Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Fruktfest for restematvinnerne!

En fruktfest med festsmoothie, fruktpinnsvin, slangeagurkslanger, klementinroser og vannmelonkake – det blir ikke bedre enn det! Apeltun SFO var vinneren av Matjungelens restematkonkurranse, og fikk en fargerik premie til hele SFO, et sett med stavmiksere og selvfølgelig et diplom for innsatsen. De har levert inn det beste forslaget til hvordan man kan redusere matsvinn, med et trivelig restemåltid.

 

Rester fra smørelunsj blir mystiske pannekaker og magisk smoothie

SFO sitt vinnerbidrag handlet om hvordan de kunne bruke opp restene fra smørelunsjen de har på skolen hver dag. Restene mikset de inn i en kreativ pannekakerøre og kalte det mysteriepannekaker. De laget også magismoothie med rester fra fruktpausen sin som de serverte til pannekakene. Les mer om vinnerbidraget her.

Dette smøremåltidet ville juryen gjerne se nærmere på, og fikk lov til å være med på skolens smørelunsj før SFO startet. Her fikk barn spise et godt og næringsrikt måltid  sammen i skoletiden, med brød, pålegg, frukt og grønt. Det er ikke mange skoler som serverer smørelunsj til barna hver dag, men på Apeltun har de et godt system, og man betaler 15 kr for hvert måltid, inkludert frukt og drikke. Det er imponerende. Men likevel blir det rester og da er det så bra at barna kan komme med løsninger for hvordan man kan redusere matsvinnet. Kanskje er det barn på andre SFO også som har noen gode idêer?

Spis opp maten

Barna visste godt at frukt og grønt er bra for kroppen, men de fortalte også at det er viktig at vi spiser opp restene. Ellers bruker vi opp mer av jordas ressurser enn vi trenger, og det er  jo ikke bra. Det ble ikke så mye rester igjen fra fruktfesten denne dagen, det var jo så innmari godt! Men de restene som var igjen ble spart til Ugandamarkedet som skolen arrangerte dagen etter.

Fruktfest for 140 barn

Fruktfesten ble arrangert av juryen selv, Kathrine Marthinsen- prosjektleder i Matjungelen, Hedda Refsum fra Helsedirektoratet, Gerd Byermoen fra Frukt.no, og Mette med barna Oskar og Matilde Nygård Havre fra «Spis opp maten»  3.klasse fikk være med juryen på å forberede til fest, siden det var denne gruppen som sendte inn selve vinnerforslaget fra SFO, og de laget fruktspyd og smoothies til den store gullmedaljen. Festen skulle holdes for alle 140 barna på SFO, og da er det bra å få litt hjelp. Først gikk 3. og 4.klasse for å servere fruktspyd og smoothie til 1. og 2.klasse, deretter var det duket for fest i kantinen for de eldste.

Det ble dekket på til langbord i kantinen, med fukt og bær i alle former og fasonger. Banandelfiner, fruktpinnsvin og agurkslanger snek seg rundt på bordet, før de ble spist av ivrige barn og voksne. Det var også tid til en quiz om frukt og restemat og utdeling av diplom og aktivitetshefter, før vi pakket sammen og tok helg.

Redd de ensomme bananene!

Mette Nygård Havre hadde én viktig utfordring til jungelbarna på SFO. Redd de ensomme bananene! Bananer blir som regel solgt i store fine klaser, men det blir ofte liggende ensomme bananer igjen i fruktdisken. Hvis ingen tar med seg disse i handlekurven blir de som regel kastet av matbutikken, selv om de er helt fine å spise. Vi som handler kan derfor redde mange bananer fra det grusomme bosspannet, hvis vi også plukker med oss de ensomme bananene. Denne oppfordringen var enkel og konkret å gjennomføre, og vi håper mange jungelbarn forbarmer seg over bananene når de er med foreldrene på handletur fremover. På fruktfesten brukte vi restene av bananer fra skolefrukt til å lage smoothie og banandelfiner.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Ukemenyer til sommersesongen

Ukemenyer til vårsesongen

Tips til påskekos på SFO

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top