite budsjett, med norske råvarer i sesong. Og, ikke minst: De smaker skikkelig godt. Næringsrike og bærekraftige oppskrifter til SFO og AKS All respekt til matansvarlig som ...

Mangfold og matglede på Låby SFO i Halden

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

Top