Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vinner av restematkonkurransen

Apeltun SFO vant Matjungelens restematkonkurranse denne uken! Utfordringen var å lage et næringsrikt og trivelig restemåltid, og vise kreativ og god bruk av restemat for å unngå matsvinn. Apeltun skole imponerte stort med kreative mysteriepannekaker og magismoothie av smørelunsjrester!

 

Jungeldronningen Cathrine Tordal
Cathrine Tordal har hovedansvaret for Matjungelen på Apeltun SFO, og går nå under kallenavnet «Jungeldronningen». Hun ledet an i restematkonkurransen sammen med 3.klassingene på SFO. – Det var stor suksess og barna koste seg masse! Sier Cathrine.

 

Har dere mye rester på SFO?
– Vi på Apeltun skole er så heldig og har skolemåltid hver dag. Erfaring viser at vi alltid har rester igjen på slutten av uken. Vi er dessverre ikke flinke nok til å bruke opp disse restene, da vi ikke vet helt hva vi skal bruke de til.
Mysteriepannekaker og magismoothie

 

Hvordan brukte dere restene i konkurransen?
-Med restene fra smørelunsjen og noen varer fra butikken som var nedpriset til 40% på grunn av dato, laget vi Mysteriepannekaker og Magismoothie! Vi brukte rett og slett ordtaket «man tager hva man haver», altså frukt/grønt-restene fra smørelunsjen, og putter dem i en blender slik at det ble en slags røre. Så blandet vi denne inn i en pannekakerøre. Vi lagde røren enda litt sunnere, ved å bruke bananer, havregryn som kvernes til havremel, melk og litt kesam.

 

Ble det godt da?
– De ble knallgode! De restene som barna ikke ville ha i pannekakene sine, blandet vi sammen til en smoothie og serverte sammen med pannekakene. Så snakket vi masse om restemat sammen, mens vi spiste.

 

Restemat til folket!

 

Var det bare barna som fikk smake?
– Nei, foreldrene som kom og hentet barna på slutten av opplegget, de fikk også smake på pannekakene. Og så måtte foreldrene tippe hva som var i mysteriepannekakene. Jeg har også laget pannekaker til lærerne i dag, det var mye pannekakerøre igjen fra fredag! Rester av restene altså.
Barna skulle rett hjem å lære foreldrene dette, så nå blir det magisk mat over hele Apeltun. Barna fikk være med og velge hva de skulle ha i pannekakene og i smoothien, de hjalp til med å lage maten og satte sammen bord til langbord.

 

Næringsrikt og godt

 Hva hadde dere egentlig i disse mysteriepannekakene? 
– Både paprika, gulrot, salat, sitron, eple, kiwi og ananas gikk i pannekakerøren. Barna var litt bekymret for at det skulle bli klumper i pannekakene og var veldig skeptiske, men det ordnet vi ved å putte alt i en blender- da merket vi jo ikke noe til alle grønnsakene vi hadde «lurt» inn i røren! På denne måten fikk barna i seg masse næringsrik mat, fiber, vitaminer, mineraler, og proteiner blant annet.

Dette mener Jungeljuryen

Juryen i restematkonkurransen, Hedda fra Helsedirektoratet, Gerd fra Frukt.no, Mette, Matilde og Oskar fra #Spisoppmaten og Kathrine prosjektleder i Matjungelen, var alle enige om at Apeltun hadde det beste bidraget i konkurransen. Det var flere gode forslag fra andre SFO, og noen hadde vært veldig flinke med å lage en trivelig ramme rundt måltidet. Men Apeltun stakk av med seieren.

Kriteriene for restematkonkurransen:

  • Gjennomførbarhet: Er det enkelt for andre barn og voksne å gjøre det samme?
  • Kreativitet: Kan dere tenke ut en helt ny måte å spise rester på? Eller kan dere sende inn forslaget på en morsom og kreativ måte?
  • Trivelighet: Beskrive og vise hvordan måltidet er trivselsskapende, og bidrar til matglede og inkludering.
  • Reduksjon av matsvinn: I hvilken grad måltidet er bærekraftig, ved at dere bruker opp eller unngår matrester med idéen deres.
  • Godt for kroppen: Det som er godt for kloden bør også være godt for kroppen. Måltidet som lages må også være næringsrikt.

Apeltun hadde et fullverdig og enkelt måltid med god bruk av rester, både fra smørelunsj og med mat nær utløpsdato fra nærbutikken. De lagde også rester av restene igjen, for lærerne på skolen. Det var næringsrikt og kreativt og med morsomme navn på rettene og barna fikk være med på å lage maten og dekke på til et trivelig langbord. Med så fornøyde barn og voksne som resultat mener juryen dette er en god oppskrift på et trivelig restemåltid.

 

FOTO: Astrid Waller og Lene Vinje, frukt.no

 

Fruktfest med hele juryen på besøk

Apeltun SFO vinner derfor en fruktfest og et sett med stavmiksere! Juryen kommer på besøk fredag 3.november for å arrangere festen, med frukt og grønt i mange former og farger. – Vi gleder oss masse til å treffe både Jungeldronningen og Jungelbarna, og se hvordan Matjungelen ser ut på Apeltun SFO! Sier Gerd Byermoen fra Frukt.no.

 

Hva er ditt beste restetips? Send gjerne forslag til oss på post@matjungelen.no.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top