I fjor høst fikk barn på 6 SFOer på Vestlandet utforske en jungel av mat, og lære om matens betydning for helse og miljø. Gjennom pilotprosjektet Matjungelen har barna fått blant annet fått dyrke grønnsaker, utforske mystiske brødsymboler, lærte om matsvinn, smake på spennende frukter, skjerpe sansene sine i en sanseløype, forske på forskjellige eplesorter og ikke minst oppleve matglede i fellesskap. Nå vurderes mulighetene for et nasjonalt prosjekt.
Et pilotprosjekt på oppdrag fra Helsedirektoratet
I 2015 kom konsernsjef i Tine, Hanne Refsholt, med idéen om at barn kunne bli «endringsagenter» og påvirke både unge og voksne til å ta bedre matvalg for kroppen og miljøet. Dette innspillet ble senere fulgt opp av helseminister Bent Høie og Gunhild Stordalen i EAT, før Helsedirektoratet fikk oppdraget om å vurdere om dette kunne gjennomføres som et nasjonalt kostholdstiltak.
Prosjektet skulle innebære kompetanseheving av ansatte i SFO og aktiviteter for barn i SFO-tiden. Det skulle være kunnskapsbasert og inkludere barns medvirkning, trivsel, matglede, mestring og praktiske ferdigheter. Det skulle involvere barn fra alle samfunnslag og ta hensyn til et nasjonalt mål om å redusere sosial ulikhet i kosthold og helse. Folkelig vant anbudet med å utvikle og gjennomføre et pilotprosjekt for dette, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt og Høgskulen på Vestlandet. Vi har nettopp avsluttet pilotprosjektet for høsten 2017 og skal nå vurdere mulighetene for et nasjonalt prosjekt.