Høybråten AKS på Stovner i Oslo har god plass til matlaging i hverdagen. Vi tok en prat med kjøkkenansvarlig Susanne Tiller som har mye snacks å by på når det gjelder matlaging med barna og det å skape positive måltidsopplevelser.
Hvordan jobber dere med matlaging på Høybråten?
Vi lager mat i tråd med retningslinjene fra Helsedirektoratet. Vi lager all maten fra bunn, og tilbyr ikke søtsaker eller matvarer med tilsatt sukker utenom ved spesielle anledninger.
Hovedsakelig lager vi vegetarisk mat, men vi inkluderer også ofte fisk. Erfaringen med å lage mat uten kjøtt er at alle kan spise fra den samme gryta, som er mer inkluderende, og kan lette arbeidet for personalet da det blir færre mathensyn å ta stilling til.
I tillegg gir det mulighet for at barn opplever nye smakssammensetninger. Det at barn kan relatere vegetarisk mat til noe som smaker godt er viktig for å påvirke barns spisevaner og gjøre dem mer utforskende og nysgjerrig på mat.
Vi fokuserer på at måltidet blir en positiv og spennende opplevelse, og ser viktigheten av å formidle matkunnskap og folkehelse til barn. Dette innebærer blant annet at vi kommuniserer på en måte som kan skape engasjement rundt mat og matvarer gjennom involvering og utprøving av nye smaker og ferdigheter.