Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Utforsk sesongene med norske råvarer

I Norge har vi tilgang til et godt og bredt utvalg av frukt, bær og grønnsaker i butikken hele året. Det er fordi vi importerer det vi ikke kan produsere selv. Men har du tenkt på hvorfor det er spennende og smart å spise norske råvarer når de er i sesong? 

Støtt bonden og tenk bærekraft

Når vi velger norske råvarer i sesong støtter vi den norske bonden. Det norske landbruket sørger for arbeidsplasser, og vi kan være selvforsynt med god mat i perioder hvor det kan være vanskelig eller dyrt å importere. Samtidig tar vi vare på all den gode kunnskapen og tradisjonene i det norske landbruket.

Norsk frukt og grønt i sesong har oftest kort vei fra jord til bord, og derfor er maten helt fersk når den når deg. Slik blir det også mer bærekraftig å spise mat i sesong. 

Ofte er det god sammenheng mellom et bærekraftig kosthold og et helsefremmende kosthold. Mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og litt mindre rødt kjøtt er bra for både helse, miljø og lommebok. 

Les intervju med eplebonden Arita fra Åkre gård i Hardanger

 

Gled deg til sesongens smaker

Alle venter vi vel spent på når de norske jordbærene kommer, og mange venter også på nypoteter og nykål. De norske råvarene i sesong smaker ofte ekstra godt. Tenk for eksempel på hvor godt den første biten av et norsk Aroma-eple smaker om høsten. Når de norske produktene kommer til butikken er de både ferske og fristende. Dessuten er de også rimelig og næringsrike. Agurk, rabarbara, asparges, salat, blomkål, gulrøtter, løk, poteter og epler gir deg et variert og fargerikt kosthold. Gjennom hele sommeren og høsten kommer det nye varer i butikken, og mange norske grønnsaker som poteter, kål og gulrot kan lagres lenge og spises gjennom vinteren. 

Prøv Matjungelens sesongmat-bingo

 

Let etter skattene

Det kan være spennende for både små og store å smake på alt etterhvert som det nå kommer i sesong. Se hvilke norske råvarer dere finner neste gang dere er i butikken.  En enkel måte å spotte dem på er å lete etter NytNorge merket.

God jakt i matjungelen!

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med Opplysnigskontoret for frukt og grønt.

Du kan lese mer om norsk mat i sesong på frukt.no

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Med mat som verktøy for rammeplanarbeidet

Ny rammeplan er på plass og vi tok en prat med Mona Gjøse Skaaren fra Jåtten SFO og Terje Wiik fra Nettverket for SFO om hvordan vi kan komme i gang innenfor de ressursene vi har.  I webinaret under kan dere høre mer om hvordan Matjungelen kan brukes som et verktøy i arbeidet med rammeplanen ...

Matredderne på Gomalandet SFO

På Gomalandet SFO i Kristiansund har Berit Ulriksborg satt i gang et suksessprosjekt for å redde mat sammen med barna på SFO. Tre dager i uken henter hun mat på nærbutikken som ellers ville bli kastet. Og det blir det masse god mat av!  Kan du fortelle litt om hvordan dere startet med matreddingen? Det ...

Slik går det med Jungelaksjonen

Flere av dere har vært med å bidra i Jungelaksjonen for havet, og vi har fått en oppdatering fra Mari i Phamai hvor hun forteller hvordan det går i Laos. En liten oppdatering fra Phamai: "Det har jo dessverre vært ganske stille det siste året, grunnet covid. Laos har vært i lockdown over flere uker ...

Ny rammeplan + Matjungelen = Sant

Nå kommer endelig den nye rammeplanen for SFO og Matjungelen er et ypperlig redskap for dere som skal bake rammeplanen inn i hverdagen. Vi i Matjungelen gleder oss til den nye rammeplanen trer i kraft fra august 2021. Vi håper at det kan bidra til en enklere hverdag for dere på SFO, samtidig som barna ...

Matredding før ferien

Før ferien kan det være lurt å ta en liten opprydding i skapene . Her er noen gode tips til hvordan vi kan redusere matsvinn og få tømt skapene før sommeren: Brød Lag krutonger og bruk som topping i supper Frys ned brød i skiver og tin de i brødristeren når de skal serveres Lag ...

Plastjakt med jungelbarna på Sannidal

På Sannidal SFO har både plasjakt og sorteringsstaffett vært stor suksess. De er også et perfekt eksempel på at selv om de ikke har full matservering akkurat nå, så kan de likevel gå på oppdagelsesferd i Matjungelen hver eneste måned. Vi har tatt en prat med Vibeke Herfoss som er SFO-leder på Sannidal om hvordan ...

Top