Borge SFO tar oss med inn i Matjungelen

Alle kan finne sine egen vei rundt omkring i Matjungelen. Derfor er det ekstra morsomt å høre hvordan SFO’ene bruker oss. Vi tok en prat med Borge SFO som finner glede i barnas entusiasme og engasjement. Når de bruker Matjungelen har de bestemt seg for at litt er bedre enn ingenting – På den måten får de til kjempemasse! 

Hvordan er det på Borge SFO?

Borge skole SFO ligger i Porsgrunn kommune, og består av 102 elever og 10 ansatte. Skolen ligger bynært, men vi har likevel mange fine turområder som vi benytter oss mye av. 

Vi har alltid hatt fokus på mat og valgte for en del år tilbake å ha en utdannet kokk som står for matlagingen. Det gjør at det er en som har ansvar for å lage god og næringsrik mat fra bunnen av og at vi andre kan bruke tiden sammen med barna.

Da vi ble presentert for Matjungelen syntes vi det virket spennende. Vi ønsket å ta skrittet enda et steg inn i matverdenen. Vi ville utforske sammen med barna.

Hvordan bruker dere innholdet fra Matjungelen?

Vi lager månedsplaner for hver måned. Her setter vi Matjungelen inn som et av temaene og følger årshjulet som ligger på sfo.matjungelen.no. Der henter vi også tipsene til aktiviteter. 

Barna har lange skoledager og så vi gjør Matjungelen en dag i uka. Da bruker vi den dagen som barna har kortest skoledag. Annenhver uke er vi på tur og da tar vi med oss aktivitetene dit.

Da prøver vi også å lage mat som kan knyttes til temaet, for eksempel laget vi en fiskesuppe på bål da temaet var Fra fjord til bord.

Vi har også gjort det så enkelt som å steke epler eller paprika på bålet under et annet tema. Vi legger det alltid på et nivå som det er mulig å gjennomføre. Noen dager får vi til mye, andre dager får vi til bittelitt.

Vi er i tillegg så heldig at skolen er tilknyttet en andelsgård som SFO besøker i høstferien. Vi bruker høstferien fordi det er da vi har tid. Da høster vi grønnsaker som vi lager suppe av. Barna lærer masse om hvordan grønnsakene vokser i jorda, og ikke minst hvordan de ser ut før de kommer i butikken. Det passet perfekt med temaet Fra jord til bord.

Deilig høstsuppe med selvplukkede grønnsaker
Deilig høstsuppe med selvplukkede grønnsaker

Hvilket opplegg har dere hatt størst suksess med?

Vi synes det er en suksess for hver lille ting vi får gjort. Derfor er faktaopplysningene med quiz et hjelpeverktøy det er lett å støtte seg på. Det er lærerikt og morsomt på samme tid. Det ønsker vi mer av!

Krydderløype, sanseløype og eplesmaking var også populært. Denne uka fikk 2. trinn være med å se på at en sløye fisk. Barna fikk ta på alt på fisken. Det var virkelig spennende! Her var det mye usikker fnising og store øyne. En helt ny opplevelse for mange, og som vi har hørt det ble fortalt om i hjemmene etterpå. 

Barna synes det er spennende å utforske råvarene

Hvordan responderer barna på opplegget?

Barna har blitt mer bevisste på hva vi spiser, og hva som er bra for kroppen og hva som er bra for kloden. Vi ser at barna synes det er gøy å smake nye smaker når det ikke bare er et måltid, men også et opplegg rundt. De mest engasjerte barna gleder seg til neste tema etter å ha lest månedsplanen, og de lærer noe nytt i i hvert tema. Barna blir utfordret, og de sprenger grenser ved for eksempel å tørre å ta på innvollene til en fisk. Vi hører også at noen tar med seg erfaringer og kunnskap ved å lage ting hjemme som vi har laget på SFO. Den beste responsen er likevel i øyeblikkene da de oppdager ting sammen med smil, latter, grimaser og prat.

 

Hva har personalet lært?

Personalet var både nysgjerrige og skeptiske i starten. Det er et spennende tema, men noen lurte på hvordan skulle få det til i en hektisk hverdag.

Mat engasjerer heldigvis lett. På sfo.matjungelen.no har vi lest oss opp og blitt mer bevisste på temaene. Vi har lært nytt om ting vi trodde vi hadde kunnskap om. Noen er mer engasjerte enn andre, men vi deler ideer og forteller hverandre om opplevelser. Vi er enige om at det morsomste og mest inspirerende er å se barnas entusiasme i øyeblikket.

Vi ser også viktigheten av å dokumentere aktivitetene gjennom bilder. De henger vi opp slik at barna og vi i personalet kan snakke om opplevelsene sammen. Det gir en følelse av fellesskap på tvers av alle aldre. Vi har lært og opplevd noe sammen. Erfaringene er også at vi gjerne skulle hatt mer tid. Vi kommer liksom ikke gjennom alt vi skulle ønske å utforske. 

