Tema for september: Mat i sesong
Norske råvarer i sesong er både ferske, fargerike og fristende. Dessuten er de også rimelige og næringsrike. Å velge de råvarene som er i sesong der vi bor gir oss et variert og bærekraftig kosthold. For det er ofte bedre for miljøet om vi kan unngå transport av mat over store avstander.
Hva sier rammeplanen?
Det står i rammeplanene at SFO skal støtte opp under verdier, holdninger og handlinger som fremmer en bærekraftig utvikling. SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO skal oppmuntre barn til å reflektere og handle etisk og miljøbevisst, vise solidaritet og ta veloverveide valg. Når mat blir servert i SFO, bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk.
Spise etter årstidene
Om våren kan man gå på tur og finne spennende spiselige ville vekster i skog og mark. Når sommeren nærmer seg begynner det å bugne av fargerike og smakfulle norske råvarer i butikken. På høsten kan vi virkelig høste av markens grøde og det kan være spennende for både store og små å lete etter sopp og bær i skogen. Så kan man sylte og safte det vi ikke rekker å spise, og lagre til vinteren. Når vinteren kommer er det sesong for noen fiskeslag, torsken for eksempel, som liker seg best i kaldt vann. Det er alltid noen matvarer i sesong som man kan fokusere på gjennom måltider og matlagingsaktiviteter på SFO.
Dette finner dere i månedens tema
Barna får et innblikk i årstidene hos eplebonden Arita i Hardanger, gjennom månedens “Hvorfor det da?” film. I aktiviteten Epleforskning får barna i oppgave å smake på ulike norske eplesorter og lære hva som er positivt med å spise norske epler i sesong, både for kroppen og for kloden. Dere kan også lage deres egen sesongkalender. Dette gir barna et visuelt og sanselig bilde på de ulike årstidene gjennom norske råvarer.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i september, når det bugner av norske råvarer i butikken og i naturen. Men dere velger selv når dere ønsker å fokusere på temaet – det er alltid noe som er i sesong!
Filmer for barna
Disse filmene er fine å se sammen som en introduksjon på temaet Mat i sesong. Her er mange spennende fakta om det å være en fruktbonde, og kanskje pirrer den nysgjerrigheten for mer utforsking og undring sammen.
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om epledyrking
Hvor mange epletrær må man ha for å ha en gård? Og hvor bor egentlig eplebonden? Her får barna svaret på alt de lurer på av fruktbonden Arita.
Jungelbarna besøker eplebonden
Bli med til Hardanger for å høste epler på Åkre gård, sammen med jungelbarna fra Mathopen SFO. Her får vi plukke, smake, og lære om norske epler med eplebonden Arita.
Aktiviteter med barna
Aktivitet: Sesongkalender
Dekorer SFO med norske råvarer i sesong gjennom året! Med denne aktiviteten får barna et visuelt og sanselig bilde på de ulike sesongene gjennom norske råvarer. Barna får et innblikk i hvilke råvarer som produseres i Norge, og når de ulike råvarene er i sesong.
Aktivitet: Epleforskning
Barna får i oppgave å smake på ulike norske eplesorter og stemme på den sorten de liker best. Deretter blir de utfordret til en blindsmaking for å sjekke om de kan kjenne forskjellen på de ulike sortene. Ypperlig aktivitet å bruke for å markere den norske epledagen, siste tirsdag i september.
Aktivitet: Jungelbingo – Mat i sesong
Se om dere klarer å smake på alle råvarene i Matjungelens jungelbingo om mat i sesong! Denne aktiviteten er kort og enkel å starte med som en fin introduksjon for barna. Den kan også gjøres over et lengre tidsrom.
Kompetanseheving for de voksne
I disse dypdykkene får du lære mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Under kan du velge det formatet på kompetansehevingen som passer best for dere.
MAT I SESONG PÅ UNDER 15 MINUTTER
Video og refleksjonsspørsmål om temaet, som du kan gjøre individuelt eller i personalgruppen, på under femten minutter.
MAT I SESONG PÅ UNDER 1 TIME
Video, refleksjonsspørsmål og gruppeoppgaver om temaet, passer fint å gjøre i fellesskap på personalmøter.
Utforsk også
Oppskrift: Eplevafler Havregrøt med eple og bringebær
Dypdykk: Bærekraftig mat på SFO Fra jord til bord
Aktiviteter: En råvare i fokus Sanseløype
Fra jungeltelegrafen: Utforsk sesongene med norske råvarer September er måneden for norske epler Bli kjent med fruktbonden Arita Sesongkalender for frukt og grønt (frukt.no)
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.