Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Måltider og smittevern på SFO

Vi vet at mange av dere synes det er vanskelig med matservering samtidig som dere skal opprettholde smittevern gjennom koronapandemien. Vi tok en prat med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet for å få vite hvilke regler som gjelder, og få tips til hvordan vi fortsatt kan ha trygge og gode måltider sammen på AKS og SFO:

– Hvorfor er måltidet viktig på SFO/AKS?

– Måltidet på SFO/AKS er viktig av flere grunner. Skoledagen forlenges for mange elever når de er på SFO/AKS etter skoletid, og da blir det lenge mellom lunsjen på skolen og middagen hjemme. Måltidet på SFO/AKS bidrar til å opprettholde en god måltidsrytme samtidig som det er en mulighet til å gi barna nødvendig påfyll av energi. Aller helst i form av sunn og næringsrik mat. I tillegg kan måltidet benyttes som en sosial arena for inkludering, gode samtaler og språkstimulering.

– Mange SFO/AKS har tilpasset mattilbudet sitt i forskjellig grad, og anbefalingene fra kommunene varierer. Hvilke anbefalinger eller regler kommer fra helsemyndighetene med tanke på matservering og smittevern i SFO/AKS? 

– Anbefalinger og regler med tanke på matservering nå under covid-19-pandemien finnes i smittevernveileder for barneskole og SFO. På landsbasis skal fortsatt alle skoler følge tiltak på gult nivå i veilederen. I tillegg skal mat fremdeles tilberedes og serveres i tråd med regelverk og råd fra Mattilsynet.

Tidligere sto det i smittevernveilederen at buffetservering skulle unngås. Dette har man nå gått bort ifra og SFO/AKS kan servere for eksempel et vanlig smøremåltid med brød og pålegg hvor elevene forsyner seg selv. Forutsetningen for dette er at dere følger punktene som gjelder matservering i smittevernveilederen og at alle elever og ansatte utfører god håndhygiene med håndvask eller desinfeksjon av hendene før mathåndtering og spising. I tillegg er det selvsagt viktig at alle som er tilstede er uten symptomer på nyoppstått luftveisinfeksjon og er ekstra nøye med håndhygienen. Før måltider og mathåndtering bør alle vaske hendene. Det gjelder både for ansatte og elever.

Dette er punktene for matservering og måltider på gult nivå:

  • Elevene skal ikke dele mat og drikke.
  • Mat kan tilberedes på skolen/SFO etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
  • Barna bør spise i sine kohorter.
  • Ved felles spiserom, bør kohortene spise til forskjellig tid.
  • Bord og stoler vaskes av etter hver gruppe.

Punktene over er gjengitt fra smittevernveilederen 26.10.2020. Det er viktig å huske på at smittevernveilederen kan oppdateres.

– Hvordan kan vi ivareta måltidet med ekstra hensyn til smittevern?  

– Man kan ivareta måltidet i den covid-19-situasjonen vi er i dag så lenge man forholder seg til punktene i smittevernveilederen som er gjengitt over. Helsedirektoratet mener også at det er ønskelig at skolene kommer i gang igjen med mattilbud i SFO/AKS, dog smitteverntilpasset.

For mange vil måltidet i SFO/AKS være et positivt bidrag til dagens totale kosthold. Koronapandemien og tiltakene for å håndtere den rammer elevene skjevt. Dessverre rammes elever med lavere sosioøkonomisk bakgrunn som gruppe hardere enn elevere fra høy sosioøkonomisk bakgrunn. Fra før vet vi at forskjellene i kosthold også følger sosiale skillelinjer, noe gode og sunne måltider i SFO/AKS kan bidra litt til å utjevne.

– Hva mener du er viktig for SFO å tenke på nå når det kommer til mat og måltid?  

– At alle er inkludert i et sosiale og hyggelig måltidsfellesskap hvor elevene får påfyll av sunn og næringsrik mat, og selvfølgelig at smittevernrådene som er gitt for skolen følges. Men selv med smittevernråd, er det fullt mulig å gi elevene et mattilbud på SFO/AKS – og det er viktig.

Les mer om matglede i felleskap her

Flere nyheter fra jungeltelegrafen

Med mat som verktøy for rammeplanarbeidet

Ny rammeplan er på plass og vi tok en prat med Mona Gjøse Skaaren fra Jåtten SFO og Terje Wiik fra Nettverket for SFO om hvordan vi kan komme i gang innenfor de ressursene vi har.  I webinaret under kan dere høre mer om hvordan Matjungelen kan brukes som et verktøy i arbeidet med rammeplanen ...

Matredderne på Gomalandet SFO

På Gomalandet SFO i Kristiansund har Berit Ulriksborg satt i gang et suksessprosjekt for å redde mat sammen med barna på SFO. Tre dager i uken henter hun mat på nærbutikken som ellers ville bli kastet. Og det blir det masse god mat av!  Kan du fortelle litt om hvordan dere startet med matreddingen? Det ...

Slik går det med Jungelaksjonen

Flere av dere har vært med å bidra i Jungelaksjonen for havet, og vi har fått en oppdatering fra Mari i Phamai hvor hun forteller hvordan det går i Laos. En liten oppdatering fra Phamai: "Det har jo dessverre vært ganske stille det siste året, grunnet covid. Laos har vært i lockdown over flere uker ...

Ny rammeplan + Matjungelen = Sant

Nå kommer endelig den nye rammeplanen for SFO og Matjungelen er et ypperlig redskap for dere som skal bake rammeplanen inn i hverdagen. Vi i Matjungelen gleder oss til den nye rammeplanen trer i kraft fra august 2021. Vi håper at det kan bidra til en enklere hverdag for dere på SFO, samtidig som barna ...

Matredding før ferien

Før ferien kan det være lurt å ta en liten opprydding i skapene . Her er noen gode tips til hvordan vi kan redusere matsvinn og få tømt skapene før sommeren: Brød Lag krutonger og bruk som topping i supper Frys ned brød i skiver og tin de i brødristeren når de skal serveres Lag ...

Plastjakt med jungelbarna på Sannidal

På Sannidal SFO har både plasjakt og sorteringsstaffett vært stor suksess. De er også et perfekt eksempel på at selv om de ikke har full matservering akkurat nå, så kan de likevel gå på oppdagelsesferd i Matjungelen hver eneste måned. Vi har tatt en prat med Vibeke Herfoss som er SFO-leder på Sannidal om hvordan ...

Top