Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spis opp maten!

Visste du at vi kaster en tredjedel av all maten som produseres? Det er det samme som hver 8. handlepose med mat! Matjungelen utfordrer SFO’ene til en spennende restemat-konkurranse, med fruktige og fargerike premier og rom for kreative forslag.

 

Spis opp maten!

Visste du at oss forbrukere står for det meste av matsvinnet her i den vestlige delen av verden?

Vi kaster mye mat. På verdensbasis kastes 1/3 av all mat som produseres, og det kastes mat i hele matkjeden. Hos produsentene kastes mat på grunn av avlinger som gikk dårlig, på grunn av at løken og gulrøttene ikke tilfredsstiller en standard størrelse som grossisten vil ha, eller på grunn av dårlig hygiene. I distribusjonsleddet kastes mat fordi den blir dårlig under frakt og fordi butikkene har bestilt mer enn de kunne selge.

Hjemme hos forbrukerne kastes mat på grunn av dårlig oppbevaring, fordi vi kjøper mat vi glemmer å spise, og fordi vi ser blindt på datostemplingen og kaster mat som fortsatt var spiselig. Av den totale mengden matsvinn er det faktisk forbrukerne som kaster mest mat. Men med økt fokus på matkasting kaster vi heldigvis mindre og mindre. Hele matkjeden har de siste årene jobbet systematisk for å redusere matsvinnet, og 26.september skrev hele matvarebransjen under på verdens mest ambisiøse avtale om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål!

 

 

 

Et trivelig restemåltid

Matjungelen utfordrer også jungelbarna til å tenke lurt om hvordan vi kan spise opp matrestene, istedenfor å kaste de. Vi vet at SFO er flinke på å bruke opp restene allerede, men her er en gylden mulighet til å involvere og engasjere barna enda mer. Derfor vil vi ha inn gode, helt enkle eksempler på hva SFO i pilotskolene mener er et godt restemåltid. Et godt restemåltid må også være et trivelig restemåltid, for vi må jo kaste litt glans over restematen av og til- når vi først gjør gull av gråstein. Trivelighet er derfor et viktig kriterie når en vinner skal kåres. Kanskje jungelbarna kan dekke på til et høstlig og fint langbord, eller hva med å servere restesuppe ute i naturen? Det tredje og siste kriteriet i konkurransen er gjennomførbarhet. Vi trenger ikke flere avanserte løsninger for matsvinn i denne konkurransen. Det viktigste for at flere skal kunne følge etter, og bli inspirert til å bruke opp restene er å holde det enkelt! Kjente restematretter som gryter, supper og smoothies er ypperlig å ha.

Konkurransen annonseres her på Matjungelen sine sider torsdag 5.oktober og varer til torsdag 25.oktober.

Dette blir en spennende konkurranse, med engasjerte jungelbarn og stolte voksne.

Hva kan vi gjøre for å kutte matsvinnet?

Kjøpe mat som er sunt for kroppen, men ikke kjøp mer enn du klarer å spise opp

Lage porsjoner som er passelig store, da slipper du å overspise eller kaste mat

Planlegge innkjøpene og måltidene.

Oppbevare maten riktig.

Ha oversikt over hva vi har i skap og kjøleskap.

Lukte om maten er spiselig, ikke stol blindt på datostemplingen med mindre det står «siste forbruksdag». “Best før” er ikke nødvendigvis “dårlig etter”.

Bruke restene  – vær kreativ eller finn gode oppskrifter på restemat.

Grønnsaksskrell og beinrester fra kjøtt og fisk kan brukes en gang til før du kaster dem – kok kraft på det og frys ned kraften.

Matsvinntips fra Apeltun skole

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Ukemenyer til sommersesongen

Ukemenyer til vårsesongen

Tips til påskekos på SFO

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top