Refstad AKS – Med fokus på matlaging

Refstad Aktivitetsskole ligger i Oslo kommune og består av omtrent 220 barn og rundt 20 ansatte. De holder til utenfor bykjernen og har flere fine turområder i nærmiljøet. I tillegg har de litt ekstra fokus på mat, og da er det spennende å høre hvordan de svinger seg i jungelen. Vi tok en prat med Alem Leto som er SFO-leder på Refstad.

Hvordan jobber dere med Matjungelen?

De siste årene har vi satset mer på mat på AKS og dette innebærer også aktiviteter hvor barna kan lære om mat. Det var her Matjungelen kom inn i bildet og vi ble veldig glade da vi fikk lov til å bli med på dette!

Vi jobber nå med å implementere Matjungelen på 1-4.trinn, så vi er ennå litt i startfasen. 3.klasse startet opp i høst og nå har 2.trinn nettopp begynt å ha Matjungelen som aktivitet på AKS.

På Refstad har vi laget Matjungelen som et kurstilbud til våre barn. Vi har satt sammen aktiviteter og tilpasset disse til aldersgruppene. Opplegget på 3.trinn kan for eksempel være litt vanskeligere enn på 2.trinn.

Vi har Matjungelen én gang per uke hvor kohortene rullerer ukentlig.

Hvordan synes barna det er å være med i Matjungelen?

Vår erfaring er at barna synes det er morsomme aktiviteter. Mat skaper mye engasjement blant barna, fordi alle har et forhold til mat. De synes det er spesielt gøy å utforske matvarer selv, som da vi hadde krydderløype i juleferien.

Vi har tidligere har matlagingskurs for elever på 4.trinn og det har vært suksess. Så det at barna både får mulighet til å lage mat og utforske matvarer, synes de er gøy.

Og hva med de voksne? Hva har dere lært av å delta i Matjungelen så langt?

At aktivitetene ikke behøver å være så kompliserte for å ha det gøy og for at barna skal lære noe. Har man planlagt aktiviteten på forhånd så er mye gjort allerede.

Refstad AKS - krydderløype

Hvilket opplegg har dere hatt størst suksess med?

Vi er i startsfasen, og har ikke jobbet med mange opplegg enda. Men av de vi har prøvd ut nå, var det spesielt morsomt for elever på 1. og 2.trinn å teste ut krydderløypen. Elevene syntes at den var veldig gøy fordi de måtte bruke luktesansen til å finne ut hvilken krydder det var. Samtidig var opplegget lagt opp som et samarbeidsaktivitet, noe elevene likte godt.

Hvordan har har det vært å jobbe med Matjungelen under pandemien?

Vi har jobbet med dette når skolen var på gult nivå. Vi har klassevise kohorter og da har vi jobbet med opplegget i en og en klasse underveis. Vi synes at aktivitetene er tilpasset til at man kan jobbe med dette både på rødt og gult nivå. På rødt nivå må ansatte som leder klassen til vanlig gjennomføre opplegget, mens på gult nivå kan ansatte bytte klasserom. Vår opplevelse er at, så lenge de ansatte er satt godt inn i planen og forberedt, så går det fint å gjennomføre dette både på rødt og gult nivå.

Refstad AKS - Krydderløpe 4

Har dere noen tips til de som nå skal i gang med Matjungelen for første gang?

Lag en plan på hva dere skal gjøre og ha klart det dere trenger av diverse utstyr. Tilpass aktivitetene etter barnegruppa og deres behov. Fjern eller legg til noe i aktivitetene slik det passer deres hverdag på SFO. Bruk også Matjungelen sine nettsider for mange gode tips og triks.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Kom i gang med dyrking på SFO

Dyrking kan være alt fra å så karsefrø på bomull i vinduskarmen, til å lage en hel kjøkkenhage. I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO. Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang ...

På besøk i Tømmerås sin skolehage

På Tømmerås skole har de tatt dyrking et steg videre og bygget de sin egen skolehage. Vi tok en prat med Skolehagegruppa, og her er det ikke bare grønnsakene som spirer og gror, men også barnas engasjement. Kan dere fortelle litt om hvordan dere kom i gang med skolehageprosjektet? Tidligere rektor på skolen leste om ...

Matmot og matglede på Høybråten AKS

Høybråten AKS på Stovner i Oslo har god plass til matlaging i hverdagen. Vi tok en prat med kjøkkenansvarlig Susanne Tiller som har mye snacks å by på når det gjelder matlaging med barna og det å skape positive måltidsopplevelser. Hvordan jobber dere med matlaging på Høybråten? Vi lager mat i tråd med retningslinjene fra ...

Top