Dokumentasjon ser vi er spesielt nyttig i disse restriksjonstider hvor foresatte hos oss ikke kommer inn i bygningen og barna er i kohorter.  Vi henger opp bildene i vinduene slik at de ses fra utsiden. På den måten deler barna opplevelsene sammen og med foresatte ved henting og bringing.

Har dere noen tips til nye SFO’er som skal i gang med matjungelen?

Vi har god erfaring med å sette temaene inn i en plan. Da er årshjulet til Matjungelen god å bruke. Det ligger også mange tips til aktiviteter på nettsiden under de ulike temaene. Vi har hatt veldig glede av faktaopplysninger med påfølgende quiz her hos oss. Da har vi et ferdig verktøy uten å bruke så mye forberedelsestid. Vi har hele tiden hatt et motto om at noe er bedre enn ingenting. Det her skal være gøy! Del ideer og opplevelser i personalet, gjerne med bilder eller film. Vær nysgjerrige! Det krever litt engasjement, men gir så mange gode opplevelser!

Lyst å utforske Matjungelen? Meld på din SFO her 

Flere nyheter fra jungeltelegrafen

Kom i gang med dyrking på SFO

Dyrking kan være alt fra å så karsefrø på bomull i vinduskarmen, til å lage en hel kjøkkenhage. I dette webinaret får dere tips og triks til hvordan dere kan komme i gang med dyrking på SFO. Med oss har vi Annikken Jøssund fra skolehageprosjektet til Økologisk Norge. Hun er ekspert på sette i gang ...

På besøk i Tømmerås sin skolehage

På Tømmerås skole har de tatt dyrking et steg videre og bygget de sin egen skolehage. Vi tok en prat med Skolehagegruppa, og her er det ikke bare grønnsakene som spirer og gror, men også barnas engasjement. Kan dere fortelle litt om hvordan dere kom i gang med skolehageprosjektet? Tidligere rektor på skolen leste om ...

Matmot og matglede på Høybråten AKS

Høybråten AKS på Stovner i Oslo har god plass til matlaging i hverdagen. Vi tok en prat med kjøkkenansvarlig Susanne Tiller som har mye snacks å by på når det gjelder matlaging med barna og det å skape positive måltidsopplevelser. Hvordan jobber dere med matlaging på Høybråten? Vi lager mat i tråd med retningslinjene fra ...

Vi gjør oss klar for barnehagebarna!

Den 11. mars skjer det store ting i jungelen, da åpner nemlig Matjungelen Barnehage! Til nå har Matjungelen vært full av SFO-barn som leker og lærer om mat som er bra for kroppen og kloden, men nå skal alle barnehagebarna få være med på leken. Matjungelen gir økt kunnskap og inspirasjon til hvordan ansatte kan ...

Aktivitetestips i vinter- og påskeferien

I store deler av landet er det vinterferie denne uken, og om ikke så lenge kommer også påskeferien hoppende. Langdager på SFO kan være en fin mulighet for å utforske Matjungelen med morsomme aktiviteter både inne og ute.   BÅLTUR MED GOD MAT Bruk dagen ute! Pakk med varme klær, god mat og litt ved, ...

Smittevern og matservering – Webinar

Kombinasjonen smittevern og matservering på SFO kan være en vanskelig nøtt å knekke. Sammen med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet har vi laget et webinar om hvordan vi kan finne gode løsninger i en utfordrende hverdag med pandemi. På slutten av webinaret blir det stilt mange gode spørsmål, og da har vi også med ...

Refstad AKS – Med fokus på matlaging

Refstad Aktivitetsskole ligger i Oslo kommune og består av omtrent 220 barn og rundt 20 ansatte. De holder til utenfor bykjernen og har flere fine turområder i nærmiljøet. I tillegg har de litt ekstra fokus på mat, og da er det spennende å høre hvordan de svinger seg i jungelen. Vi tok en prat med ...

Kål er bra for kroppen og kloden

Kål kan brukes i mange ulike matretter. Den er godt egnet å dyrke over hele landet og holder seg frisk lenge hvis den får ligge kjølig. Vi kan derfor dyrke mesteparten av den kålen vi spiser i Norge. Fra et bærekraftperspektiv er det bra å spise mye grønnsaker, og det er et godt valg å ...

Kom i gang med bærekraftig mat på SFO

Maten vi spiser påvirker ikke bare kroppen og helsen vår, den påvirker også kloden. Matvalgene dere tar i SFO-hverdagen har betydning for klima og miljø - men også for barnas forståelse av hva som er gode matvalg for kroppen og kloden. Så hvordan kan vi bli mer bærekraftig på SFO?  Matproduksjon står for en stor ...

Top