På Borge SFO har jungelbarna svingt i gang med sitt helt eget dyrkeprosjekt, nemlig poteter i bøtte!
Ikke bare synes barna det var kjempespennende å få være med å dyrke selv, men de har også fulgt potetene hele veien fra jord til bord.
Borge SFO dyrker poteter i bøtte
Prøvekaniner for Matjungelens nye verktøykasse
I 2021 var Borge SFO pilot for innholdet i den nye verktøykassen til Matjungelen, hvor SFO kan finne inspirasjon til prosjekter som går over lengre tid, og med ulike nivåer å bryne seg på. Foreløpig inneholder verktøykassen innhold knyttet til dyrking og matredding.
For dyrking, for eksempel med poteter i bøtte, er ikke gjort på én dag men det er en utrolig spennende prosess å følge med på.
Poteter i bøtte
Poteter i bøtte er en spennende aktivitet å gå i gang med på SFO nå når våren er her. Det er en aktivitet som barna kan følge fremover mot sommeren og helt frem til høsting. Potetene kan brukes til å lage en deilig suppe når høsten er her. Oppskriften på en knallgod og enkel indisk potetgryte finner du her.
Potetdyrking i bøtter er et av flere dyrkingsopplegg du finner i vår verktøykasse for større prosjekter over tid på SFO. Her er det bare å slå seg løs og utforske Matjungelen sammen med barna!
Potetpatruljen på Borge SFO
Å dyrke poteter er ikke så veldig vanskelig, og det kan faktisk gjøres i en bøtte. Det er en morsom reise hvor barna kan følge med på de forskjellige stadiene og hvordan én potet kan bli til en hel haug! Dette fikk barna på Borge SFO prøve seg på i fjor, og det med stor suksess. Bare se så flotte poteter de fikk!
Vi har tatt en prat med daglig leder ved Borge SFO, Stine Thormodsen, for å høre hvordan det var å dyrke poteter i bøtte sammen med barna.
Hvordan har det gått å dyrke poteter i bøtte på SFO?
Vi synes det å dyrke poteter i bøtter ble et vellykket prosjekt. Det krever liten plass, lite utstyr og lite stell. Potetplantene vokser fort og barna syntes det var gøy å følge med. Ekstra gøy ble det da de så hvor mange poteter det var blitt, og potetenes ulike størrelser og fasonger. Dette var helt nytt for mange av dem.
Hvordan involverte dere barna?
Barna var med på alt. De fuktet potetene ved spiring inne først, laget hull i bøttene, vannet underveis, passet på og høstet dem til slutt.
Av og til synger vi også for dem!
Vi delte barna inn i mindre grupper. Hvert trinn hadde ansvar for sine bøtter.
Hva har barna lært?
De lærte hvordan poteter blir til i et lite format. I og med at de deltok i hele prosessen lærte de trinn for trinn hvordan man kan dyrke. De lærte også at det ikke trengs stor hage for å dyrke egen mat.
Tips til andre SFOer
Vårt beste tips til andre skoler som har lyst å prøve seg på potetdyrking i bøtte er: Bare sett i gang! Gjør det enkelt og ta med barna! Ta bilder underveis og heng dem opp slik at foresatte også kan følge med. Vi har hatt det veldig gøy, og planen er å dyrke poteter i år også. I tillegg sår vi både tomater, urter, krydder og solsikker!
Så det er det ikke noe annet å gjøre enn å stikke fingeren i jorda, og gjøre én potet om til en jungel av poteter.
Fra jord til bord
Månedens tema i Matjungelen SFO for april er «Fra jord til bord«. Når barna får være med på å sanke og dyrke selv, får de en forståelse av hvordan maten vår blir til. Da utvikles både respekt for bonden og maten vi spiser. Gjennom å gi barna ansvar, for eksempel ved å passe på et dyrkeprosjekt, bidrar man også til engasjement og mestring. Det kan igjen bidra til naturglede og et engasjement for å ta vare på naturen.
Du finner også andre spennende aktiviteter knyttet til temaet «Fra jord til bord» på aktivitetssiden, for eksempel Dyrking, Gjendyrking og Frøbomber
Litt om Borge SFO:
På Borge skole SFO i Porsgrunn kommune går det hele 118 matglade elever. De har vært trofaste deltakere i Matjungelen helt siden 2019.
Vi har tidligere snakket med Borge SFO om hvordan de bruker Matjungelen som verktøy for å utforske jungelen av mat og oppleve matglede i fellesskap med barna. Saken kan du lese her.
Da vi ble presentert for Matjungelen syntes vi det virket spennende. Vi ønsket å ta skrittet enda et steg inn i matverdenen. Vi ville utforske sammen med barna.
Borge SFO er fremoverlente og utforsker jungelen av mat sammen barna. På høsten lager de gjerne en deilig suppe av grønnsaker som de har dyrket selv. Barna lærer masse om hvordan grønnsakene vokser i jorda, og ikke minst hvordan de ser ut før de kommer i butikken.
Det er gøy å lage noe av produktet vi har fulgt i mange uker!
Borge SFO bruker også Matjungelen som en del av Vestfold og Telemark fylkeskommune sitt folkehelseprogram, Liv og røre.