Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Magiske Matjungelen

I januar starter det gratis aktivitetsprogrammet Matjungelen, der over 4500 barn i Hordaland skal delta og utforske en jungel av mat. Programmet gir en leken tilnærming til å lære mer om mat og bærekraft i SFO-tiden.

 

Matjungelen ble opprettet etter oppfordring fra helseminister Bent Høie, og startet som et pilotprosjekt med seks SFO i fjor. Nå står hele Hordaland for tur. Engasjementet og iveren til å komme igang er stor. Olsvik skole i Bergen var en av skolene som deltok i pilotprosjektet, og som har meldt seg på for å delta igjen.

Vi hadde veldig god erfaring fra forrige deltagelse av Matjungelen, og gleder oss til å starte opp igjen. Barna synes at det var spennende, vi voksne lærte mye via nettkurset og foreldre satte stor pris på at barna fikk delta. Vi fikk et systematisk opplegg hvor barna ble engasjert rundt spennende og aktuelle tema, forteller SFO-leder, Mona Olafsen.

 

Havregrøt med epler var veldig populært da Olsvik SFO arrangerte grøtbar.

Bidrag for å styrke SFO
Basert på de gode resultatene fra pilotprosjektet ble Matjungelen videreført og skal utvides.

– Etter de positive resultatene fra pilotprosjektet, anbefalte Helsedirektoratet en videreføring av Matjungelen. Vi er glade for at arbeidet videreføres gjennom Folkelig og at enda flere barn får muligheten til å engasjere seg i, og lære om mat og måltider som er bra for kropp og klode. Matjungelen kan også være et bidrag til å styrke kvaliteten i SFO/AKS som regjeringen har uttrykt ønske om gjennom Jeløya-plattformen, forklarer Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet. (foto: Finn Oluf Nyquist)

Barn som endringsagenter
Matjungelen er initiert av Helsedirektoratet, som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Den sosiale entreprenøren Folkelig leder prosjektet i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Prosjektleder i Matjungelen og gründer i Folkelig, Kathrine Marthinsen, arbeider aktivt for at barn skal bli gode pådrivere for bedre folkehelse.

I Folkelig har vi jobbet lenge med å engasjere barn i mat og bærekraft. Vi ser godt at dette er temaer som opptar barn, og som de mener er viktige. De har en sterk rettferdighetssans og har stiller spørsmål ved viktige temaer knyttet til mat og miljø. Derfor er det viktig å bygge videre på engasjementet deres og gi de rom for å lære mer om disse temaene. Ofte smitter engasjementet deres over på flere i familien, og dette er med på å gjøre barna til sterke endringsagenter for en mer bærekraftig og matglad fremtid, sier prosjektlederen.

Høsten og vinteren har blitt brukt på å videreutvikle tilbudet med mer digitalt innhold og flere metoder for kompetanseheving av SFO-ansatte. Matjungelen vokser, og alt materiell vil være åpent og tilgjengelig for alle på nettsidene fra januar 2019. I løpet av de kommende årene skal tilbudet forankres i kommuner og skoler over hele landet. Her vil alle SFO’er blant annet få muligheten til å få dedikert oppfølging, slik som de 57 påmeldte SFOéne i Hordaland får i år.

SAMSUNG CSC

Matnyttig innhold over tid

Matjungelen er laget på SFO sine premisser når det gjelder tilgjengelig plass og utstyr, begrensede budsjetter og travle hverdager. Alt materiale er tilgjengelig på nett, slik at det kan tilpasses hver enkelt SFO. Mona Olafsen ved Olsvik skole SFO har også fått nytte av kunnskapen og materialet i ettertid.

– Vi har brukt oppskrifter og ideer flere ganger. Wraps med fiskekaker for eksempel og havregrøt med bærblanding. Nå ser vi ser vi frem til enda flere ideer og gode oppskrifter.

Fra januar 2019 vil det være oppdaterte e-læringsmoduler, aktivitetetsopplegg for SFO og enda flere oppskrifter tilgjengelig. Alt materiale vil bli publisert her på nettsidene. Lurer du på om din SFO er påmeldt?

Påmeldte Matjungelen-SFO januar 2019:

 1. Olsvik skole
 2. Nattland oppveksttun
 3. Haukeland skole
 4. Rossland skule
 5. Christi Krybbe skole
 6. Mjølkeråen skole
 7. Strussham skole
 8. Vestbygd skule
 9. Strandvik Montessori skule
 10. Kyrkjekrinsen skole
 11. Alversund Skule
 12. Kløvheim skule
 13. Seim skule
 14. Blomvåg skule
 15. Uggdal skule
 16. Sveio skule
 17. Knarvik barneskule
 18. Ny Krohnborg skole
 19. Ulveset skole
 20. Lyshovden oppveksttun
 21. Holen skole
 22. Ostereidet barneskule
 23. Haugland skole
 24. Fjellsdalen skole
 25. Smørås skole
 26. Landås skole
 27. Bjørndalsskogen skole
 28. Trengereid oppveksttun
 29. Grasdal skole
 30. Li skole
 31. Røldal skule
 32. Skogsvåg skole
 33. Bulken skole
 34. Lindås barneskule
 35. Svortland skule
 36. Kronstad skole
 37. Skranevatnet skole
 38. Seljedalen Skole
 39. Møhlenpris skole
 40. Søråshøgda skole
 41. Løvås oppveksttun skole
 42. Hillestveit skule
 43. Minde skole
 44. Sagvåg skule
 45. Sædalen skole
 46. Odda barneskole
 47. Manger skule
 48. Skarveland skule
 49. Kinsarvik skule
 50. Krokeide barneskole
 51. Erdal barneskole
 52. Stranda skole
 53. Haus skule
 54. Træet skule
 55. Ulsmåg skole
 56. Knappskog skole
 57. Lysekloster skole

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mangfold og matglede på Låby SFO

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Ukemenyer til sommersesongen

Ukemenyer til vårsesongen

Fakta
– Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for SFO som inneholder aktivitetsopplegg for barna, en kompetansehevingspakke for SFO-ansatte, informasjonsmateriell og oppskrifter til bruk på SFO. Alt materiell er tilgjengelig digitalt. .

– Matjungelen er initiert av Helsedirektoratet, som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Folkelig leder prosjektet i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

 
Top