Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Matjungelen på Gjernes SFO

På Gjernes SFO på Voss tar de ikke høstferie, men potetferie! Før i tiden var dette nemlig den tiden på året man høstet inn poteter fra åkeren, og da fikk barna skolefri for å hjelpe til på gården. Altså potetferie. På Gjernes høstet ikke barna poteter, men de har hatt poteter i fokus hele uken, på langdagene mens skolen er stengt.

 

Er potekaker kaker med poteavtrykk?

Det var «potekaker» på menyen denne dagen, men hva er det? Vi lurte på om det kanskje var et dyr som hadde tråkket oppi kakene, vi er jo tross alt er i Matjungelen, og der kan alt skje! Men potekaker er bare flate kaker av kokte poteter, som blir stekt på takke. Potetkaker altså. Oppskriften ser du nederst på siden.

 

Takke for maten

For å lage potekaker må man først lage deigen. Det hadde de voksne på SFO gjort på forhånd, ved å koke og mose poteter. Så tilsetter man bare litt salt og bittelitt mel. Kjempeenkelt! Barna fikk kjevle ut hver sin håndfull deig til en liten flat kake. Det var litt vanskelig å kjevle den passe tynn, men noen hadde vært med besteforeldrene sine og kjevlet før, og kunne hjelpe de andre. Når potetkakene var ferdig kjevlet ble de stekt på en takke. Det er som en stor stekeplate, som ofte brukes til å steke lefser. Men man kan steke mye annet på takke også, både sveler, burgere, quesadillas, røstipoteter og fiskekaker. Hvorfor tror du det heter takke?

Potekaker er genial restemat

Potetkaker er fin tradisjonsmat som er gøy å lage, men det er også en lur måte å bruke opp restene på. Har dere kokte poteter til overs fra middagen vet dere nå hvor enkelt det er å forvandle de til deilige, nystekte potekaker. Det er et lurt jungeltriks! Potekakene kan spises med alt som er godt, for eksempel med ost og paprika, laks og vårløk, eller kremost og tomat.

Oppskrift på potekaker

 

1 kg kokte og skrelte poteter

0,5 ts salt

2-3 dl mel

Og litt mel til utbaking

Fremgangsmåte:

  • Kok potetene og mos dem sammen med en gaffel eller potetmoser. Du kan også bruke ferdig kokte potetrester hvis du har det.
  • Tilsett litt og litt mel, men ikke for mye, da kan de bli tørre. Deigen skal være lett og fin, så prøv deg frem og stek en «prøvekake» før du eventuelt har i mer mel.
  • Elt deigen godt sammen med hendene. Dryss litt mel på bordet og kjevle ut en håndfull deig av gangen med et kjevle.
  • Stek kakene i en tørr stekepanne eller på en takke på litt over middels varme. Om du legger litt mel i stekepanne og melet etter et minutt blir lysebrunt, er det passe varmt.

Tradisjonelt spiser man ofte potetkaker med smør og sukker eller rømme og sirup, men det er også mulig å prøve seg frem med andre pålegg, for eksempel rørte bær, laks og vårløk eller ost og tomat. Her er det bare å være kreativ, lykke til!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Ukemenyer til sommersesongen

Ukemenyer til vårsesongen

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top