Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kom i gang med dyrking på SFO

Dyrking kan være alt fra å så karsefrø på bomull i vinduskarmen, til å lage en hel kjøkkenhage. I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO.

Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang dyrkeprosjekter og utforske de mulighetene som ligger i å dyrke fram en helt egen matjungel sammen med barna. Det trenger ikke være vanskelig, det viktigste er å starte der dere er komfortabel og bare hoppe i det.

Under finner dere webinaret, et lite sammendrag og flere nyttige lenker som dere kan bruke hvis dere skal sette i gang med dyrking. Se gjerne webinaret sammen på et avdelingsmøte.

Se hele webinaret her:

Hvorfor dyrke?

Dyrking er en fin måte for barna å oppdage hvor maten kommer fra, hele veien fra jord til bord. Det legger også til rette for gode natur og matopplevelser for barna.

Innendørs dyrking

Spirer og mikrogrønt er enkelt å komme i gang med og barna liker smaken. Erter eller solsikkefrø er gøye å dyrke, og det er ingenting i veien for å bruke gamle fuglefrø eller erter fra butikken.

  1. Bløtlegg frøene over natten
  2. Så frøene tett i tett i en beholder med jord
  3. Vann frøene og hold jevn fuktighet
  4. Det tar ca 10-14 dager før de er spiseklare
  5. Klipp, spis og la dem gro igjen

I kasser og potter

  1. Du trenger: jord, frø, potter, merkepinner og et brett til å ha under.
  2. Planten trenger: godt lys, jevn vanning og  kanskje støttepinner.
  3. Husk å «herde» planten før dere setter dem ut. Det betyr at du tar dem med ut på dagtid og inn om natten den første uken.

I plantekasser

  1. Sett opp kassene dere dere vil ha dem, gjerne sørvent med mye sol
  2. Legg papp i bunnen
  3. Ha et lag med drenering i bunnen og jord oppå
  4. Plant i vei!

Direkte i bakken

  1. Dyrk i den jorden dere har
  2. Prøv gjerne gravefri dyrking: Dekk jorden med papp og legg kompost, høy eller gressklipp på toppen. Gravefri dyrking holder på fuktigheten og bekjemper ugress.

Noen eksempler på enkle vekster som dere kan dyrke på SFO

  • – Poteter
  • – Reddik
  • – Sukkererter
  • – Squash og gresskar (disse vokser fort og blir store)
  • – Jordbær, rabarbra og bær (de kommer igjen år etter år)

 

Annikken utdyper alle punktene i webinaret sitt, så vi anbefaler å ta en titt før dere setter i gang. Det ligger også mange fine filmer og ressurser på Økologisk Norge sine nettsider og Skolehager i Norge.

Husk at det ikke trenger å være så vanskelig. Start i det små og utvid etterhvert, det viktigste er å komme i gang.

Andre nyttige lenker

Fra jord til bord – Månedens tema for april. Her finner dere aktiviteter og ressurser for å komme i gang med dyrking på SFO.

Dyrking – Aktivitetsopplegg som dere kan gjøre sammen med barna om dyrking

Frøbomber – Aktivitetsopplegg hvor dere kan lage frøbomber som sprer ville vekster i naturen.

Video fra skolefrukt.no Fine filmer fra skolefrukt.no som viser hvordan tomat, eple og gulrot blir til fra frø til høsting.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tofte SFO krydrer hverdagen med matlaging

Hos Tofte SFO er mat og måltidsglede et av punktene i rammeplanen som de har jobbet spesielt mye med. Med matlaging på menyen gir de barna rom til både mestring, matglede og sosialt fellesskap. Denne artikkelen ble først publisert i magasinet hos SFOnett. På sørspissen av Hurumhalvøya i Asker kommune, omkranset av både fjord, skog ...

Vinn råvare-gavekort på 1000 kroner!

Hjelp oss med å bli enda bedre – og bli med i trekningen av et råvare-gavekort på 1000 kroner, til innkjøp av fisk og sjømat til deres SFO/AKS! Vi trekker 5 heldige vinnere. I forrige uke sendte vi ut den årlige spørreundersøkelsen til alle som er påmeldt i Matjungelen SFO. Vi håper at så mange ...

Nye oppskrifter til SFO og AKS er servert!

Vi gjentar suksessen og gir dere enda flere oppskrifter til SFO og AKS. De er både raske, rimelige, i tråd med kostråd og kan lages til mange, på lite budsjett, med norske råvarer i sesong. Og, ikke minst: De smaker skikkelig godt. Næringsrike og bærekraftige oppskrifter til SFO og AKS All respekt til matansvarlig som ...

Top