Tema for april: Mat fra jord til bord
Det er mange krefter i sving for at vi skal få mat fra jord til bord, og det er viktig for barna å ha en forståelse for. Både jorda, frøene, sola, meitemarken, insektene, dyrene og menneskene har jobbet for at vi skal få noe å spise. Maten er virkelig noe å takke for.
Hva sier rammeplanen?
I rammeplanen for SFO står det at SFO skal støtte barnas naturlige nysgjerrighet og lyst til å skape og være kreative, engasjerte og utforskende. I tillegg skal SFO støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO bør legge til rette for at barna kan være utendørs en del av tiden de er i SFO hver dag. SFO kan vurdere hvordan områder i lokalmiljøet, for eksempel skogholt, andre naturområder eller aktivitetsanlegg, kan brukes i lek, utforsking og fysisk aktivitet.
La barna være med på matens reise fra jord til bord!
Gjennom praktiske og utforskende aktiviteter vekkes barnas nysgjerrighet for maten og samspillet i naturen. Da kommer dere tett på matens opprinnelse, for maten vi sanker og dyrker selv har kort reisevei fra jord til bord. Men mye av maten vi kjøper i butikken kan ha vært på en lang og ressurskrevende reise før den til slutt havner på bordet vårt. Med en forståelse for hvor maten vi spiser kommer fra, og hvilke ressurser som kreves for å produsere den, gir vi barna et godt grunnlag for å ta veloverveide og miljøbevisste matvalg.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i april, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Aktiviteter med barna
Aktivitet: Dyrking
I denne aktiviteten kan barna dyrke sin egen mat. Det kan være utrolig spennende for barna å følge med på hvordan frøene spirer i jorden og blir til mat som vi kan spise. Dette er en fin måte for barna å lære om alt som kreves av ressurser for å produsere maten vi spiser.
Aktivitet: Frøbomber
Spre innsektsvennlige villblomster i naturen som guerilla-gartnere! Dette er en fin måte for barna å bli bevisst på den viktige jobben som humlene og biene gjør.
Aktivitet: Gjendyrking
Her kan barna gjendyrke rester av grønnsaker som stangselleri, og salat. Gjendyrking betyr å dyrke på nytt og er også en fin måte å redusere matsvinn på.
Introduksjonsfilm til barna
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om å så frø
Hvordan planter man et frø? Hvordan kan frøet bli til en stor plante? Og hvordan vet frøet om det skal vokse opp eller ned? Jungelbarna har mange spørsmål om det å dyrke selv. Denne gangen har vi fått hjelp av Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge, og hun kan svaret på det meste!
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om dyrking
Hvordan planter man ting? Og finnes det en grønnsak som er hardere enn tre? Her er det barna selv som får spørre om alt de lurer på om dyrking av grønnsaker, og en ekte grønnsaksdyrkingsekspert – Pernille på Huseby gård, forteller og forklarer.
Kompetanseheving for personalet
I disse dypdykkene får du lære mer om matens vei fra jord til bord, og hvordan vi sammen med barna på SFO kan lære mer om dette gjennom aktiviteter som dyrking og å gå på (lovlig) epleslang! Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
Fra jord til bord på under 15 minutter
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
Fra jord til bord på under 1 time
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Webinar – Kom i gang med dyrking på SFO
I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO.
Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang dyrkeprosjekter og sammen skal vi utforske de mulighetene som ligger i å dyrke fram en helt egen matjungel sammen med barna. Det trenger ikke være vanskelig, det viktigste er å starte enkelt og hoppe i det!
Utforsk også
Dypdykk: Bærekraftig mat på SFO Mat i sesong
Aktiviteter: En råvare i fokus Sesongkalender Bingo – spiselige ville vekster
Mer inspirasjon: Dyrk din egen Matjungel Fakta om spiselige ville vekster Skolehager i Norge
Verktøykassen i tre nivå: Dyrking i vinduskarmen, poteter i bøtte og dyrking i pallekarm.
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.